timouotila

Oli tökeröä viheltää venäläisille euroviisutytöille

Ukrainan tilanne kärjistyy uhkaavasti. Odessassa on poltettu Kiovan ja Moskovan kannattajien kiistoissa iso julkinen rakennus. Kuolonuhreja on kymmeniä.

Väkivalta on siitä kaamea myrkky, että se uhkaa kaiken aikaa käydä tappavammaksi. Sodalla ei ole loppua, ellei koston kierrettä saada katkaistuksi. Ja vaikka saataisiinkin, jäljelle jää vuosikymmenten viha ja trauma. Entisen Jugoslavian tilanne ja jopa Suomen vuosi 1918 ovat tästä surullisia esimerkkejä.

Kaikesta huolimatta en vieläkään osaa olla kovin huolissani Suomen asemasta. Eniten pelkään Ukrainan kiistan kommentoinnin ja raportoinnin eriytymistä ja kärjistymistä. Jos seuraa Moskovan Kremlin mediaa, saa tapahtumista täsmälleen vastakkaisen kuvan kuin läntisestä mediasta.

Odottaisin ns. vapaan lehdistön maista parempaa palvelua. Minusta lännessä olisi syytä luoda pieni silmäys siihen, miten asiat nähdään Kremlin näkökannalta.

Länsimaisia tiedotusvälineitä tuntemattomille venäläisille massoille taas olisi saatava tieto siitä, että vaikka me monessa suhteessa arvostelemme Putinin politiikkaa, yritämme ymmärtää, miksi Kreml toimii niin kuin toimii.

Ukrainan pitäisi ymmärtää, että sillä on Kremlin mielestä ”salainen YYA-sopmus” Venäjän kanssa. Nykytilanteessa väkivallan kierteen uhatessa yhä pahemmin tämä ymmärrys olisi sitäkin tärkeämpää.

Ei kannata uhitella Putinille, vaikka Krim on viety. Eihän YYA-Suomenkaan kannattanut nousta kapinaan Stalinia vastaan, vaikka Karjala oli anastettu meiltä.

Toivottavasti Kiovasta löytyy ”paikallinen Paasikivi”, joka ymmärtää inhorealistisesti geopolitiikkaa ja Moskovan suurvaltalogiikkaa.

Kiovan olisi tärkeää käsittää, että lännestä tulee kyllä sympatiaa mutta ei ratkaisevaa sotilasapua. Ukraina on yhtä yksin kuin Suomi ennen talvisotaa Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan verkossa.

Kuitenkin oli aivan ala-arvoista viheltää Venäjän euroviisutytöille. Tällaisella käytöksellä me kerromme pitävämme kaikkia venäläisiä putinisteina. Kremlin tiedonvälityksen piirissä eläville meidän olisi saatava viesti siitä, että vaikka vastustamme monelta osin Putinin politiikkaa, emme suinkaan vihaa venäläisiä ihmisiä. Pikemminkin päinvastoin.

Tällainen viesti olisi tärkeä myös eri maiden venäläisille vähemmistöille. Niistä ei saa muodostua Putinin viidensiä kolonnoja. Sellainen kehitys tuottaisi myrkyllistä mielialaa ja jopa sodan uhkaa muuallakin kuin Ukrainassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Oli tökeröä viheltää venäläisille euroviisutytöille"

Ei siellä vihelletty euroviisutytöille. Siellä vihellettiin Venäjälle.
On kovin ikävää olla venäläinen tämän päivän Euroopassa.

Saavat osakseen sen, minkä Putin on heille tilannut.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jollain viisutytöllä ei ole yhteyksiä Putinin politiikkaan, joten samaa mieltä. Kuka nyt venäläisiä kansalaisia vastaan haluaisi olla? Venäläisille lähinnä toivoisi joskus parempaa johtoa, mutta sitä saanee odottaa. Median kontrolli on niin vankka että ei ole mikään ihme mikäli kannatus Putinille lähentelisi pian jo Stalinin ajan lukuja. Siinä vaiheessa kun media on vallanpitäjän kontrollissa ja kannatusluvut näyttävät taivaita on kyseessä jokin ihan muu kuin demokratia. Pohjois-Koreakin taitaa mainostaa olevansa demokratia ja kannatusluvut johtajalla jopa Putinia vakuuttavammat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Tyry kirjoitti, kommentti 1:
"Oli tökeröä viheltää venäläisille euroviisutytöille"
Ei siellä vihelletty euroviisutytöille. Siellä vihellettiin Venäjälle.
On kovin ikävää olla venäläinen tämän päivän Euroopassa.
Saavat osakseen sen, minkä Putin on heille tilannut."

