timouotila

Upeaa, Karita Mattila! Noloa, Gergijev! Hyi, Hellevig!

Mitä pitäisi ajatella Valeri Gergijevistä, tuosta mainiosta kapellimestarista, joka puolustaa Putinin Ukraina-politiikkaa?

Mitä pitäisi ajatella laulajatar Karita Mattilasta, joka kieltäytyy esiintymästä Putinia tukevan Gergijevin kanssa?

Mitä pitäisi ajatella Itsenäisyyspuolueen euromeppiehdokkaasta Jon Hellevigistä, joka herjaa Karita Mattilaa natsiksi hänen Gergijev-Putin-boikottinsa vuoksi?

Gergijev on ennen kaikkea muusikko, joka haluaa esiintyä kaikilla maailman näyttämöillä. Se on hänen ammattinsa. Voi hyvin olla, että ammattiaan harjoittaakseen hänen on pakko nuoleskella Kremlin itsevaltiasta ja toimia tsaarin mieliksi, jotta voisi matkustaa ja soittaa vapaasti maailman näyttämöillä.

Jon Hellevigin pitää varmasti myös Venäjällä toimivana liikemiehenä kumarrella Kremlin itsevaltiasta ja toimia alamaisesti säilyttääkseen liike-etunsa Venäjän markkinoilla. Mutta hänen puoleltaan oli ehdoton ylilyönti ja synti ryhtyä sättimään tämän tarinan pyhimystä Karita Mattilaa.

Karita Mattila on tämän tarinan sankaritar, joka ei suostu kumartelemaan Kremlin itsevaltiasta ja tämän kätyreitä.

Tämän tarinan konna on Kremlin yksinvaltias, joka on kaapannut haltuunsa kaiken vallan ja orjavaltion omaisuuden. Kaikkivaltaansa hän pitää voimassa korruptiolla ja mafiajärjestelmällä, lahjuksilla ja pokkuroivien Kyllä- eli Da-kavereittensa avulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä selitetään hyvin miksi/miten Kremlin opit nivoutuvat persuihin ja muihin uusiin oikeistopuolueisiin. http://timoandersson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1680...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen kirjoitti, kommentti 1:
"Tässä selitetään hyvin miksi/miten Kremlin opit nivoutuvat persuihin ja muihin uusiin oikeistopuolueisiin. http://timoandersson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1680..."

Mielenkiintoinen analyysi.

Kremlin "suvereeni demokratia" on yksinkertaisesti peitenimi yksinvaltiudelle. Samalla tavalla "natsi" tai "fasisti" on "suvereenin demokratian" eli Kremlin yksinvallan vastustaja. Niin eri tavoilla voidaan käyttää samoja sanoja.

Niinhän "terroristiksi" voidaan nimetä kuka tahansa vapaustaistelija.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tarja Parkkila kirjoitti, kommentti 3:
"Karita Mattila on nainen, joka haluaa esiintyä maailman kaikilla näyttämöillä, se on hänen työnsä, hän on myöskin diiva, joka pitää esillä olosta ja itsensä esittelystä.
Ura on hiukan laskusuunnassa, alkaa tulla ikää ja nyt tarvittiin pieni mainostemppu tai Kasvojen kohotus jos näin voisi sanoa. Edellinen kun oli paljaat tissit."

Karita Mattila on upea ihminen ja hieno taiteilija, jonka ura jatkuu täyttä päätä ja tuottaa kaiken aikaa kunniaa myös koko Suomelle. Hänellä ei ole mitään tarvetta tyhjiin mainostemppuihin.

On suurenmoista, että hän on kaiken muun hyvän lisäksi ihmisoikeusaktivisti.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tarja Parkkila kirjoitti, kommentti 6:
"Mutta Putin sentään pysäytti verenvuodatuksen Ukrainassa."

En tiedä, pysäyttikö Putin verenvuodatuksen Ukrainassa. Tilanne kehittyy ja muhii kaiken aikaa. Sen verran voidaan kyllä sanoa, että Putin ei ole toiminut täysin militaristisesti. Hän on odotellut ja jättänyt aikaa tilanteen kehitykselle. Nyt olisi kaikkein tärkeintä saada osapuolet neuvottelupöytään.

Totuus on kaiken kaikkiaan kuitenkin se, että Putin rikkoi kansainvälistä oikeutta valloittamalla Ukrainalta Krimin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tarja Parkkila kirjoitti, kommentti 9:
"Ei Putin olisi sinne tullut, ellei tilanne olisi riistäytynyt käsistä ihan ukrainalaisten toimesta. Kuvista päätellen kaikki alkoi olla tulimerenä ja kuolleita tuli kymmenittäin. Kukaan ei enää tiennyt ketä ampua ja niin ammuskeltiin ketä sattuu."

