timouotila

Suomi - melkein maailman paras maa

Suomen tuloja ja menoja ei saada tasapainoon, kunta- ja sote-uudistus siirtyy hämärään tulevaisuuteen, ministerit pakenevat Euroopan parlamentiin. Pääministeri Jyrki Katainen palaa tropiikista eikä halua kommentoida, vaan juoksee pakoon journalisteja. Ei näytä aivan lupaavalta.

Mutta kaikesta huolimatta on todella piristävää saada täällä kylmässä ja pimeässä käpristellessä tietää kansainvälisten vertailujen perusteella, miten hyvässä maassa täällä eletään. Meille on kerrottu, että Suomi on säilyttänyt yhtenä tosi harvoista maailman maista AAA-luottoluokituksen.

Tässä varmaan vaikuttaa suomalaisten vuosikymmenten takaa periytyvä maine kenties ainoana maana, joka maksoi USA:lle ensimmäisen ja toisen maailmansodan velat. Joku väittää, että Suomen AAA-luokituksessa on jotain bluffia. Mutta niinpä talousasiat ovatkin melkein pelkkää psykologiaa.

Suomelle sataa muutenkin mainetta ja kunniaa joka suunnalta. Suomi on yhdessä Ruotsin kanssa maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa edellään vain Tanska ja Uusi-Seelanti. Tätä kuvastelee vaikkapa se, että poliisi on Suomessa kaikkein luotettavin instituutio. Useissa Itä-Euroopan diktatuurimaissa poliisilta ja oikeuslaitokselta saa palveluja vain lahjuksilla jos niilläkään.

Helsinki on jo monet vuodet ollut listalla, jossa on maailman kymmenen parasta kaupunkia asua. Sillä listalla on muutama Australian ja Kanadan kaupunki, Uuden-Seelannin Auckland ja Euroopasta vain Wien ja Helsinki.

Suomi on myös erään vertailun perusteella "maailman vähiten epäonnistunut maa". Tuo Suomen sijoitus maailman vähiten epäonnistuneena maana ei ole mitään huuhaata, vaan tuore kansainvälinen vertailu. Pahiten epäonnistunut valtio tuolla listalla on Somalia, vähiten epäonnistunut Suomi: http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable

Suomen huikeat rankingsijoitukset ihmetyttävät meikämiestä. Näen tässä maassa paljon mätää, vaikkapa yritysjohtajien ahneuden ja ökyilyn. Näitä tilastoja lukiessani joudun vain toteamaan, että muut maat ovat useimmiten siis vielä surkeampia.

Katsoin televisiosta Matti Kassilan versiota Ilmari Kiannon Punaisesta viivasta (1959). Suomi oli sata vuotta sitten surkea kehitysmaa, jossa puolet lapsista menehtyi kylmään, nälkään ja kulkutauteihin ja puolet nuorista keuhkotautiin. Sitten tulivat vuoden 1907 vaalit, joissa köyhät ja jopa naiset saivat äänestää. Ei uskoisi, että tuosta yksinvaltaisten tsaarien alusmaasta voisi sadassa vuodessa kehittyä kansainvälisten vertailujen perusteella maailman melkein paras maa. Tuo entinen emämaa rämpii syvällä itsevaltaisen korruption suossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tämä on tärkeä näkökulma keskusteluun. Vaikka näkee Suomessa kuinka paljon vikoja tahansa, kannattaa ottaa huomioon, että objektiivisilla mittareilla Suomi on maailman parhaimpia maita. Vaikka Suomen päättäjät räpiköivät yksinkertaisimpienkin asioiden kanssa, muualla räpiköidään sitten vielä paljon pahemmin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Juhani Kähärä kirjoitti:
"Vaikka Suomen päättäjät räpiköivät yksinkertaisimpienkin asioiden kanssa, muualla räpiköidään sitten vielä paljon pahemmin."

