timouotila

Suomettukaa, ukrainalaiset, suomettukaa...

Ukrainan kriisiin kukaan ei näytä löytävän käyttökelpoista ratkaisua. Mutta kenties ns. Suomen malli toisi avun. Kannattaisi suomettua oikein kunnolla.

Venäjällä on vain kolme eurooppalaista naapurimaata, jotka eivät ole liittyneet Natoon. Ne ovat Valko-Venäjä, Ukraina – ja Suomi. Nyt ukrainalaisia on alkanut selvästikin kaduttaa, kun he eivät heti Neuvostoliiton hajotessa ryhtyneet järjestämään kansainvälistä asemaansa yhtä tarmokkaasti kuin Baltian maat.

Suomi sen sijaan oli koko sodanjälkeisen ajan totuttautunut hyvin varovaiseen ja Kremlille kuuliaiseen linjaan, jota kutsutaan suomettuneisuudeksi. Kesällä 1991 Suomessa varoiteltiin virolaisia julistautumasta itsenäisiksi. Kun irtautuminen Neuvostoliitosta oli onnistunut, Suomessa uskallettiin ajatella jopa omaa EU-jäsenyyttä. Se toteutuikin kansanäänestyksen jälkeen vuonna 1995.

Virolle tuota jäsenyyttä ei rohjettu suositella. Kehotettiin vain kuuntelemaan Kremlin reaktioita. Ei kuitenkaan kestänyt kauan, ennen kuin Baltian maat kolkuttelivat EU:n porteilla – ja pääsivät ilman muuta sisälle.

Nyttemmin sekä Viro että Latvia ovat mukana jopa €-perheessä.

Suomessa arveltiin pitkään, että Venäjä ei sentään milloinkaan sallisi Baltian maiden ainakaan liittyvän Natoon, joka on suomalaisille ollut kautta aikojen hirmuinen mörkö. Yhtenä aamuna sitten Suomessa herättiin ja luettiin lehdistä tukka pystyssä ja melkein kahviin tukehtuen, että Viro, Latvia ja Liettua olivat Naton jäseniä.

Natoon olivat liittyneet pikavauhtia myös kaikki neuvostoblokin muka itsenäiset valtiot. Niin sitten yhtäkkiä huomattiin, että Venäjän eurooppalaisista naapurivaltioista Naton ulkopuolella olivat vain Valko-Venäjä, Ukraina – ja Suomi.

Nyt on myös Ukrainassa alettu katua sitä, ettei oltu Neuvostoliiton hajotessa yhtä ripeitä ja määrätietoisia kuin Baltian entiset neuvostotasavallat.

Suomi voisi tässä tilanteessa tarjota Ukrainalle lohduksi ja avuksi omaa linjaansa: Olkaa kilttejä ja varovaisia, suomettukaa, suomettukaa, suomettukaa. Silloin voisitte taas saada Krimin omaksenne niin kuin Suomikin oli kiltti ja sai Porkkalan takaisin etuajassa 25.01.1956.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Sarkasmi on vaikea laji mutta ei tuo ihan pieleen mennyt.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Harri Pihl kirjoitti, kommentti 1:
"Sarkasmi on vaikea laji mutta ei tuo ihan pieleen mennyt."

Kiitos kommentista. Todellisuus on monesti aivan toisenlainen kuin hullumpi huomaakaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Huusko kirjoitti Jyrki Kasvin Puheenvuoroon, kommentti 3:
"Venäjä kunnioittaa Natoa. Sotilaallisesti sisällöttömät liittoutumat ovat sille sotilaallisesti aika lailla yhdentekeviä.
Suomi voisi edelleen hakea Nato-jäsenyyttä, kun se katsoo ajankohdan olevan oikea. En usko, kuten kirjoittaja näyttää uskovan, oven olevan mitenkään säpissä."

Jos Huusko on oikeassa, Suomi voisi harkita uudelleen Nato-jäsenyyttä. Mutta Ukrainalle suosittelisin tässä akuutissa vaiheessa Suomen suomettunutta nykylinjaa. Välttyisimme tässä ja nyt pahimmalta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eikös Valko-Venäjä kuulu siihen ihan toiseen sotilasliittoon, joten se jättää jäljelle vain Suomen ja Ukrainan. Siinä missä Viro esim. meni NATOon, sitoutui Valko-Venäjä enemmänkin Venäjän suuntaan. Suomi sekoilee nätisti ihmetellen mitäs hemmettiä..... hidas sytytys meillä. Kai sitä joku voi suositella Suomellekin uus-suomettumista... siitä linjasta kun on jo valmiiksi kokemuksia. Ehkä vielä uusi uljas YYA-sopimus ja ollaan tehty näppärä aikahyppy taaksepäin aikaan, jota monet vielä kaipailevat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Rami Ovaskainen kirjoitti, kommentti 4:
"Eikös Valko-Venäjä kuulu siihen ihan toiseen sotilasliittoon, joten se jättää jäljelle vain Suomen ja Ukrainan. Siinä missä Viro esim. meni NATOon, sitoutui Valko-Venäjä enemmänkin Venäjän suuntaan. Suomi sekoilee nätisti ihmetellen mitäs hemmettiä..... hidas sytytys meillä. Kai sitä joku voi suositella Suomellekin uus-suomettumista... siitä linjasta kun on jo valmiiksi kokemuksia. Ehkä vielä uusi uljas YYA-sopimus ja ollaan tehty näppärä aikahyppy taaksepäin aikaan, jota monet vielä kaipailevat."

Venäjä on tiettävästi suunnitellut Valko-Venäjää ja Ukrainaa jäseniksi "Euraasian Unioniin".

Suomi tosiaan sekoilee yhä kapeammalla puolueettomuuden ja sitoutumattomuuden kaistalla. Vierellämme on kyllä "Naton salarakas" Ruotsi.

Ukrainalle tosiaankin suosittelisin juuri tämän akuutin kriisin ratkaisuksi ronskia suomettumista eli Venäjän karhun turhan ärsyttämisen välttelemistä. Kun tilanne hiukan rauhoittuu, voidaan sitten ottaa esille muutkin taktiikat, mahdollisesti jopa Nato-jäsenyys.

Toimituksen poiminnat