timouotila

Ahvenanmaa on autonomiansa ansainnut

Kävin ”ulkomailla”, tarkemmin sanottuna Ahvenanmaalta. Vietin siellä viikon verran erittäin mielenkiintoisessa kansainvälisessä konferenssissa, jonka teemana oli Venäjän Alaska. Alaska kuului Venäjälle 1700-luvun puolivälistä ja myytiin Yhdysvalloille v. 1867. Venäjän Alaskassa oli jopa suomalaisia kuvernöörejä.

Ahvenanmaan konferenssissa oli paikalla eteviä asiantuntijoita suurvalloista Yhdysvallat ja Venäjä, monesta muusta maasta ja vielä Suomesta ja Ahvenanmaalta. Koska konferenssi järjestettiin ”ulkomailla” eli Ahvenanmaalla, se ei saanut Suomessa läheskään sitä huomiota kuin olisi ansainnut.

Konferenssin osanottajat saivat mainiolla retkiohjelmalla tutustua laajasti Ahvenanmaahan, jossa vietetään itsehallinnon 90-vuotisjuhlallisuuksia. Kansainliitto, YK:n edeltäjä, päätti vuonna 1921 Ahvenanmaan itsehallinnosta, demilitarisoinnista ja maakunnan kuulumisesta Suomelle. Ahvenanmaalaisille taattiin oikeus ruotsin kielen ja omien kulttuuriperinteiden säilyttämiseen. Itsehallinto antoi ahvenanmaalaisille myös oikeuden omaan päätäntävaltaan monilla eri hallintoaloilla.

Ahvenanmaalaiset ajattelevat itsehallinnostaan suurin piirtein samalla tavalla kuin suomalaiset ajattelivat tsaarin vallan aikana tilanteestaan suhteessa Venäjään. Pohjalla on ajatus, että kultaiset kahleet ovat kuitenkin kahleet. Mutta ymmärtääkseni ahvenanmaalaiset eivät myöskään oikeasti unelmoi liittymisestä Ruotsiin, jossa he joutuisivat ”kansankodin byrokratian” kahleisiin.

Ahvenanmaalla ilmestyy kaksi sanomalehteä nimeltään Åland ja Nya Åland. Jos niissä kirjoitetaan hallituksesta, tarkoitetaan omaa maakuntahallitusta, ei suinkaan Jyrki Kataisen (Kok.) kabinettia. Euron kriisistä ei lehdissä paljon välitetä. Peruskysymyksiä on Samhällsreform, yhteiskuntauudistus. Rahojen riittäminen hyvinvoinnin ylläpitoon on perusongelmana. Tähän asti Ahvenanmaalla on selvitty hyvin kansalaisten peruspalveluista, vaikka maakunta on jakautunut ministeri Henna Virkkusen (Kok.) kauhuksi varsinaisiin minikuntiin. Ahvenanmaalaiset sitä paitsi elävät pidempään terveenä kuin muut suomalaiset.

Maarianhamina sai nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri II:n puolison Maria Aleksandrovnan mukaan. Maarianhaminan keskustassa on vuodesta 1993 seissyt laivanvarustaja, varakonsuli Nikolai Sittkoffin patsas. Mehän kävelemme Helsingissä kaupunkimme olohuoneessa Venäjän tsaarin saappaiden juuressa. Ahvenanmaalla on pihoja, joilla liehuu kolme lippua. Yksikään niistä ei ole kuitenkaan Venäjän trikolori.

Ahvenenmaalaisille Venäjä ja Suomi o(li)vat suurin piirtein samanlaisia ”lempeitä sortajia”. Tsaarin aikana venäläiset eivät saaneet Suomessa ilman muuta kansalaisoikeuksia. Ahvenanmaalla taas on vain ruotsi virallisena kielenä. Me suomalaiset emme voi siitä valittaa. Meidän on vain oltava kiitollisia siitä, että saamme pitää Ahvenanmaata valtakuntamme osana. Autonomiaan ei ole lupa puuttua. Muuten joudumme kansainvälisen oikeuden eteen.

Ahvenanmaa on ansainnut itsehallintonsa, lippunsa ja postimerkkinsä. Ja rauhan maakunnasta on iloa koko Itämeren piirille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ahvenanmaan tulisi saada itsenäistyä. Tulevan Suomen Nato-jäsenyyden myötä Ahvenamaalla tuskin on mitään sotilaallista merkitystä Suomelle.

Jarmo Makkonen

Tuli mieleen nyt kuntauudistusten yhteydessä että Ahvenanmaalla on 17 kuntaa vaikka koko maakunnan väkiluku on yhteensä yhden suosituksen mukaisen kunnan väestömäärä (27 000). Ahvenanmaa saa myös ylivoimaisesti eniten valtiontukea/asukas vuosittain vaikka on vaurain talousalue Suomessa.

Heikki Knookala

kukaan ei jää kaipaamaan....siitä nyt uus veroparatiisi veroparasiitin tilalle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Näyttää siltä, että Ahvenanmaan autonomia on win-win-tilanne Suomelle, Ahvenanmaalle ja Itämeren piirille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en ainakaan näe mitään voittoa siinä, että pidetään ahvenanmaalaisia väkisin Suoemen yhteydessä. Ahvenanmaallekin kuuluu itsenäisyys!

Jarmo Makkonen

Nykyisin Ahvenanmaa voittaa ja Suomi häviää, vai minkä näet Suomen voitoksi? Tehtiin mitä vaan niin nykytilanne ei voi jatkua, ei taloudellisesti eikä kielisuhteissa.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

"Meidän on vain oltava kiitollisia siitä, että saamme pitää Ahvenanmaata valtakuntamme osana", hehkuttaa blogistimme.

Kalliiksi tulee tämä kiitollisuus. Suomen valtio siirtää vuodessa (tieto vuodelta 2008) Ahvenanmaalle 8428 euroa asukasta kohden, kun muun Suomen keskiarvo on 1785 euroa. Ahvnanmaalla valtion menot ovat vuodessa 13225 e asukasta kohden, muualla maassa 6997 e.

Tämä käenpoika saisi todella itsenäistyä. Se olisi suuri helpotus Suomelle.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

"Suomen valtio siirtää vuodessa (tieto vuodelta 2008) Ahvenanmaalle 8428 euroa asukasta kohden"

Paljonkos Ahvenanmaa siirtää Suomen valtion kassaan? Se nimittäin siirtää...

Jarmo Makkonen

"Paljonkos Ahvenanmaa siirtää Suomen valtion kassaan? Se nimittäin siirtää..."

Et varmaan voi tai halua kertoa tätä?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Mielenkiintoisia mielipititä. Katsotte siis, että Ahvenanmaa voisi itsenäistyä. Suomen valtio siis pitää kiinni Ahvenanmaasta maksamalla kovia bonuksia?

Minun mielestäni ahvenanmaalaiset ajattelevat: "Emme ole suomalaisia, emme halua olla ruotsalaisia. Olkaamme siis ahvenanmaalaisia." Ahvenanmaan asema Suomen yhteydessä muistuttaa hämmästyttävästi Suomen suuriruhtinaskunnan asemaa Venäjän keisarikunnassa ennen vuotta 1917.

Toimituksen poiminnat