timouotila

Ruotsissa olisi Suomelle paljon opittavaa

Ruotsin vaalien aikoihin huomaamme, miten samanlaisia ja ennen kaikkea miten erilaisia maita Suomi ja Ruotsi ovat. Jos olisimme järkeviä, ottaisimme monessa asiassa mallia Ruotsista. Siellä menee nimittäin yleisesti ottaen paremmin kuin Suomessa.

   Ruotsin puoluesuhteet, vaalijärjestelmä ja hallituksen muodostamistapa eroavat jyrkästi Suomesta. Suomessa eduskuntavaaleissa äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Se leimaa meidän vaalikampanjoitamme. Ruotsissa on puoluevetoiset listavaalit.

   Ruotsi on blokkipolitiikkamaa. Suomen ”sekametelisoppahallitukset” ovat yli blokkirajojen muodostettuja kompromissien kompromisseja. Ilmankos ruotsalaiset äänestävät ahkerammin kuin suomalaiset, joille äänestäminen on eräänlaista ”lottoarvontaa”.

   Ruotsissa äänestäjät tietävät vaaliuurnilla, millaisen hallituksen puolesta heidän äänensä menee. Suomessa äänestetään sokkona ”pääministerivaalissa”. Hallituksen kokoonpano ja ohjelma ratkeavat vasta vaalien jälkeen Säätytalon ”pitkien puukkojen öinä”.

 

Tämä kaikki aiheuttaa sen, että Ruotsin vaalikeskustelu on paljon enemmän ideologisväritteistä kuin Suomen henkilökeskeinen vaalikampanja.

   Suomi on nykyisellään hyvin ”porvarillinen” maa. Sdp on vasta neljänneksi suosituin puolue. Ruotsissa demarit ovat kautta aikojen olleet suosituin puolue, vaikka maata on nyt hallinnut kahdeksan vuotta Fredrik Reinfeldtin porvarihallitus. Näissä vaaleissa saattaa tulla vaihdos demarivetoiseen hallitukseen Stefan Löfvenin johdolla. Suomen demareille tällainen tilanne on kaukainen haavekuva.

   Ruotsin vaalikampanjassa on kuitenkin paljon epävarmuuksia. Kysytään, putoavatko porvarillisen hallituksen puolueet Kristillisdemokraatit tai Keskusta valtiopäiviltä. Ruotsissahan on neljän prosentin äänikynnys. Kysytään myös, nouseeko uusi Feministipuolue äänikynnyksen yli.

   Tuo neljän prosentin äänikynnys olisi ollut dramaattinen Suomen 2011 vaaleissa, joissa Rkp sai 4,28 ja Kristillisdemokraatit 4,03 prosenttia äänistä. Jos puolueen äänisaalis jää rajan alle, kaikki äänet ”menevät hukkaan”. Toisaalta tällainen äänikynnys estää puoluekentän pirstaloitumisen.

 

Meillä suomalaisilla olisi paljonkin opittavaa Ruotsista.  Monista eroavaisuuksista huolimatta Ruotsi on kaikista maailman maista eniten Suomen kaltainen. Kumpikin maa on demokraattinen oikeusvaltio, jota korruptio ei ole mädättänyt läheskään yhtä paljon kuin useimpia maailman maita.

   Talouden alalla Ruotsi on voinut näinä kriisivuosina luovia Suomea paremmin, koska Ruotsilla ei ole riesanaan euroalueen eteläeurooppalaisia rasitteita.

   Ruotsi näkee maahanmuuton taloutta kohentavana asiana. Ilmankos Ruotsi ottaa maahanmuuttajia monikymmenkertaisesti Suomeen verrattuna. Ruotsi jopa työllisti Suomen ”liikaväestön” 1960-70-luvuilla. Tässä on suuri ero suomalaisiin näkemyksiin. Maahanmuuttokriittinen Ruotsi-demokraattinen puolue on täydellisessä paitsiossa. Sekä porvarilliset puolueet että sosialidemokraatit kieltäytyvät yhteistöstä sen kanssa.   

