timouotila

Läpinäkyvä uurna ei todista vaalien rehellisyyttä – usein päinvastoin

Oligarkki Petro Poroshenko valittiin Ukrainan presidentiksi. Se oli monille suuri pettymys. Se osoittaa, että talouden perusongelmia eli sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, rikkaiden ja köyhien karmeaa eriarvoisuutta ei ole aikomus ryhtyä oikomaan Ukrainassa.

   Siitä ei siis muka ollut lainkaan kysymys Kiovan Maidanin aukiolla. Oligarkkien haltuunsa lurjustelemaa omaisuutta ei siis aiota palauttaa kansalle edes Ukrainassa. Tässä kapinassa ei näköjään ole kyse ainakaan reilumman yhteiskunnan ja tasaisemman tulonjaon turvaamisesta.

   Venäjän Putinin hallinnolle nämä presidentinvaalit olivat näköjään helpotus. Kävi ilmi, että Ukrainasta ei olekaan leviämässä Venäjälle kansalaisyhteiskunta, demokratia eikä ainakaan Wall Streetin prosenttiliike. Kremlissä voidaan nukkua yöt rauhassa.

   Oli jotenkin surkuhupaisaa, että Ukrainan ”vaaleissa” pudotettiin äänestysliput läpinäkyviin uurniin. Aivan kuin se todistaisi äänestyksen rehellisyyden. Toivottavasti Ilkka Kanerva ja muut Etyj:n tarkkailijat eivät menneet näin helppoon. 

   Kyllä tarkkailijoiden pitää tietää, että rehelliset vaalit edellyttävät vapaata ja demokraattista ehdokasasettelua ja yhdenvertaista kampanjointia. Sitä ei voida todistaa läpinäkyvillä uurnilla. Läpinäkyvä uurna ei myöskään paljasta sitä, että jokainen saa äänestää – ja vain yhden kerran.

   Läpinäkyvät uurnat eivät myöskään todista sitä, että annetut äänet lasketaan oikein. Läpinäkyvät uurnat eivät edes välttämättä paljasta, ilmestyykö ääntenlaskentaan jossakin vaiheessa äänestyslippuja, jotka eivät ole lainkaan käyneet uurnassa.

   Miksi muuten meillä Suomessa ei käytetty vaaleissa läpinäkyviä uurnia? Siitäkö syystä, että elämme maailman vähiten korruptoituneessa maassa, jossa kukaan ei epäile vilppiä? Ilmeisesti. Meillä eivät edes vaalit hävinneet puolueet epäile äänestyksen rehellisyyttä. Tällainen tilanne on perin harvinainen tässä matoisessa maailmassa.

   Meillä keskustellaan vain siitä, miten äänestyslipukkeiden ykköset ja seiskat voidaan varmasti erottaa toisistaan. Ei se ole aivan pikku asia sekään. Mutta vain harvoissa maailman maissa se on vaalien suurin rehellisyysongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jukka Laine

Eurokriittisyys on torjuttu ja Ukraina sai presidentin, jonka myös Venäjä tunnusti palkkiona Krimin alue. Usa menetti kaasuoikeudet ja EU sai arvovaltavoiton. Kriisi on ohitse ja elämä jatkuu ja kaasu virtaa. Se on tärkeintä. Maidanin aukio palveli tarkoitustaan ja EU johtajat rakastavat taas Putinia. Demokratia tarvitsee joskus ohjausta. Separatistit ovat enää ongelma.

Juha Hämäläinen
Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Juha Hämäläinen kirjoitti, kommentti 2:
"Yksi linkki Suomen ylivertaisuuteen: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/haamuaanet_k...
Ei muuta lisättävää."

Olen todella hämmästynyt, kun Suomenkin ääntenlaskennasta paljastuu tuollaisia epäselvyyksiä. Miten sitten muualla?

Useinkin tarkoituksellisen väärennetyt vaalit eli "vaalit" ovat vain diktatuurimaiden johdon kepulikonsti vallankäyttöönsä. On helppo hakata oppositiota matalaksi, kun on oikein "vaaleilla valittu"...

Juha Hämäläinen

Poliittisilla toimijoilla on aina poliittiset vaikutteet takana. Sama missä maassa kulloinkin ollaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jukka Laine kirjoitti, kommentti 1:
"Eurokriittisyys on torjuttu ja Ukraina sai presidentin, jonka myös Venäjä tunnusti palkkiona Krimin alue. Usa menetti kaasuoikeudet ja EU sai arvovaltavoiton. Kriisi on ohitse ja elämä jatkuu ja kaasu virtaa. Se on tärkeintä. Maidanin aukio palveli tarkoitustaan ja EU johtajat rakastavat taas Putinia. Demokratia tarvitsee joskus ohjausta. Separatistit ovat enää ongelma."

Toivottavasti tuo idyllinen kuvaus pitää paikkansa. Tärkeintä on, että verenvuodatus saadaan loppumaan ja jonkinlainen oikeus vähitellen voimaan.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Tärkeintä on, että verenvuodatus saadaan loppumaan ja jonkinlainen oikeus vähitellen voimaan."

Niinpä mitä nyt sitten Itä-Ukrainassa kuolee kymmeniä vapaustaistelijoita fasistien käsissä. Eivätkö Kiovassa laittomasti valtaa pitävät jo usko, että fasistien taru on loppu Ukrainassa? Maa haluaa yksimielisesti palata Äiti-Venäjän historialliseen yhteyteen. Vieläkö pitää turhaan vuodattaa ukrainalaista verta tässä veljessodassa?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erland Salo kirjoitti, kommentti 6:
"Niinpä mitä nyt sitten Itä-Ukrainassa kuolee kymmeniä vapaustaistelijoita fasistien käsissä. Eivätkö Kiovassa laittomasti valtaa pitävät jo usko, että fasistien taru on loppu Ukrainassa? Maa haluaa yksimielisesti palata Äiti-Venäjän historialliseen yhteyteen. Vieläkö pitää turhaan vuodattaa ukrainalaista verta tässä veljessodassa?"

Ongelmana on tosiaankin se, että Kiovalla ja Moskovalla on täydelleen erilaiset ja yhteen sopimattomat päämäärät. Kremlin kannalta itäisen Ukrainan venäläisaktivistit ovat ilmeisesti lisähankaluutena. Venäjälle riittäisi tässä vaiheessa ilmeisesti se, että se saa pitää Krimin. Ulkomaat ja kansainvälinen yhteisö tuomitsevat tietenkin Krimin valtauksen.

Kun itäisessä Ukrainassa tulee lisää kuolonuhreja, tilanteen ratkaisu käy yhä vaikeammaksi.

Toimituksen poiminnat