Tämä se minuakin ihmetyttää monesti. Maailma on kaikesta päättäen hyvin primitiivinen paikka, koska Suomen kaltainen maa pärjäilee vertailuissa näin hyvin. Tämä on hyvä muistaa täällä Oy Suomi Ab:n arjen keskellä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ei kannattaisi aloittaa ajattelua "annetuista realiteeteista". Ne ovat kehittyneet pikemminkin peittämään todellisuutta kuin paljastamaan mistä missäkin asiassa oikeasti on kyse.

Esimerkiksi nämä luottokelpoisuuden noteeraukset. Oikeasti on niin, että kun luotto-, eli velka-, eli sijoitus-, eli laajasti ottaen rahamarkkinoilla omaa toimijarooliaan vakiinnuttavien luottoluokituslaitosten rankkauksissa tämä "Oy Suomi Ab" nähdään edelleen parhaana mahdollisena lainakaupan kohteena, se ei todista mitään erinomaisuuttamme, vaan on signaali keinottelijoille -- kas tuolla on siis kohde jota voi vielä vähän turvallisemmin pussittaa.

Lainakauppa on nimittäin tässä nyt noin reilun neljänkymmenen viime vuoden aikana päälaelleen keikahtaneessa ja globalisoituneessa maailmantaloudessa kaikkein aktiivisinta operatiivista toimintaa. Tämä "talous" on miltei sataprosenttisesti rahaliikkeitä jotka tapahtuvat keinottelun ja sijoittamisen piirissä -- laajasti ottaen reaalitaloudesta irronneen ja autonomisoituneen rahatalouden piirissä.

Valtiot ovat velkarahan pakkomyymiselle paljon parempia kohteita kuin esimerkiksi yritykset -- valtiot ovat suhteellisen kiinteitä yksiköitä, ja niiden hallitukset useimmiten haluavat säilyttää valtansa ja ylläpitää kansansuosiotaan.

Tapa, jolla yksityistalouden haaksirikko meillä Suomessa 90-luvun lamaromahduksen yhteydessä siirrettiin valtionvelaksi, veronmaksajien piikkiin, on hämärän peitossa. Siihen liittyy paljon erinomaisen kyseenalaisia vaiheita, joista yksi ikävimpiä oli tuomioistuimia pankkien hyväksi ilmeisesti ohjeistanut ns. Koiviston konklaavi. Sen asiakirjat on julistettu salaisiksi, kuten moni muukin valtion velkaannuttamiseen liittyvä yksityiskohta. Ilmeisesti vain muutama korkean tason virkamies Suomessa tietää kaiken siitä miten maa ripustettiin kansainvälisten lainakauppiaiden ikuiseen velkakoukkuun.

Valtionvelka on nyt uusi, demokratian jälkeinen hallitusmuoto.

Sellainen demokratia me olemme. Suomi muuttui todellakin juppikauden ja romahduksen kautta kansainvälisten lainakauppiaiden lypsylehmäksi. Suomi tätänykyä todellakin on "Oy Suomi Ab" -- karikatyyrisesti ottaen eräänlainen erityistarkoituksiin yhtiöitetty juppi-Suomi, valtio, jonka rooli globaalipankkiirien pelissä oli siitä lähtien sinetöity.

Valtiomme tehtävä on luovuttaa kansainvälisille keinottelijoille kermat päältä kaikesta siitä mitä reaalitaloutemme ikinä pystyy tuottamaan. Meitä -- ja monia muitakin maapallon maita -- pidetään hengissä niin kauan kun pystymme maksamaan velkojemme korot ja lyhennykset.

Velasta emme koskaan pääse irti, koska sitä todennäköisesti pakkomyydään globaalien pääomavaltiaiden pakkotoimin meille aina sen verran lisää kuin kestokykymme sietää. Kun tälläkin palstalla joku blogisti kyselee, voiko hän maksaa "oman osuutensa" valtionvelasta ja olla sitten senjälkeen ikään kuin sujut -- on todettava ettei se kansainvälisille lainakauppiaille sovi. He tarvitsevat Suomen kaltaisia sijoituskohteita aina vain kipeämmin. Kootut ja tyhjästä synnytetyt pääomat eivät muuten säily tai "kasva".

