timouotila

Internet teki paikallisradioista maailmanradioita

Näin ystävänpäivän aattona helmikuun 13. päivänä vietetään YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön UNESCO:n julistamaa Maailman radiopäivää. Kuuntelen parhaillaan Ylen internetistä eduskunnan mediakeskustelua, jossa radioasiat ovat vahvasti esillä. Stefan Möller RadioMediasta ja Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen ovat julkaisseet upean Maailman radiopäivän julistuksen, joka on otsikoitu ”Radio kuuluu kaikille”. Se on nerokkaan kaksimielinen sanonta.

Minulle radio on vanha, elinikäinen rakkaus. Jopa sotaväessä pidin taskuradiota mukanani jotoksilla voidakseni seurata nappikuulokkeilla päivän uutisia. Nykyään radiokanavia voi kuunnella kätevästi älypuhelimella missä tahansa milloin tahansa. Hämmästyttävintä on, että netin kautta saa kuuluviin jopa paikallisradiolähetyksiä toiselta puolelta maapalloa ilman kohinoita ja rutinoita.

Radio on monessa mielessä maailman halvin, kätevin ja demokraattisin tiedotusväline. Myynnissä on jopa kannettavia radioita, jotka eivät tarvitse sähköjohtoja tai paristoja, koska niihin voi kehittää virtaa käsikammen avulla.

Radiolla voi lähestyä myös ihmisiä, jotka eivät osaa lukea ja kirjoittaa. Me täällä Suomessa emme tule ajatelleeksi, että sellaisiakin ihmisiä on tällä meidän maapallollamme jopa sadoin miljoonin. Sellaisia kansalaisia onkin vaikea lähestyä millään muulla tavalla.

Itse toimitin Yleisradion Radio Finlandin ulkomaanlähetyksiä 1970-luvulta lähtien. Silloin jakelu kaukomaille tapahtui Porin lyhytaaltoaseman kautta. Tapasin meidän vakinaisia kuuntelijoitamme ulkosuomalaisia. Lopulta päätin lähteä kaukomaille toteamaan, kuuluvatko Ylen lähetykset todellakin Australiassa asti.

Pääsin todellakin kuulemaan synnyinmaan tapahtumia aivan päivittäin ensimmäisellä pitkäaikaisella Australian-matkallani 1982-84. Lyhytaaltolähetysten kuuluvuus vaihteli kyllä vuodenajan, vuorokaudenajan ja jopa auringonpilkkujen vaikutuksesta. Erityisesti muistan ensimmäisen Australian-jouluni 1982 Sydneyn läntisissä esikaupungeissa, jolloin kuuntelin liikuttuneena, kun Turku julisti joulurauhan.

Australiassa on myös koko maailman laajin valtion kustantama radio- ja tv-toiminta maahanmuuttajien kielillä. Sitä hoitaa organisaatio nimeltä Special Broadcasting Service (SBS), jolla on radiolähetyksiä 74 kielellä. Noiden kielten joukossa on suomi. Avustin noita lähetyksiä jo 1980-luvulla Australiassa asuessani.

Sittemmin olen lähettänyt tuohon ohjelmaan Suomi-raportin jo lähes neljännesvuosisadan ajan. Nykyään SBS:n suomenkielistä radio-ohjelmaa toimittaa Karl Mattas, joka on asunut Sydneyssä 1970-luvun alkupuolelta asti. Tietoa SBS:stä: www.sbs.com.au Tästä voi kuunnella SBS Radion suomenkielistä lähetystä On Demand eli milloin sattuu sopimaan: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

Radiosta oli myös suurta apua minun toisella Australian-oleskelullani 1988-89, jolloin toimitin suomenkielistä Finlandia News –lehteä Brisbanesta. Suomen-uutiset sai kätevimmin Ylen ulkomaanlähetyksistä, sillä sanomalehdet tulivat Suomesta Australiaan vähintään viikon viipeellä.

Suomeen palattuani olin tuottajana panemassa alulle Ylen venäjänkielisiä radiolähetyksiä, joista on kehittynyt hyvin merkittävä tietokanava venäjänkielisille maahanmuuttajille ja myös rajan takana asuville venäläisille.

Nykyään Australiassa on suomenkielisiä radiolähetyksiä valtiollisen SBS Radion ohella myös eräillä paikallisasemilla, joilta australiansuomalaiset ovat varanneet ohjelma-aikaa.

Olen viime vuosina avustanut myös Kanadan suomalaispaikkakunnalla Thunder Bayssa toimivaa LU Radiota, jonka suomenkielistä lähetystä toimittaa Pirjo Hirvonen. Tietoa LU Radiosta: http://luradio.ca/wp/?page_id=40

Yhdysvaltain Floridan suomalaisilla on viikoittaista ohjelmaa asemalla WPBR Radio. Osmo Kanervan lähetyksiä voi kuunnella klikkaamalla http://www.usasuomeksi.com/radio/  

Lähialueilla Ruotsissa on luonnollisesti laajaa suomenkielistä radiotoimintaa aamusta iltaa. Sitä voi kuunnella internetistä klikkaamalla: http://sverigesradio.se/sisuradio

Myös Espanjan Aurinkorannikolla on melko laajaa radio- ja jopa tv-toimintaa. Tapasin hiljattain Costa del Solin suomenkielisen Radio Finlandian vetäjän Heli Tourun. Olemme molemmat sitä mieltä, että ulkomailla toimivien suomenkielisten radioiden kannattaisi olla yhteistyössä, sillä niiden toimittajat voivat nykyään seurata toistensa lähetyksiä internetistä. Tässä on tietoa ja kuunteluohjeita Aurinkorannikon suomalaisradiosta: http://www.radiofinlandia.net/

Ulkosuomalaisradioiden yhteistyö on minun hurskaana toiveenani tänään Maailman radiopäivänä. Siinä ei tarvittaisi edes minkäänlaista byrokratiaa, internetiä vain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kiitos. Ja esim. kun jenkkilässä ei ole viellä virve viranomaiskanavaa, voimme kuunnella myös rosvojahteja ja hälytyksiä livenä http://www.broadcastify.com/listen/

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jari Rajala kirjoitti:
"Ja esim. kun jenkkilässä ei ole viellä virve viranomaiskanavaa, voimme kuunnella myös rosvojahteja ja hälytyksiä livenä" http://www.broadcastify.com/listen/

Kiitos. Tuo on kätevä linkki, josta voi siirtyä USA:n eri osavaltioiden radiokanaville. Radio on todella kätevä väline nykyään.

Toimituksen poiminnat