   Ruotsi on myös ratkaissut kunta- ja sote-kysymykset onnistuneesti jo vuosia sitten.

   Onko sitten yhtään seikkaa, jossa ruotsalaiset haluaisivat etsiä oppia Suomesta? On ainakin yksi. Se on koululaitos. Ruotsalaiset ovat kauhistelleet maansa heikkoja PISA-tuloksia. Sosialidemokraatit näkevät syyn koulujen yksityistämisessä, mikä on lisännyt eriarvoisuutta ja tuonut oppimisongelmia. Lisäksi verorahoja on valunut tätä kautta yksityisille firmoille ja veroparatiiseihin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Veikko Penttinen

No jaa, Ruotsi on vielä enemmän hyssyttely-yhteiskunta kuin Suomi. Uskallan ennustaa, että Ruotsi tulee lyömään päänsä huikeaan maahanmuuttohalukkuuteensa.

Liian pieni maa, sopeuttaakseen noin suurta ja kasvavaa muutosta.

Veikko Penttinen

Ruotsilla olisi kyllä opittavaa Suomestakin. Meillä postinkantaja kai toistaiseksi pelkää, jos pelkää, vain vihaista koiraa, mutta Ruotsissa postia aletaan jakaa sen mukaan ketä alueella asustaa.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article19520311.ab

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ruotsin demarit ovat olleet aina vapaita ulkoisista ikeistä ja ovat voineet harrastaa rauhassa omaa kokeilua . Suomessa sodan jälkeisen kunniakkaan parlamentaarisen kauden jälkeen ote alkoi lipsua ja kun ajatellaan Lipposen toteamusta :Sosialismi on Suomen tie , tiedetään , ettei ole enää mitään, mistä ottaa kiinni. Ei peloittanut ilmeisesti kaikkien ajattelemaan kykynevien ymmärtäessä, miten asiat todella onnelassa olivat. Sinäkin Timo varmaan myönnät tienneesi tilanteen, mutta et voinut sille mitään niinkuin ei kukaan muukaan kollegasi.
Hassua on nykyinen Venäjän ylläpitämä tiedoitus Ukrainan osalta , aivan kuin olisivat nukkuneet 40 vuotta.
Yllättävän vähälle huomiolle on jäänyt Väinö Tanner, joka voidaan luokitella eittämättä suureksi suomalaiseksi, ei ole edes mihinkään säätiön nimeen saatu ympättyä, ei kuitenkaan minun harmi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen demareille tällainen tilanne on kaukainen haavekuva."

Johtuu paljolti Lipposesta joka muutti SDP:n tavoitteet päinvastaiseksi kuin aiemmat puoluejohtajat. Korpilammin kokouksen päätöksistä voisi löytää syyt Lipposen linjauksille ja siellä Sorsa oli vielä ylimpänä päättäjänä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Veikko Penttinen kirjoitti, kommentti 1:
"No jaa, Ruotsi on vielä enemmän hyssyttely-yhteiskunta kuin Suomi. Uskallan ennustaa, että Ruotsi tulee lyömään päänsä huikeaan maahanmuuttohalukkuuteensa.
Liian pieni maa, sopeuttaakseen noin suurta ja kasvavaa muutosta."

Minuakin ihmetyttää, että Ruotsi on valmis ottamaan noin paljon maahanmuuttajia. Ruotsalaiset kyllä väittävät, että tuolla tavalla taloutta on voitu edistää, joskin erilaisia ongelmiakin on syntynyt.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Veikko Penttinen kirjoitti, kommentti 2:
"Ruotsilla olisi kyllä opittavaa Suomestakin. Meillä postinkantaja kai toistaiseksi pelkää, jos pelkää, vain vihaista koiraa, mutta Ruotsissa postia aletaan jakaa sen mukaan ketä alueella asustaa."

Ruotsin kaupunginosien segregaatio on todellakin noussut pahaksi ongelmaksi. Tukholman Rinkeby on surullinen esimerkki.