Sitä juuri tarkoitankin, että kaikki venäläiset saavat näin tuntea nahoissaan Kremlin imperialistisen politikan seurauksia. Se ei ole oikein, koska monet venäläiset ovat toista mieltä ja asuvat maassa, josta puuttuu sananvapaus.

Tällä tavalla me teemme taitamattomasti kaikista venäläisistä vastustajiamme.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Yleisö toimii spontaanisti. Joku aloittaa ja koko katsomo yhtyy.

Toivottavasti niiltä ulkovenäläisiltä ja tässä tapauksessa euroviisutytöiltä menee sana Kremliin, että meistä ei taideta pitää juuri nyt, ja syy ei ole meissä vaan teissä Kremlin herrat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Rami Ovaskainen kirjoitti, kommentti 2:
"Jollain viisutytöllä ei ole yhteyksiä Putinin politiikkaan, joten samaa mieltä. Kuka nyt venäläisiä kansalaisia vastaan haluaisi olla? Venäläisille lähinnä toivoisi joskus parempaa johtoa, mutta sitä saanee odottaa."

Viheltämällä viisutytöille me vain vahvistamme Putinin kannatusta ja valtaa. Tuollainen käytös antaa venäläisille viestin, että heitä vihataan kaikkialla mitä ja missä hyvänsä tekevätkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Vähän kaksipiippuinen juttu (vaatisi pidemmän selityksen, mutta olkoot kun ei ole energiaa), mutta en itse jaksa venäläisiä vastustaa, kun kritiikki keskittyy lähinnä maan johdon toimintaan. Enhän ole pohjois-korealaisia ihmisiäkään vastaan, vaikka pidän heidän johtajaansa diktaattorina.

Jukka Laine

Länsimailta on tökeröä sallia Ukrainan häpeälliset tapahtumat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Tyry kirjoitti, kommentti 10:
"Minä olisin buuannut muun yleisön mukana. En tytöille, vaan heidän edustammalleen maalle, häirikkömaalle.
Tanskalaiset olivat poliittisesti tietoisia. Hyvä!"

Jos buuaamme Putinin toimien johdosta kaikille venäläisille ja kaikelle venäläiselle missä tahansa, hyöty valuu Putinin laariin. Hänen kannatuksensa on kohta 100 prosenttia Venäjällä ja myös ulkomailla kaikkialla, missä venäläisiä asuu.

Buuaaminen on siis sekä huonoa käytöstä että tyhmää politiikkaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä uskon siihen, että sanoma menee perille Putinille juuri kansalaisiinsa kohdistuvan paineen kautta. Putiniin me emme saa yhteyttä. Hän tuskin lukee näitä. Sen sijaan ehkä sadat venäläistaustaiset suomalaiset lukevat otsikosta johtuen.

Kertovat "kotimaassaan" piipahtaessaan ja sitä kautta sana kiertää.

Venäjään on luotava painetta kaikilla osa-alueilla.

Buuaminen epäilemättä on huonoa käytöstä. Ilman Krimiä ja Ukrainaa tuollaista huonoa käytöstä Tanskassakaan ei olisi tullut.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Mia Buda kirjoitti, kommentti 11:
"Alaikäiset tytöt eivät ole vielä ehtineet uurnille. Vika on siis varmaan heidän vanhemmissaan ja isovanhemmissaan."

Sitä paitsi en muutenkaan luottaisi Venäjän kaltaisen "suvereenin demokratian" äänestystuloksiin. On väärin syyttää kansaa Putinin kannattamisesta, jos oppositiolla ei ole toimintaedellytyksiä eikä vaalien rehellisyydestä minkäänlaisia takeita.

On tuettava Venäjää oikean demokratian kaidalle tielle. Siinä tarvitaan ymmärtämystä eikä vihaa.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Siellä buuattiin sille, että Venäjän laulu oli selvästi kuuden huonoimman joukossa, mutta se pääsi jatkoon, koska niin monet ihmiset tuovat politiikan Euroviisuihin äänestämällä maata, eikä parasta laulua. Siis eilen äänestivät mm. Viro, Latvia, Ukraina ja Azerbaidžan, joista kaikista Venäjä sai mahdollisesti täydet pisteet. Kansa on niin typerää, että sille ei pitäisi antaa valtaa edes Euroviisuissa poliittisesta päätöksenteosta puhumattakaan.

Tässä buuauksessa ei ole mitään uutta. Takavuosina ennen kuin raadin äänet muodostivat puolet äänistä, Saksa antoi aina Turkille 12 pistettä ja yleisö buuasi. Kun suurin osa turkkilaisista Saksassa äänestää Turkkia, ja useimmat muut omaa suosikkiaan, 25:n joukossa äänet jakautuvat niin monelle, että Turkki voittaa yleisöäänestyksen melko varmasti.

