timouotila

Kremlin sopimus 23.8.1939. Ei kiitos sellaista koskaan enää!

On kulunut 75 vuotta siitä, kun Euroopan hirveän 1900-luvun kaameimmat diktaattorit Hitler ja Stalin jakoivat itäisen Euroopan keskenään. Syntyi nk. Molotov-Ribbentrop-sopimus. Se on  pöyristyttävä paperi. Toivottavasti nykyään ei tehdä vastaavanlaisia sopimuksia, kun Euroopan ja Suomenkin johtajat tapailevat Kremlin nykyvaltiasta Vladimir Putinia Ukrainan kriisin merkeissä.

   Tähän hyökkäämättömyyssopimukseen liittyi vielä hirvittävämpi lisäpöytäkirja, josta ei kerrottu julkisuuteen. Tuosta paperista oli kuitenkin aavistuksia heti alussa. Lännessä lisäpöytäkirja on ollut tunnettu vuosikymmeniä. Mutta Neuvostoliitossa sen olemassaolo tunnustettiin vasta 1980-luvulla Gorbatshovin kaudella.

   Muistan tuolta ajalta suomalais-neuvostoliittolaisen seminaarin, johon osallistui mm. sittemmin professoriksi noussut Timo Vihavainen. Tuossa seminaarissa oli osallistujana neuvostotiedemies, joka uskalsi myöntää, että ulkoministerien Vjatsheslav Molotivin ja Joachim von Ribbentropin 23.8.1939 allekirjoittamaan sopimukseen todellakin liittyi salainen lisäpöytäkirja. Tuossa "pumaskassa" Neuvostoliitto ja Saksa sopivat, että Suomi ”kuului” Stalinin valtakunnalle.

   Suomettuneen Suomen lehtien lööpit kertoivat tuolloin 1980-luvulla, että Neuvostoliitto tunnusti vihdoin salaisen sopimuspaperin olemassaolon.

   Hiukan myöhemmin, vuonna 1989, tapasin virolaisia, jotka rakensivat neuvostotasavaltaansa protestiksi valtavan ihmisketjun 23.8.1989, jolloin oli kulunut 50 vuotta Molotov-Ribbentrop-sopimuksen solmimisesta. Tuon sopimuksen lisäpöytäkirja vei Baltian mailta itsenäisyyden vuosiksi 1940-1991.       

   Lisäpöytäkirjan sisältö toteutui heti käytännössä. Se johti kohta toisen maailmansodan puhkeamiseen, kun Saksa hyökkäsi Puolaan ja Neuvostoliitto otti pian haltuunsa Puolan itäosan, joka sille oli lisäpöytäkirjassa ”luvattu”.

   Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salainen lisäpöytäkirja tuotti marraskuun lopussa 1939 Suomen talvisodan. Lisäpöytäkirja oli näet ”luvannut” Suomen Stalinille.

 

KAKSI TÄRKEÄÄ SEMINAARIA ILMAN PRESIDENTTI NIINISTÖÄ

Osallistuin Helsingissä 21.8. samana päivänä jopa kahteen seminaariin, jossa asiantuntijat käsittelivät Molotov-Ribbentrop-sopimusta.

   Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander oli kutsunut paikalle Porthaniaan tutkijoita Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Saksasta. Venäläistä ei ollut paikalla. Meinander sanoi, ettei hän halunnut piinata Kremlin valtakunnan tutkijoita, koska heidän on tämän Ukrainan kriisin aikana suorastaan mahdotonta kertoa edes ”meidän tiedemiesten kesken”, mitä he oikeasti ajattelevat.

   Ministeri Jaakko Iloniemi oli pyytänyt toiseen seminaariin yliopiston juhlasaliin esitelmöimään suomalaisia asiantuntijoita alkaen ulkoministeri Erkki Tuomiojasta (Sdp). Kummankin seminaarin takana oli Talvisotayhdistys ry.

   Kannatti istua kahdeksisen tuntia kuuntelemassa asiantuntijoita ja keskustelua. Monet asiat siellä selvisivät, monista kiistakysymyksistä kuultiin valaisevia puheenvuoroja eri näkökannoilta.