Jouko Silvennoinen

Niinpäniin ja etelän joutomaiden rasite senkuin vaan kasvaa maksetaan jo yli miljardi suoraa maksua ja piilomaksut päälle.Yksi korjaus Ruotsi ei ottanu 70 luvulla suomalaisia työttömiä hyvää hyvyyttään vaan he tarvivat työläisiä pyörittämään teollisuuttaan siellä oli valtava työvoima pula.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Veikko Mäkitalo kirjoitti, kommentti 3:
"Ruotsin demarit ovat olleet aina vapaita ulkoisista ikeistä ja ovat voineet harrastaa rauhassa omaa kokeilua . Suomessa sodan jälkeisen kunniakkaan parlamentaarisen kauden jälkeen ote alkoi lipsua..."

Olen samaa mieltä. Varsinkin Paavo Lipponen teki virheen ryhtymällä yhteistyöhön Kokoomuksen kanssa. Siitä alkoi nykyinen kannatuksen alamäki.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen kirjoitti, kommentti 4:
"Johtuu paljolti Lipposesta joka muutti SDP:n tavoitteet päinvastaiseksi kuin aiemmat puoluejohtajat. Korpilammin kokouksen päätöksistä voisi löytää syyt Lipposen linjauksille ja siellä Sorsa oli vielä ylimpänä päättäjänä."

Minäkin näen tilanteen samalla tavalla. Tuosta se virhelinja alkoi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jouko Silvennoinen kirjoitti, kommentti 7:
"Yksi korjaus Ruotsi ei ottanu 70 luvulla suomalaisia työttömiä hyvää hyvyyttään vaan he tarvivat työläisiä pyörittämään teollisuuttaan siellä oli valtava työvoima pula."

En väitäkään, että Ruotsi olisi ottanut suomalaisia vastaan hyvän hyvyyttään vaan tarpeelliseksi työvoimaksi. Nykyäänkin ruotsalaisilla on pyrkimyksenä parantaa talouttaan maahanmuuttajien työpanoksella. Suomessa sen sijaan maahanmuuttajiin suhtaudutaan ennen kaikkea kulueränä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

T.U.: "Ruotsi jopa työllisti Suomen ”liikaväestön” 1960-70-luvuilla."

Tuo on totta - nimenomaan työllisti - ei vain ottanut vastaan oleilemaan. (Oleilijoista, jotka eivät paikkaansa löytäneet löytyi myös todisteita, mm. Slussenin sissit - ne finnjävelit - jollaisia nimityksiä nykyisin pidettäisiin kai "rasistisina ja yhtä kansanryhmää leimaavina".)

Kykenisikö Suomi työllistämään 5 vuoden aikana 500.000 tulijaa nykyisenkaltaisella maahanmuuttopolitiikalla. Epäilen.

Meillä työllistyvät parhaiten ne, jotka jo ennen tuloaan tai tullessaan ovat katsastaneet työpaikan itselleen tai tulevat tänne jonkun kv. firman rekrytoimina, olipa lähtömaa vaikka Intia.

Ilkka Huotari

Vaalitapa, missä jokaiselle puolueelle on oma lippu, vaarantaa kyllä vaalisalaisuuden.

    Ruotsalainen järjestelmä vaarantaa törkeällä tavalla koko vaalisalaisuuden. Koska liput ovat puoluekohtaisia, on helppoa päätellä, että mikä on äänestäjän puoluekanta tämän äänestyskoppiin mukaansa ottamasta lipusta. Äänestäjä voi säilyttää vaalisalaisuuden vain ottamalla kaikkien puolueiden vaaliliput mukaan äänestyskoppiin. Koska äänestysalueet ovat usein pieniä ja äänestäjät tuntevat vaalivirkailijat, äänestyksessä voi olla mukana myös sosiaalisen kontrollin ja pahimmillaan kyyläyksen elementti - äänestäjä helposti leimaantuu sen mukaan, minkä puolueen lipun hän ottaa äänestyskoppiin.