Olemme hyvin haarukoitu talousyksikkö globaalin rahatalouden pelikentällä. Voimme äänestää vaaleissa, mutta emme tosiasiassa päättää kohtalostamme -- siitä päättävät "markkinat", taustavaikuttajat, eli joukko ammattilaisia, juppeja.

Jospa voisimmekin vain lyödä hanskat tiskiin. Mutta meille on varattu velanmaksajan rooli hamaan ikuisuuteen. Eikä kukaan tohdi kysellä, miten tällainen tilanne yleensä voi olla legitiimi. Meidät on pantu kiltin mallioppilaan, ahkeran uurastajan ja luotettavan velanmaksajan rooliin. Oikeita kysymyksiä oikeilla käsitteillä ei saa esittää. Papukaijalehdistö vain toistelee luottoluokittajien maagisia taikakirjaimia.

Lehdistö antaa kansalaisten pohdiskella sellaisia tärkeitä kysymyksiä kuin "Olemmehan me nyt varmaankin eurooppalaisia?" tai "Jaammehan me ne eurooppalaiset arvot" -- samaan aikaan kun joku taustataho runnaa kovaa vauhtia pystyyn EU-liittovaltiota, joka olisi pelkästään rahan varaan ja tosiasiassa nimenomaan lainakauppiaita varten ja lainakaupan onnistumiseksi perustettava toimintakulissi.

Jouko Koskinen

Näin se on nähtävä. Urpilaisen puheet työllistämisestä ovat täyttä puppua. Kun otetaan syömävelkaa niin ei se ketään työllistä.

No kelaan ja sossuun tarvitaan lisää mummoja - joakaista 'asiakasta' kohti muutama kyttä vahtimaan ettei kukaan vaan 'väärinkäytä'. Vaikka väärinkäyttö menee tasan toisinpäin -- tingitään oikeudetta ja monet sinnittelevät nälässä ja leipäjonoissa kun eivät halua mennä sossuun nöyryytettäväksi.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Näinhän se menee, eli Suomen tiedetään olevan hyvä maksaja vaikka sillä onkin kohtuuttomasti velkaa.
Nämä lainat ovat pitkiä eikä kiirettäkään ole, sillä turvallinen maksaja vain tukee luotottajan tukirankaa.
Kyllähän me sen maksammekin, sitä tuskin tulemme Kreikan malliin hakemaan anteeksi. Raskasta se kuitenkin tulee olemaan nuorille ja tuleville polville ja myös kieroa meidän sukupolvemme lihavasti voipien taholta heille sälyttää.
Nykyisen muotoinen hallitus sitä tilannetta ei tule korjaamaan, Kokoomus ei koskaan, mikäli kyse on kansallisvaltiosta eikä muutenkaan. Sillä suurpääoman, yksityistämisen ja liittovaltioistumisen airut ( http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1... ) vähät välittää tai ainakin haluaa minimoida häiriötekijän nimeltä lähidemokratia. Se päinvastoin pyrkii mahdollistamaan vapaan riehumisen rahamarkkinoilla ( http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muisti... ) ja sen myötä siirtymisen lainanottajasta ikuiseksi lainanmyöntäjäksi ja koronkerääjäksi veroparatiiseihin siirrettyjen omaisuuksien avulla aina tulevia polvia myöten, pysyväksi ylhäisöksi jota sopivasti velkaiset, mutta uskollisesti maksavat valtiot - mieluummin vielä lähidemokratiasta vapaat liittovaltiot - rahoittavat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Seppo Oikkonen kirjoitti:
"Meidät on pantu kiltin mallioppilaan, ahkeran uurastajan ja luotettavan velanmaksajan rooliin. Oikeita kysymyksiä oikeilla käsitteillä ei saa esittää. Papukaijalehdistö vain toistelee luottoluokittajien maagisia taikakirjaimia."