   Valitettavasti presidentti Sauli Niinistö ei ehtinyt seminaareihin. Olisimme mielellämme kuulleet vakuutuksia siitä, että mitään salaisia lisäpöytäkirjoja ei ole syntynyt näinä päivinä. Niinistö nimittäin tapasi aivan hiljattain Kremlin nykyvaltiaan Vladimir Putinin Ukrainan kriisin varjossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin kuitenkin Saksa-Ranskan ja Venäjän lähentyvän toisiaan. Sopimuskin lisäpöytäkirjoineen saattaa syntyä näiden maiden välille.

Ranskahan aikoo tietääkseni jatkaa asetoimituksia Venäjälle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen kirjoitti, kommentti 1:
"Luulisin kuitenkin Saksa-Ranskan ja Venäjän lähentyvän toisiaan. Sopimuskin lisäpöytäkirjoineen saattaa syntyä näiden maiden välille.
Ranskahan aikoo tietääkseni jatkaa asetoimituksia Venäjälle."

Minustakaan Putinia ja Hollandea ei voi verrata Staliniin ja Hitleriin. Mutta kaiken taustalla on Ukrainan itsenäisyys, itsemääräämisoikeus ja alueellinen koskemattomuus. Niistä ei voi sallia Ukrainalta salaisia välipuheita.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Timo,

tohdin olla vähän toista mieltä nykypäivään päivitetystä Putin-Merkel "Ribbentrop-sopimuksesta." Se on jopa todennäköinen. Syitä on monia.

Talous-Saksalla on jo vahva niskalenkki erityisesti euro-Euroopasta. Se ei ole Venäjälle suinkaan vastenmielistä; päinvastoin. Se palvelee molempia: hajota ja hallitse. Geo- ja talouspolitiikka sopivat samaan pakettiin.

Samalla kun Saksan ote Euroopassa lujittuu, samalla Yhdysvaltojen ote heikkenee. Ja siinä taas Ranska ei pane hanttiin. Ja Venäjälle se on mannaa.

Yhdysvaltojen yksinapaisuus on jo auttamatta mennyttä ja heikkenee edelleen. Suurvalta-kolminapa on nyt Kiina-Venäjä-Yhdysvallat. Eu ei ole suurvalta; siitä ei navaksi, eikä Saksa sitä ylitseen sellaiseksi sallikaan.

Todennäköistä on mielestäni myöskin se, että Ukrainan kiista ratkaistaan kiovalaisten pään yli. Venäjällä on tärkeitä geopoliittisia ongelmia riittävästi avoinna muutenkin. Esimerkiksi Baltian maiden Nato-jäsenyys ja USA:n tankit Itämeren rannoilla aiheuttavat varmaan harmaita hiuksia Kaliningradin kohdalla.

Näitähän voi taivastella loputtomiin ja osua yhtä oikeaan ;)

Seppo Paasikallio

# 2
Ukrainahan on jo menettänyt itsenäisyytensä USAn organisoimassa aseellisessa vallankaappauksessa. Maata johtava parvaljakko tottelee kuuliaisesti kaikkia USAsta tulevia vihjeitä.

USA halusi etnistä puhdistusta ja pojat tottelivat noyrästi periaatteella Putinia pitää ärsyttää.

USA toteuttaa tässä Brzezinskin pysyviä ohjeita: Venäjän napurivaltioihin täytyy luoda jatkuvaa epävakautta. Aika hyvin on parivaljakko onnistunut sekottamaan Euroopan pakkaa USAn toiveiden mukaisesti. Vieläpä niin hyvin, että USAn harjoittaman demonisoinnin jälkeen Euroopassa moni uskoo Putinin haluavan sotaa ja eriytymistä omiin oloihinsa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On erikoista hienotunteisuuttaa Putinia kohtaan, että Venäjän miehittämä Krim on jäämässä taka-alalle ja media puhuu lähinnä ns. avustusrekoista - kuin hyväntekijöistä - joilla itäisen Ukrainan väestöä avitetaan.
Toinen aihe on pakotteiden epämukavuudet mm. Valiolle.

Kyllä kv. yhteisön vaikutus näyttäisi olevan tänään yhtä hampaatonta kuin 75 vuotta sittenkin. Ukrainan kohtalo saattaa osoittautua yhtä kovaksi kuin lispöytäkirjamaidenkin...

