timouotila

Ukraina oli Putinille viimeinen pisara - Suomi ja Baltia turvassa

Suomella ei todellakaan ole mitään vaaraa eikä huolestumisen aihetta, jos kerran Putin ryhtyy kunnolla tositoimiin vasta kun veljeskansa Ukrainassa syttyy kapina ja Kremlin tukema presidentti heitetään yli laidan.

Putin on sanonut, että Neuvostoliiton romahtaminen oli meidän aikamme suurin geopoliittinen onnettomuus. Se on isovenäläisen sovinistin näkemys.

Venäläiset eivät kuitenkaan ryhtyneet tositoimiin, kun Puola, Tshekkoslovakia, DDR, Unkari Romania, Bulgaria ynnä muut lähtivät omille teilleen, liittyivät EU:hun ja jopa Natoon. Nämä maat olivat jo neuvostokaudella muodollisesti itsenäisiä Varsovan liiton maita.

Jopa neuvostotasavallat Viro, Latvia ja Liettua ovat onnistuneet itsenäistymään ja liittymään lännen yhteisöihin. Baltian maat ovat itsensä Putinin kaudella menneet mukaan EU:hun ja jopa Natoon. Taaskaan Kreml ei ryhtynyt järeisiin toimiin.

Baltian maille ja myös Ukrainalle oli luojan lykky, että Neuvostoliiton varsinainen luhistuminen tapahtui neuvostojohtaja Mihail Gorbatshovin ja Venäjän federaation johtajan Boris Jeltsinin välirikon seurauksena.

Jeltsinin valtaannousu Venäjällä merkitsi samalla kaikkien neuvostotasavaltojen itsenäistymistä. Jos neuvostojärjestelmä olisi luhistunut Gorbatshovin käsiin, Baltian maat olisivat jääneet Kremlin valtakunnan sisäpuolelle.

Putinin mitta näyttää tulleen täyteen vasta nyt, kun Venäjän lähin naapurimaa ja veljeskansa ukrainalaiset ovat nousseet sotajalalle. Tämä kapina uhkaa myös Putinin oligarkkijärjestelmää ja nykyistä ”suvereenia demokratiaa”. Siksi Putinin oli pieni pakko ryhtyä toimiin Krimin sotilastukikohdan pelastamiseksi EU:lta ja Natolta. Putinin toimia ohjaa pelko omasta asemasta, vallasta ja mammonasta.

Juuri nyt Kremlissä pohditaan ankarasti, kannattaisiko todellista sotilaallista voimaa käyttää ukrainalaisia vastaan. Vaarana on entisen Jugoslavian hajoamisen kaltainen karmea väkivallan kierre. Veljessodasta seuraa myös vuosikymmenten trauma. Meillä Suomessa vuoden 1918 perinnöstä ei ole selvitty kunnolla edes vuonna 2014.

Ja vielä kerran: Venäjän ja Ukrainan kriisi ei uhkaa mitenkään Suomea eikä edes Baltian maita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Talonvaltaajat ovat euforisessa tilassa ja eivät hyväksy neuvoteltua ratkaisua vaan pysyvät asemissaan ja aenteissaan. 10 pisteen kysymys: Miten luulette tilanteessa kehittyvän? Osoittautuvatko ukrainalaiset pullansyöjiksi ja hylkäävät aseet ja ottavat venäläisen passin peloissaan saunan taakse joutumisesta?
Pari kolme vrk ja joukkojen siirrot tosiasiaa, renkaat palavat barrikadeilla ja säkit alkaa täyttyä. Eikä nämä ukrainalaiset kärsi väärästä varusteista kuten ne -39 uhratut oman aikansa sankarit toisesta näkökulmasta Suomen saloissa.
Nimittäkäämme aluetta tästä lähtien vaikkapa Neo-Tsetseniaksi jottemme unohda mihin tämä johtaa ja ääliömäisesti peukuta Botox-Putleria ja esikuntaa. Nyt ei taida olla enää kunniallista paluuta aikaisempaan, valitettavasti.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Veikko Mkitalo kirjoitti, kommentti 1:
"Talonvaltaajat ovat euforisessa tilassa ja eivät hyväksy neuvoteltua ratkaisua vaan pysyvät asemissaan ja aenteissaan. 10 pisteen kysymys: Miten luulette tilanteessa kehittyvän? Osoittautuvatko ukrainalaiset pullansyöjiksi ja hylkäävät aseet ja ottavat venäläisen passin peloissaan saunan taakse joutumisesta?"

Mikäli olen ymmärtänyt, Putinin hallinto yrittää saada talonvaltaajat ulos. Heille on myös myönnetty armahdus, jos luovuttavat aseensa. Kaikesta päättäen Putin pyrkii välttämään aseellista konfliktia ukrainalaisten kanssa. Näin minusta näyttää. Toivottavasti olen oikeassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielenkiintoinen saareke Venäjän syleilyssä on Valko-Venäjä, joka on viisumijärjestelyjen kautta käytännössä integroitunut Venäjään. Kuitenkin maan johtaja Lukashenko viestittää hyvinkin itsenäisiä ja omavaltaisia lausuntoja tuomiten Krimin liittämisen Venäjään.