Kommentissa on mielenkiintoisia ja ajattelemaan panevia aspekteja. Esimerkiksi tuo Koiviston konklaavi. Tarkoittaako se sitä, että pankit saivat synninpäästön ja pankkien asiakkaat ajettiin konkursseihin? Siinä rytäkässä tapahtui vielä hyvä veli -hengessä rikkauden uusjako, jossa vaihtoi omistajaa mm. Mandatum...

Tässä nykyisessä velkakriisissä on myös keskitytty pelastamaan pankkeja, jotka "ovat liian suuria kaatumaan". Maksajina ovat olleet hyväuskoiset valtiot tyyppiä Oy Suomi Ab. Jotta Oy Suomi Ab säilyisi jatkuvasti pankkilurjustelujen tappioiden maksajana, meille annetaan kunniaplakettina AAA-tunnus. Näinkö se menee?

Erkki Krogerus

Tässä oli Tapiolan yhtiön tekemä vertailu EU maitten kesken
http://blogi.sijoitustalous.fi/wp-content/uploads/...

Se siitä onko Suomi paras maa.
Olen hyvin huolestuneena seurannut Suomen kehitystä. Suomi oli vähän aikaa kehityksen kärjessä, mutta Nokia sokaisi meidät ja Nokian johto aiheuttu meille suuren ongelman, josta emme vieläkään ole selvinneet. Nokialandiassa kaikki resurssit pantiin palvelemaan Nokia, joka oli suuri virhe. Nyt meillä kuvitellaan, että me teemme pelejä ja palveluita. Tämä taasen toinen utopia. Japanin teollisuuden suurin kehitysala on peliteollisuus ja heillä on maailman suurimmat peliyhtiöt, miten suomalainen pärjää näillä markkinoilla?
Suomessa on tehty rautaa yli viisisataa vuotta ja nyt tämän hallituksen aikana yksi terästehdas meni konkursiin ja toinen myytiin ruotsalaisille. Suomalaisilla ei ole enää omistuksessa terästehtaita.
Ollila myy varmasti Outokummunkin pois, että meillä ei sen jälkeen ole enää suomalaisi yrityksiä. Kaikki kultakaivokset ovat ulkomaisten omistajien hallussa-

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erkki Krogerus kirjoitti:
"Olen hyvin huolestuneena seurannut Suomen kehitystä. Suomi oli vähän aikaa kehityksen kärjessä, mutta Nokia sokaisi meidät ja Nokian johto aiheuttu meille suuren ongelman, josta emme vieläkään ole selvinneet."

Olen huolestunut samasta asiasta. Kansainvälisiä vertailuja voidaan tehdä niin erilaisista asioista ja painottamalla niitä eri tavoin. Suomen hyvien sijoitusten perustana on maamme hallinnon vakaus ja oikeusvaltioperinne. Ei ole montakaan valtiota, joissa esimerkiksi poliisiin periaatteessa luotettaisiin niin kuin Suomessa. Hallinnon korruptio mädättää tilannetta useimmissa maailman maissa.

Suomen heikkoudet ovat talouden haavoittuvuudessa. Kannattaisi miettiä, miksi Ruotsi pärjäilee paremmin. Voisiko sittenkin syynä olla se, että Ruotsi ottaa runsaammin vastaan maahanmuuttajia? Suomen ikärakenne ja huoltovarmuuden turvaaminen kenties edellyttäisivät samaa.

Jouko Koskinen

Kannattaisi ehkä huomata MIKSI Ruotsi voi ottaa enemmän pakolaisia.

- Ruotsissa on RUOTSALAISIA tuplasti siitä mitä Suomessa suomaalaisia.