Toivottavasti media avaa po. seminaarin puheenvuoroja laajemminkin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Seppo Saari kirjoitti, kommentti 3:
"Kyllä kv. yhteisön vaikutus näyttäisi olevan tänään yhtä hampaatonta kuin 75 vuotta sittenkin. Ukrainan kohtalo saattaa osoittautua yhtä kovaksi kuin lispöytäkirjamaidenkin...
Toivottavasti media avaa po. seminaarin puheenvuoroja laajemminkin."

Olen myös huolestunut siitä, että Kremlin annetaan tällä menolla ajaa Krimin kiista unohduksiin ja "jäädytettyjen kriisien" joukkoon.

Toivoisin myös, että seminaarien sisältöä saataisiin mediaan ja internetiin yleisön tietoon.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Heikki Santala kirjoitti, kommentti 5:
"tohdin olla vähän toista mieltä nykypäivään päivitetystä Putin-Merkel "Ribbentrop-sopimuksesta." Se on jopa todennäköinen. Syitä on monia."

En mitenkään vertailisi Putinin ja Merkelin yhteistyöyrityksiä Stalinin ja Hitlerin puuhiin.

Joka tapauksessa on käynyt ilmi, että EU on liian hajanainen ja valuvikainen yhteisö kansainvälisiä kriisejä ratkaisemaan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Timo,

oikein: en minäkään niitä sellaisenaan vertaile; "nykypäivään päivitetystä... "

Puhun parteista, geopolitiikasta ja talouspolitiikasta.

Geopolitiikan kohteena tai uhrina on jo Krim. Talouspolitiikan uhrina on muun muassa pieni, mutta tyhmä Suomi.

Katellaan mitä isot saavat aikaan. Päämme yli.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"EU on liian hajanainen ja valuvikainen yhteisö..."

Olen verrannut EU:ta yksipyöräisiin rattaisiin. Ne ovat tämän tästä nurin, ja hetkellisesti rullatessaankin puoltavat pahasti.

Ratkaisuvaihtoehdot ovat ainoankin pyörän poistaminen, jolloin saadaan tasapainoinen reki, tai toisen pyörän lisääminen, jolloin ajettavuus tulee kerralla kuntoon. Käytännössä siis unioni täytyy joko purkaa tai federalisoida. Jälkimmäinen vaihtoehto yhtenäistäisi muiden muassa EU:n talous- ja ulkopolitiikan, minkä jälkeen ei edes Vladimir Putin kykenisi taktikoimaan yhteisöä hajalle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Heikki Santala kirjoitti, kommentti 8:
"Geopolitiikan kohteena tai uhrina on jo Krim. Talouspolitiikan uhrina on muun muassa pieni, mutta tyhmä Suomi.
Katellaan mitä isot saavat aikaan. Päämme yli."

Olen samaa meiltä. Krim uhkaa jo jopa unohtua tuon yhä pahenevan Itä-Ukrainan kriisin taakse.
Ja Suomen asema on todella kiusallinen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokk kirjoitti, kommentti 7:
"Käytännössä siis unioni täytyy joko purkaa tai federalisoida. Jälkimmäinen vaihtoehto yhtenäistäisi muiden muassa EU:n talous- ja ulkopolitiikan, minkä jälkeen ei edes Vladimir Putin kykenisi taktikoimaan yhteisöä hajalle."

Nykyisellään EU:sta ei todellakaan ole ulko- eikä varsinkaan turvallisuuspoliittiseksi toimijaksi. Sen olisi ilmeisesti viisainta pysytellä talousliittona - jos se onnistuisi edes saamaan aikaan luotettavan pankkien stressitestityksen. Mutta ei näytä hyvältä siinäkään. Mukana on liian monta veroparatiisia bankstereineen...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

YK tänään yhtä hyödytön kuin Kansainliitto 1939 Suomen vedotessa Kansainliittoon talvisidan alla.
Lue: Suomen sinivaloinen kirja. Koostuu pöytäkirjoista, ei yksityisistä mielipiteistä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Lauros kirjoitti, kommentti 11:
"YK tänään yhtä hyödytön kuin Kansainliitto 1939 Suomen vedotessa Kansainliittoon talvisidan alla."

Valitettavasti minun on oltava samaa mieltä. YK:n tässä pitäisi voida toimia tai sitten Etyj:n. Veto-oikeusjärjestelmä tekee kuitenkin päätöksenteon mahdottomaksi.