Tilanne kääntyi uhkaavaksi Kremlin kannalta, kun Ukrainan presidentti syöstiin vallasta. Venäjän vallanpitäjät olivat huolissaan siitä, että ukrainalaismallinen kapina leviäisi Venäjälle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen kirjoitti, kommentti 16:
"Ei kai putinissa sinänsä mitään vikaa olisi jollei keräisi liikaa yksinvaltaa ja sokeutuisi siitä. Nyt on epäterve kehitys käynnissä eikä sitä pitäisi tipaakaan tukea ulkoa päin."

Venäjä tarvitsisi todellakin kehitystä ulos autoritaarisesta hallinnosta kohti demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa. Oli muuten mielenkiintoista, että presidentti Sauli Niinistö otti ja soitti Putinille. Toivottavasti hän viittasi jotenkin kautta rantain siihen suuntaan, että pohjoismaisesta mallista olisi apua...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä kyllä uskon että Putin ja tukijansa vähitellen rauhoittuvat. Olen paljon enemmän huolissani kotimaisesta populismista ja muusta kansaa tyhmentävästä toiminnasta jota arvokonservatiivit ja äärioikeisto harrastaa. Osaltaan Ukrainan kriisi on herättänyt suomalaiset ja se on hyvä. Kun vielä ota populismillä karriääriään tekevät vähän vetäytyisivät olisi kaikki hyvin.

Käyttäjän DavidPalm kuva
David Palm

Tarja Parkkila voisi tuoda palstalle dokumenttia Karitan Mattilan "tähden laskusta", ettei nojaisi typerässä kommentissaan vain oulunsalolaiseen maailmankuvaansa ja mutusteluun. Suomalaisen maailmankuva voi jäädä pieneksi, jos jää kuusen alle kököttämään, mököttämään ja katsomaan ympäröivää todellisuutta makaronin läpi.

Karita ei tarvitse julkisuustemppuja. Jos olet musikaalinen, ymmärrät pointtini. Jos taas epämusikaalinen, niin ei sinulta voi tietysti paljon odottaa maailmankuulun sopraanon arvioinnin tasossa. Kirjoituksesi rytmitaju viittaa siihen, että et pysy edes nuottiviivastolla. Karita ei ole esiintynyt koskaan rivosti, johon suuntaan vihjailet. Sain kirjoituksestasi käsityksen ettet pitänyt Karitan ko. roolia rohkeana vaan arveluttavana? Korjaa, jos olen väärässä.

Vielä kiinnostaisi Parkkilan ajatus siitä, miksi Karita Mattila ei voisi omata eettistä omatuntoa ja tehdä sen perusteella valintoja niin elämässään kuin ammatissaan?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tarja Parkkila kirjoitti, kommentti 20:
"Lännessä rikkaat käyttävät valtaa ja omistavat enemmän oikeuksia, kuin tavikset. Mutta venäjällä rikkaiden oikeudet ja vallankäyttö on väärin."

Tässä huomiossa on minusta vankkaa asiaa. Lännen ökyrikkailla bankstereilla ja idän oligarkeilla on paljonkin yhteistä. He määräilevät yhteiskunnan kehityksestä aivan toisella tavalla kuin tavikset.

Tämä asetelma tuli ilmi vaikkapa Hartwall-areenan kaupassa, jossa rahamies Harry Harkimo ja venäläiset oligarkit tapasivat ja ymmärsivät toisiaan oikein hyvin.

Venäjällä autoritaarisessa järjestelmässä on kyllä se arveluttava piirre, että valta, lainsäädäntö, oikeustoimi, poliisitoimi ja media ovat kaikki yhden ja saman klikin hallussa. Lännessä rikkaat eivät voi sentään määrätä ja hallita kaikkea.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tarja Parkkila kirjoitti, kommentti 27:
"Taisipa joku Hesarin päätoimitta sanoa, että Nokian johtajalta tuli joskun
ohjeistusta siinä äänensävyssä, että se olisi kuulunut ilman puhelintakin."

Ei voi kieltää, että raha ja mediavalta olisivat Suomessakin monesti yksissä käsissä. Mutta itäisessä naapurimaassa tämä suhde on paljon mutkattomampi. Järjestelmän kriitikoilla on todella hankala tilanne. Siitä vaikkapa Anna Politkovskaja on surullinen esimerkki.

Jukka Laine

Putin antoi kunniamerkin Anna Politkovskajalle hänen ansioistaan. Se taisi olla Putinin vastustajille liikaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se ei ole erilaisen osa. Kaikki on erilaisia ja kaikkien kanssa voi neuvotella ja keskustella. Sitä paitsi sinä elät ja kirjoitat ehkä laulatkin mutta A.P. Ei elä ja Jon H. kehoitti estämään Karita Mattilan laulun.