- Ruotsin BKT on liki kolminkertainen.

- Ruotsi on energiataloudessa omavarainen.

- Ruotsi VIE sähköä mm. Suomeen 200 000 euron arvosta tunnissa.

- Kaikissa maailman sodissa on aina Bofors -tykkejä kummallakin puolella.

Vihervassarisuomessa ei koskaan päästä lähellekään. Puhutaan hannuhanhiruotsista - siitä ei ole kysymys vaan suomaalaisten naurettavasta typeryydestä. Nöyristelystä erään DDR -lähtöisen poliittisen liikkeen edessä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jouko Koskinen kirjoitti, kommentti 6:
"Urpilaisen puheet työllistämisestä ovat täyttä puppua. Kun otetaan syömävelkaa niin ei se ketään työllistä.
No kelaan ja sossuun tarvitaan lisää mummoja - joakaista 'asiakasta' kohti muutama kyttä vahtimaan ettei kukaan vaan 'väärinkäytä'. Vaikka väärinkäyttö menee tasan toisinpäin -- tingitään oikeudetta ja monet sinnittelevät nälässä ja leipäjonoissa kun eivät halua mennä sossuun nöyryytettäväksi."

Oikeita huomioita. Syömävelka ei todellakaan ketään työllistä. Syömävelkaakin voidaan kyllä ottaa tilapäiseen tarpeeseen, jos tiedetään, että talouden käänne parempaan on tulossa.

Sosiaalitukien hakeminen on todellakin tehty vaivalloiseksi ja jopa nöyryyttäväksi. Sorretut ja solvaistut eivät enää jaksa hakea niitäkään etuja, joihin olisivat oikeutettuja.

Rikkaat sen sijaan voivat panna asiamiehensä liikkeelle ottamaan yhteiskunnalta kaikki mahdolliset tuet - ja vähän ylikin.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Nyt kannattaa muistaa että Suomea johtaa joukko "koululaisia" jotka eivät ole tehneet edes normaaleissa töissänsä voittoa, saatikka olleet yrittäjinä jossa talouden perusteet tulevat "iholle" ja niistä oppii pitämään kiinni, joten huono talous ei todellakaan ole mikään ihme.

Suomessa on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä joka sattuu olemaan maamme "selkäranka", ottakaamme pois heidän seljästään kaikki se painava taakka joka estää heitä työllistämästä ihmisiä töihin, sillä se on kaikkein tärkein lopullinen kysymys yhteiskunnan hyvinvoinnin perustasta.
Euroopassa on menossa suuri "ponzi! huijaus jossa pelastetaan pankkeja ihmisten sijaan, kaikki paitsi Perus-suomalaiset kannattaa tätä huonoa talouspolitiikkaa euroopassa???

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Aki Terentjeff kirjoitti:
"Nyt kannattaa muistaa että Suomea johtaa joukko "koululaisia" jotka eivät ole tehneet edes normaaleissa töissänsä voittoa, saatikka olleet yrittäjinä jossa talouden perusteet tulevat "iholle" ja niistä oppii pitämään kiinni, joten huono talous ei todellakaan ole mikään ihme."

On aivan totta, että meidän ministerimme ovat melkein kaikki nuorta ja kokematonta joukkoa. Jopa Neuvostoliitto on heille pelkkää historiaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Aki Terentjeff kirjoitti:
"Euroopassa on menossa suuri "ponzi! huijaus jossa pelastetaan pankkeja ihmisten sijaan, kaikki paitsi Perus-suomalaiset kannattaa tätä huonoa talouspolitiikkaa euroopassa???"

Tältä tosiaan näyttää. Suurpankit näyttävät olevan kaiken suojelun kohteena. Jos banksterit tekevät virheitä, verovaroilla pelastetaan rahalaitokset ja niiden meklarien bonukset.

Viis pienfirmoista - ja viis pienistä ihmisistä!

Toimituksen poiminnat