timouotila

Suomessa kalleimmat ruoat – ja vielä kalliimmat ruokajuomat

Suomen alkoholipolitiikka on ajautunut absurdiin tilanteeseen Viron selvästi halvempien hintojen johdosta. Suomi ja Viro ovat näet yhteistä talousaluetta, jolla on kaiken lisäksi sama valuutta. Tämän järjestelmän tarkoituksenahan on järjestää itse kullekin EU-kansalaiselle edullisimmat tuotteiden hinnat. Pitäisi olla mahdollisuus ostaa sieltä, mistä saa halvimmalla.

   Jos yritykset saavat kilpailla yhteismarkkinoilla tavaroiden hinnoilla ja laadulla, miksi eivät sitten tavalliset kansalaiset? Nyt kuitenkin heinäkuun alusta voimaan astuu lakimuutos, joka velvoittaa matkustajat todistamaan, että ulkomailta ostettu alkoholi on tulossa omaan käyttöön. Mikä se tällainen vaatimus on? Jos suomalaiset sellaista yrittävät soveltaa, EU:n on syytä esittää tiukka vastalause.

   Suomi meni EU:n ja valuuttaunionin jäseneksi, jotta saisimme tuotteita halvemmalla. Kyllä kai tavallisen veronmaksajankin pitäisi hyötyä jotain EU-jäsenyydestä vaikkapa ruokajuomien hinnoissa. Meillä syödään ilmeisesti EU:n kalleinta ruokaa. On kohtuutonta, jos meikäläisten ei anneta ostaa juomiakaan yhtään inhimillisemmillä hinnoilla, vaikka me kuulemma elämme yhteismarkkinoiden piirissä.

   Korkeilla veroilla pöhötetyt ruokien ja ruokajuomien hinnat vievät täysin kohtuuttoman osan vähävaraisten tuloista. Kyllä rikkailla on aina varaa hankkia pihvinä ja punkkunsa vaikkapa ravintoloista. Köyhille ravintolahinnat ovat jo kauan sitten karanneet ulottumattomiin.

   Jos köyhä haluaa tunnelmoida Helsingin Espan kulmilla, ei auta muu kuin ottaa Virosta ostettu ruokajuomapullo taskuun. Eihän tällaisessa vero- ja alkoholipolitiikassa ole mitään järkeä eikä varsinkaan reiluutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kraanavesi on kuitenkin niin halpaa, että köyhien ei tarvitse syödä ruokaansa kuiviltaan!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei kraanavesikään niin halpaa ole, että sitäkään kannattaa enää valutella yli äyräiden. Kyllä vesilaskukin kirpaisee, kun se tupsahtaa postiluukusta. Niin kuin kaikki laskut nykyisin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomen valtio tai tulli valvovana viranomaisena eivät ole kieltämässä halvan alkoholin hankkimista Virosta millään tasolla. Kuka tahansa voi matkustaa milloin tahansa Viroon ja ostaa sieltä halpaa viinaa ja nauttia edullisista känneistä.

Ongelma ei olekaan se, että ostettaisiin halpaa alkoholia omaan käyttöön. Ongelma on se, että enenevissä määrin halpaa viinaa tuodaan edelleen välitettäväksi ja Viron halvasta viinasta on tullut monille omaan käyttöön hankkiville pimeää bisnestä.

Onko blogisti todellakin sitä mieltä, että pakettiautolastillinen eli kaksi kuormalavallista Viru Valgea tulee omaan käyttöön. Entäpä siten kun sama pakettiauto ja samat hakumiehet hakevat "omaan käyttöön" saman lastin kerran kuukaudessa.

Entäpä kun "omaan käyttöön" tuotu lasti myydäänkin paikalliselle nuorisolle ikärajoja valvomatta?

Muutoin olen kyllä samaa mieltä kanssasi siitä, että maa nimeltä Suomi on aivan liian kallis paikka elää.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Juha-Pekka Kosonen kirjoitti, kommentti 3:
"Onko blogisti todellakin sitä mieltä, että pakettiautolastillinen eli kaksi kuormalavallista Viru Valgea tulee omaan käyttöön. Entäpä siten kun sama pakettiauto ja samat hakumiehet hakevat "omaan käyttöön" saman lastin kerran kuukaudessa.
Entäpä kun "omaan käyttöön" tuotu lasti myydäänkin paikalliselle nuorisolle ikärajoja valvomatta?
Muutoin olen kyllä samaa mieltä kanssasi siitä, että maa nimeltä Suomi on aivan liian kallis paikka elää."