Maailman pitäisi voida ratkaista kriisit diplomatialla. Mutta se edellyttäisi kummaltakin osapuolelta neuvotteluvalmiutta, jota Venäjältä näyttää puuttuvan.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Hyvät herrat, Uotila, Santala, Lauros, Kokko. Teillä on, maailmanhistoriaa ja lähihistoriaamme myöden kovaa tietoa, sekä geo-ja talouspolitiikankin osalta laajaa tietoa tapahtuneesta ja nykytapahtumista. Tuollaisella tietomäärällä kannattaisi tehdä jo avoin kirje sekä hallitukselle että parlamentille. Vaikkapa yhteistyönä.

Parlamentissamme tuskin on näin hyvää tietoa ja edes kiinnostusta lähellämme oleviin tapahtumiin. "PIentä tyhmää suomea" kannattaisi auttaa näinkin tärkeässä asiassa. On jopa velvollisuun, jos epäilette että jotain mitä pitäisi, ei ole tehty maamme hyväksi. Tuollaista tietomäärää ei pidä piilotella ja pistää "vakan alle" varastoon, sanottavaksi myöhemmin, "mitä minä sanoin"?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Seppo Paasikallio kirjoitti, kommentti 12:
"Ukrainahan on jo menettänyt itsenäisyytensä USAn organisoimassa aseellisessa vallankaappauksessa. Maata johtava parvaljakko tottelee kuuliaisesti kaikkia USAsta tulevia vihjeitä.
USA halusi etnistä puhdistusta ja pojat tottelivat noyrästi periaatteella Putinia pitää ärsyttää.
USA toteuttaa tässä Brzezinskin pysyviä ohjeita: Venäjän napurivaltioihin täytyy luoda jatkuvaa epävakautta. Aika hyvin on parivaljakko onnistunut sekottamaan Euroopan pakkaa USAn toiveiden mukaisesti. Vieläpä niin hyvin, että USAn harjoittaman demonisoinnin jälkeen Euroopassa moni uskoo Putinin haluavan sotaa ja eriytymistä omiin oloihinsa."

Tässä kommentissa nähdään asiat Kremlin näkökulmasta. On järkyttävää, miten eri tavalla tilanteen kehittyminen ja sen logiikka esitetään idässä ja lännessä.

Lännessä asia nähdään itsenäisen valtion oikeuksien puolustamisena. Kremlissä ollaan huolestuneita siitä, että demokratian ja kansalaisyhteiskunnan aatteet uhkaavat levitä horjuttamaan itsevaltaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jaakko Nurmi kirjoitti, kommentti 14:
"Hyvät herrat, Uotila, Santala, Lauros, Kokko. Teillä on, maailmanhistoriaa ja lähihistoriaamme myöden kovaa tietoa, sekä geo-ja talouspolitiikankin osalta laajaa tietoa tapahtuneesta ja nykytapahtumista. Tuollaisella tietomäärällä kannattaisi tehdä jo avoin kirje sekä hallitukselle että parlamentille. Vaikkapa yhteistyönä."

Kiitokset kannustuksesta. Tämä US Puheenvuoro on jo sinänsä eräänlainen tapa saada tietoa leviämään näistä asioista kiinnostuneiden piiriin. Olen ymmärtänyt, että näitä palstoja lukevat myös päättäjät ja vaikutusvaltaiset piirit.

Toivoisin myös, että noiden kahden Talvisota ry:n seminaarin anti toimitettaisiin myös yleisempään jakeluun.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Timo Uotila:
Jos Sinulla on ko. seminaarien materiaalia jaettavaksi asti, niin ottaisin vastaan mielelläni.
Sotalapsi no:5528
jaakko Nurmi

Kuulun toimikuntaan joka kirjoitti kirjan "Kaksi maata, monta kotia",1999. Länsisuomen sotalapset ry Pori. Kaikissa suomen kirjastoissa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jaakko Nurmi kirjoitti, kommentti 17:
"Jos Sinulla on ko. seminaarien materiaalia jaettavaksi asti, niin ottaisin vastaan mielelläni.
Sotalapsi no:5528"

Seminaareissa ei jaettu kirjallista aineistoa esitelmistä. Useat esitelmöitsijät esittelivät perusteesejään näyttötaululla.

Seminaarien järjestäjänä oli Talvisotayhdistys ry yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.
Kansainvälistä seminaaria veti professori Henrik Meinander, kotimaista ministeri Jaakko Iloniemi.

Toimituksen poiminnat