Jukka Laine

Karita Mattila on varmasti ylpeä siitä minkälaista keskustelua hänen tekonsa aiheuttaa. Ja vastakkainasettelua. Tämä ei oikeastaan edistä mitään, ei homojen asemaa, eikä ihmisoikeuksia saati liennytystä.
Suomelle on eduksi menestyvä Venäjä ja Putin on tehnyt hyvää Venäjälle. Karita Mattilan harkitsematon teko on huonoksi suomalaisten maineelle Venäjällä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Miten herra Putin on edistänyt ihmisoikeuksia Venäjällä? Jos hänessä ois ollut munaa, niin olisi jättänyt allekirjoittamatta homolait sun muut. Mutta kun ei niin ei - huonolla itsetunnolla varustettu pikkumies jaksaa vaan järjestää teatraalisia urheilunäytöksiä, jossa saa leikkiä sankaria...

Jukka Laine

Yle uutisoi että Yhdysvalloissa on vähintään yhtä tiukat seksuaalivähemmistöjä koskevat lait jo voimassa. Venäjä ei rajoita homojen oikeutta homosteluun vaan homopropagandan levittämisen nuorisolle, josta Obama näkyy siksi innostuneen aina kun joku urheilija tms. tulee kaapista ulos.

Ja varmasti ihmisoikeusrikkomuksia, sosiaalisia ongelmia jne. vähintään yhtä paljon mantereen molemmin puolin. Ja Yhdysvallat on vähintään yhtä syyllinen sotien synnyttämiseen eri puolilla maailmaa kuin Venäjä. Mattilan mielenilmaisu oli taiteilijan tunteellinen ja ajattelematon teko amerikkalaisyleisön edessä.

Putin järjesti tänään ison näytöksen Kiinassa. 300 miljardin arvoinen näytös. Se on meille suomalaisillekin hyvä uutinen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Olen tehnyt esityksen järjestää Venäjän nuorille tietoiskun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kulttuurivaihdon merkeissä Suomen puolella, silloin kun rajan yli tehtävää nuorisovaihtoa toteutetaan. Näin kukaan ei riko mitään lakeja, ja venäläinen nuoriso saa pläjäyksen ihmisoikeustietoa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Minna-Maaria Lax kirjoitti, kommentti 40:
"Olen tehnyt esityksen järjestää Venäjän nuorille tietoiskun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kulttuurivaihdon merkeissä Suomen puolella, silloin kun rajan yli tehtävää nuorisovaihtoa toteutetaan. Näin kukaan ei riko mitään lakeja, ja venäläinen nuoriso saa pläjäyksen ihmisoikeustietoa."

Suurenmoinen ehdotus. Toivottavasti tuumasta päästään toimeen. Suomi voisi yrittää kouluttaa itänaapurin asukkaita muutenkin kansalaisyhteiskunnan tavoille.

Jukka Laine

Venäjä voisi järjestää puolestaan suomalaisille koulutusta mm. monikulttuurillisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Venäjältä olisi paljon opittavaakin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tietysti Venäjältä on paljon opittavaa mutta ei se ole mahdollista juuri nyt.
Voin kuvitella että siitä mökkiviljelykulttuurista mitä siellä harrastetaan ja muusta kylätouhusta voisi olla opittavaa.
Venäjällä saatetaan pitää yllä taitoja jotka meiltä alkavat kuolla pois kuten käsinkirjoitus.
Venäläinen tapa puhua kauniisti lapsilleen on kadehdittava -tässä joitakin asioita joita suoralta kädeltä tuli mieleen ilman että on edes käynyt paikan päällä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jukka Laine kirjoitti, kommentti 44:
"Venäjä voisi järjestää puolestaan suomalaisille koulutusta mm. monikulttuurillisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Venäjältä olisi paljon opittavaakin."

Ilman muuta Venäjällä on opittavaa suomalaisille. En kyllä ole oikein varma siitä, ovatko monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus hyviä teemoja, kun vaikkapa ajattelemme Ukrainan tilannetta ja joidenkin suomalaisugrilaisten kansojen itsehallinnon murenemista.

Ilman muuta suomalaisten kannattaisi opiskella venäjän kieltä ja venäläistä kulttuuria. Venäläisessä kansanluonteessa on paljon sympaattisia piirteitä.

Mutta Venäjä tarvitsisi ilman muuta lisää demokratiaa ja kansalaisyhteiskunnan piirteitä.

Toimituksen poiminnat