    Kaupan päälle toisin kuin Suomessa, jossa valtio huolehtii äänestyslippujen painattamisesta ja jakelusta vaalipaikoille, Ruotsissa jokainen puolue on velvollinen itse painattamaan ja toimittamaan omat lippunsa äänestyspaikoille. Luonnollisesti suurilla puolueilla on varaa toimittaa lippunsa kaikkialle, mutta pienillä ei välttämättä ole. Siksi äänestyspaikoilta vain harvoin löytyy kaikkien puolueiden äänestyslippuja.

http://takkirauta.blogspot.fi/2010/09/demokratia-j...

SD:n (Ruotsidemokraattien) vaalilipukkeita varastettu Malmössä:
http://www.samtiden.nu/3540/sds-valsedlar-stulna-m...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Seppo Saari kirjoitti, kommentti 11:
"Kykenisikö Suomi työllistämään 5 vuoden aikana 500.000 tulijaa nykyisenkaltaisella maahanmuuttopolitiikalla. Epäilen.
Meillä työllistyvät parhaiten ne, jotka jo ennen tuloaan tai tullessaan ovat katsastaneet työpaikan itselleen tai tulevat tänne jonkun kv. firman rekrytoimina, olipa lähtömaa vaikka Intia."

Luultavasti Ruotsinkin maahantulijoista melkoinen osa on järjestänyt itselleen työpaikan jo ennen saapumista. Muuten Ruotsi ei olisi pystynyt saamaan maahantulijoista tarpeeksi työpanosetua.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilkka Huotari kirjoitti, kommentti 12:
"Vaalitapa, missä jokaiselle puolueelle on oma lippu, vaarantaa kyllä vaalisalaisuuden."

En tunne tarkalleen Ruotsin vaalitapaa. Jos se on todellakin tuollainen, se vaikuttaa hieman kummalliselta.

Toisaalta Ruotsin vaalitapa on käsittääkseni sellainen, että yksittäiset ehdokkaat eivät voi päästä suuren rahan avulla eduskuntaan samalla tavalla kuin Suomessa.

Ilkka Huotari

En minäkään varsinaisesti tiedä (mitään), mutta kunhan olen lukenut näin ja päätellyt että ei ole hyvä juttu.

En tiedä onko käytännössä jotain ratkaisua mitä ihmiset käyttävät - tuovatko lipun kotoaan, vai miten.

Mutta luultavasti ongelmia on, eihän muuten lippuja varastettaisi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Ruotsi näkee maahanmuuton taloutta kohentavana asiana."

Niin ja kulttuuria rikastavana. Tuo Rinkeby ja moni muukin lähiö on nyt ongelma. Rinkebyhyn ei kuljetusliike vie ruokaa, lääkkeitä tai nettiostoksia, koska kuljettajia on hakattu ja lastit varastettu. Viimeisin tieto on, etteivät edes Securitaksen vartijat suostu menemään sinne. No ehkäpä tilanne korjaantuu ja nuoret työllistetään rakentamaan parempaa Ruotsia.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilkka Huotari kirjoitti, kommentti 15:
"En minäkään varsinaisesti tiedä (mitään), mutta kunhan olen lukenut näin ja päätellyt että ei ole hyvä juttu."

Pitääpä tarkistaa, miten tuo äänestys menee käytännössä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erland Salo kirjoittaa kommentissa 17, että Rinkeby ja moni muu lähiö on ongelma. Se on totta. Mutta siitä huolimatta Sverigedemokraterna on maan ainoa maahanmuuttovastainen puolue. Se on muiden puolueiden boikotissa. Ilmeisesti siis Ruotsin valtaeliitti kuitenkin näkee maahanmuutossa enemmän etuja kuin haittoja. Niin on pakko tulkita tilannetta. Se kävi hyvin ilmi eilisillan puoluejohtajien vaalikeskustelussa.

Toimituksen poiminnat