Blogisti pitää vääränä sellaista alkoholijuomien hintapolitiikkaa, joka johtaa siihen, että Virosta kannattaa kärrätä autolastillisia väkijuomia "omaan käyttöön".
Tällainen tilanne on täysin kestämätön, kun toisaalta sanomme olevamme jäseninä EU:ssa, jossa ihmiset ja tavarat kuulemma kulkevat vapaasti.
Alkoholipolitiikka on samalla muovattu sellaiseksi, että köyhillä ei ole enää varaa syödä ravintoloissa eurooppalaiseen tapaan punaviiniä tai olutta juoden.
Köyhiä alkoholistiperheitäkään ei suojella sillä, että kaikki rahat menevät väkijuomiin. Toisin sanoen hintaan perustuva alkoholipolitiikka iskee epäreilusti vain vähävaraisiin. Samalla se kaataa ravintoloita asiakkaiden puutteeseen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen kirjoitti, kommentti 1:
"Kraanavesi on kuitenkin niin halpaa, että köyhien ei tarvitse syödä ruokaansa kuiviltaan!"

Kraanavesi on todellakin halvempaa kuin olut tai punkku. Mutta kyllä köyhilläkin pitäisi olla varaa juoda aterian yhteydessä olutta tai punaviiniä niin kuin eurooppalaisissa sivistysvaltioissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Mutta kyllä köyhilläkin pitäisi olla varaa juoda aterian yhteydessä olutta tai punaviiniä niin kuin eurooppalaisissa sivistysvaltioissa.2

Tämä edellyttää koskenkorvan juomisesta luopumista, johon ei taida Suomessa olla valmiuksia.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Kovasti on otsikoitu, että alkoholituontiin tulee 1.7. alkaen muutoksia. Oikeasti mikään ei muutu. Eivät EU-säännöt matkustajatuonnista ole kiristymässä. Omaan käyttöön saa tuoda niin paljon kuin katsoo tarvitsevansa. Oman käytön todistaminen johtaa naurettaviin vääntöihin. Pitäisi selvittää kenelle on hyvää hyvyyttään tarjoamassa tuontijuomia. Eikä tällainen peli sovi oikeusvaltioon. Tullin pitää löytää todisteet sille, että tuontialkoholi menee myyntiin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen kirjoitti, kommentti 6:
"Tämä edellyttää koskenkorvan juomisesta luopumista, johon ei taida Suomessa olla valmiuksia."

Jos joku haluaa juoda Koskenkorvaa, hän hankkii sitäkin Tallinnasta - jos rahat sattuvat riittämään laivamatkaan. Elleivät riitä, köyhä joutuu tyytymään Alkon karmeisiin hintoihin. Se pullo ostetaan, vaikka perhe jää ilman ruokarahaa. Tällainen järjestelmä on erittäin epäreilu vähävaraisia kohtaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Vesa Väkevä kirjoitti, kommentti 7:
"Kovasti on otsikoitu, että alkoholituontiin tulee 1.7. alkaen muutoksia. Oikeasti mikään ei muutu. Eivät EU-säännöt matkustajatuonnista ole kiristymässä. Omaan käyttöön saa tuoda niin paljon kuin katsoo tarvitsevansa. Oman käytön todistaminen johtaa naurettaviin vääntöihin. Pitäisi selvittää kenelle on hyvää hyvyyttään tarjoamassa tuontijuomia. Eikä tällainen peli sovi oikeusvaltioon. Tullin pitää löytää todisteet sille, että tuontialkoholi menee myyntiin."

Noinhan asia on. Siksi valtiovallan pitäisi nopeasti harkita alkoholiveron huomattavaa alentamista. Nykyinen veron taso ei ole tästä ajasta eikä tästä maailmasta.

Toimituksen poiminnat