Viime vuosina on mm. buuattu, kun Kypros antaa aina Kreikalle 12 pistettä tai kun Ukraina antaa aina Venäjälle 12 pistettä.

Itseäni häiritsi paljon se, että omat selostajamme ovat olleet syyllisiä myöskin tähän takavuosina. He ovat kehottaneet ihmisiä äänestämään Ruotsia. Ja ihmisiä rajan lähellä ja ulkomailla äänestämään Suomea.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Suuri todennäköisyys Putinin 80%:n kannatuksessa tyttöjenkin kuuluvan tähän enemmistöön. Jokin mättää luvuissa tai sitten venäläiset todella ansaitsevat jatkuvat buuaukset missä tahansa. Tuo 80% muistuttaa saksalaista joukkopsykoosia -30,-40-luvuilla, jäljet pelottavat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sxtonejo kirjoitti, kommentti 17:
"Siellä buuattiin sille, että Venäjän laulu oli selvästi kuuden huonoimman joukossa, mutta se pääsi jatkoon, koska niin monet ihmiset tuovat politiikan Euroviisuihin äänestämällä maata, eikä parasta laulua. Siis eilen äänestivät mm. Viro, Latvia, Ukraina ja Azerbaidžan, joista kaikista Venäjä sai mahdollisesti täydet pisteet. Kansa on niin typerää, että sille ei pitäisi antaa valtaa edes Euroviisuissa poliittisesta päätöksenteosta puhumattakaan."

Tämä on mielenkiintoinen pointti. Näyttää siltä, että Baltian maiden venäjänkielinen vähemmistö ei pääse esille kotimaidensa politiikassa. Venäjänkieliset näyttävät sitten voimansa euroviisuäänestyksessä. Se taitaa olla jonkinlainen protesti heidän kannaltaan.

Onneksi iskelmämusiikki ja urheilu ovat loppujen lopuksi vain leikkiä. Tärkeintä on, että ei ruveta vetämään oikeita aseita esille.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Veikko Mäkitalo kirjoitti, kommentti 17:
"Suuri todennäköisyys Putinin 80%:n kannatuksessa tyttöjenkin kuuluvan tähän enemmistöön. Jokin mättää luvuissa tai sitten venäläiset todella ansaitsevat jatkuvat buuaukset missä tahansa. Tuo 80% muistuttaa saksalaista joukkopsykoosia -30,-40-luvuilla, jäljet pelottavat."

Olen täsmälleen samaa mieltä näistä Venäjän kannatusmittauksista. Omituisiahan ne ovat. Miten muuten ihmiset uskaltavat kertoa Venäjällä todelliset mielipiteensä tällaisissa kyselyissä? Ei ole terveellistä olla eri mieltä kuin Kremlin suuri Johtaja. Kilpailevia mielipiteitä ei juuri ole, koska varsinainen oppositio puuttuu.

Tämä kaikki on järjestelmän vika. Sorrettua kansaa ei siitä voida syyllistää.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Mia Buda kirjoitti, kommentti 16:
"Ihan arkilogiikalla voisi ajatella niin, että ihmisillä on tapana kertoa hyvistä kokemuksistaan kotimaassa toisillekin, jos sellaisiin matkoillaan törmäävät. Ja vastaavasti toisinpäin. Euroviisut nyt ovat jo aikojen saatossa leimaantuneet melko poliittisiksi ja siksi tämä oli todella ennalta arvattavissa."

Euroviisuista on tosiaankin tullut jo kauan sitten osa politiikkaa. Poliittiset johtajat ovat huomanneet, miten tärkeä asia tämä iskelmätapahtuma on ns. suuren yleisön kannalta.

Tämä tapahtuma saa esimerkiksi aivan toisella puolella maailmaa Australiassa valtavaa huomiota. Osallistujina on nimittäin maita, joista Australiaan on muutettu aikoinaan. Synnyinmaan tapahtumia seurataan edelleen erittäin suurella sydämellä. Niinpä Australian maahanmuuttajille omistautunut valtion radio- ja tv-yhtiö SBS näyttää kilpailut joko suorina tai aivan tuoreeltaan.

Euroviisuäänestykset ovat osanottajamaille tärkeitä. Diktatuurimaiden äänestäjille nämä ovat itse asiassa ainoat "vapaat vaalit". Niinpä niihin osallistutaan valtavan innokkaasti.

Toimituksen poiminnat