Valko-Venäjä lienee niin pieni ja harmiton maa, että Venäjä sallii sille omapäisyyden, semminkin kun sen valtiojärjestelmä noudattelee hyvinkin paljon sellaista, joka Putinillekin on mieleen.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Ja vielä kerran: Venäjän ja Ukrainan kriisi ei uhkaa mitenkään Suomea eiPutin on sanonut, että Neuvostoliiton romahtaminen oli meidän aikamme suurin geopoliittinen onnettomuus. Se on isovenäläisen sovinistin näkemys.kä edes Baltian maita."

Ei tämä kriisi tietenkään ole akuutti uhka Suomelle ja Baltian maille. Mutta se on vahva indikaatori asioiden tilasta ja Venäjän asenteista.

"Putin on sanonut, että Neuvostoliiton romahtaminen oli meidän aikamme suurin geopoliittinen onnettomuus. Se on isovenäläisen sovinistin näkemys."

Tämä on totta, ja siten, JOS Venäjä jatkaa aseellisen ja taloudellisen voimansa kasvattamista, todellisia uhkia on edessä.

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Putinin kuoltua (itsemurhaan ihan parin vuoden sisällä) Venäjä tulee jakautumaan Ukrainan kaltaisiin köyhiin mutta onnellisiin pikkuvaltioihin, joissa vallitsee sananvapaus, demokratia ja ihmisoikeudet ja EU ottaa ne syliinsä orpolapsen tavoin antaa ruokaa ja kengät pieniin jalkoihin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka kirjoitti, kommentti 3:
"Mielenkiintoinen saareke Venäjän syleilyssä on Valko-Venäjä, joka on viisumijärjestelyjen kautta käytännössä integroitunut Venäjään. Kuitenkin maan johtaja Lukashenko viestittää hyvinkin itsenäisiä ja omavaltaisia lausuntoja tuomiten Krimin liittämisen Venäjään."

En olekaan huomannut, että Lukashenkolla on näin "itsenäinen" linja. Tällaisilla lausunnoilla on ilmeisesti määrä korostaa propagandistisesti Valko-Venäjä "itsenäisyyttä" suhteessa Venäjään. Sekä Moskovassa että Minskissä kuitenkin tiedetään asioiden todellinen laita.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Juhani Sademaa kirjoitti, komentti 4:
"Tämä on totta, ja siten, JOS Venäjä jatkaa aseellisen ja taloudellisen voimansa kasvattamista, todellisia uhkia on edessä."

Ilman muuta meidän on syytä huolestua, jos Venäjä jatkaa aseellista varustautumista ja ennen kaikkea naapurimaiden uhkailua. Tällä hetkellä Putinin varsinainen huoli on Ukraina. Muut naapurit saavat olla paremminkin rauhassa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jouko Paju kirjoitti, kommentti 5:
"Putinin kuoltua (itsemurhaan ihan parin vuoden sisällä) Venäjä tulee jakautumaan Ukrainan kaltaisiin köyhiin mutta onnellisiin pikkuvaltioihin, joissa vallitsee sananvapaus, demokratia ja ihmisoikeudet ja EU ottaa ne syliinsä orpolapsen tavoin antaa ruokaa ja kengät pieniin jalkoihin."

Tulevaa kehitystä emme luonnollisestikaan voi tietää varmasti. Mutta tuon suuntainen kehityskin voi olla mahdollinen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Aimo Remes kirjoitti, kommentti 9:
"Vallatuista taloista katkaistaan söhkö ja vesi niin kauankohan valtaus jatkuu?"

Aivan näin. Tämä näyttää viittaavan siihen, että Putin haluaa saada tilanteen hoidetuksi ilman suurta väkivaltaa. Toivottavasti tämä pitää paikkansa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oli ennen onnimanni, onnimannista matikka, matikasta maitopyörä, maitopyörästä pytikkä.

Gorbatshov päästi itäblokin sortumaan, ja samalla itsenäistyi Venäjä, jonka johtoon Jeltsin nimesi Putinin, joka nyt murehtii Neuvostoliiton hajoamista. Missä olisi ja mitä tekisi Putin nyt, jos Neukkula satelliittivaltioineen yhä pitäisi pintansa sosialistisena kokonaisuutena? Luulenpa, että kaveri ei lentelisi kurkien kanssa mainostemppuna tai silittelisi tiikereitä uutisfilmeissä.

Pytikästä pöytäristi, pöytärististä ripukka, ripukasta rintasolki, rintasoljesta sopukka.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko kirjoitti, kommentti 11:
"Gorbatshov päästi itäblokin sortumaan, ja samalla itsenäistyi Venäjä, jonka johtoon Jeltsin nimesi Putinin, joka nyt murehtii Neuvostoliiton hajoamista. Missä olisi ja mitä tekisi Putin nyt, jos Neukkula satelliittivaltioineen yhä pitäisi pintansa sosialistisena kokonaisuutena? Luulenpa, että kaveri ei lentelisi kurkien kanssa mainostemppuna tai silittelisi tiikereitä uutisfilmeissä."

Gorbatshovia meidän on todellakin kiittäminen siitä, että Saksojen yhdistyminen ja Varsovan liiton hajoaminen tapahtuivat näinkin merkillisen väkivallattomasti.

Jeltsiniä saamme taas kiittää siitä, että neuvostotasavallat saivat itsenäisyyden heti Neuvostoliiton hajottua.

Toimituksen poiminnat