Miksi ihmeessä Rosatom, Kokoomus?

Olen ihmeissäni ja todella huolissani siitä, että Suomen hallitus aikoo tilata Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle Fennovoiman ydinvoimalan Venäjän yksinvaltiaan Vladimir Putinin firmalta Rosatomilta. Rosatom olisi lisäksi voimalan osaomistaja ja polttoaineen toimittaja. Ydinjäte menisi ilmeisesti Venäjän aseteollisuudelle.

   Tämä kauppa ajaa Vihreät ulos hallituksesta. Se ei ihme.  Ihme on sen sijaan se, että pääministeri Alexander Stubbin puolue Kokoomus ajaa tätä suunnitelmaa kuin käärmettä pyssyyn. Jopa liikkeenjohdon ökyilyn kriitikkona tunnettu kansanedustaja Ben Zyskowicz piti radiossa palopuheita Rosatomin ydinvoimalan puolesta.

   Mieleen hiipii väkisinkin kysymyksiä siitä, millaisilla keinoilla Rosatom onkaan ilmeisesti pehmittänyt suomalaisia poliitikkoja, varsinkin Putinin Yhtenäinen Venäjä –puolueen ”veljespuolueen” Kokoomuksen väkeä…

   Pitääkö tässäkin paikkansa, että rahalla ei ole isänmaata? Helsingin kunnallispoliitikolla Terhi Koulumiehellä (Kok.) on samansuuntaisia kysymyksiä: http://terhikoulumies.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176161-miksi-ydinvoimalalupa-fennovoimalle-muttei-tvolle-tai-fortumille  

 

Mitä tästä kaikesta ajatellaan lännessä, jossa EU ja USA ovat määränneet kovia pakotteita Venäjlle Ukrainan kriisin johdosta. Mitä jos Rosatom joutuu kohta EU:n pakotelistalle?

   Ydinvoima-asioihin perehtynyt Anne Lindell kertoo Uuden Suomen blogissaan Rosatomista tällaisia faktoja:

   Yleisesti on tiedossa, että Rosatomin vastaava ydinvoimalatyömaa Pietarin eteläpuolella Sosnovi Borissa on romahtanut rakennustöiden aikana kahdesti.

   Rosatom oli vuoteen 2004 asti venäläinen ministeriö.

   Pelkästään vuosina 2009-2012 Rosatomissa paljastui 68 johtajatason ja 208 keskijohdon irtisanomiseen johtanutta korruptiotapausta.

   Maailman pahin ydinonnettomuus koskaan sattui Rosatomin ydinvoimalla Tshernobylissä.

   Rosatom hallitsee myös Venäjän ydinaseteollisuutta.

   Rosatom ei ole Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen saanut yhtäkään voimalaa pystyyn ajoissa ja ilman mittavia kustannusylityksiä.

   Ja näistähän meille ei kerrota Suomen ”Pravdoissa”: STT:ssä, Ylen uutisissa tai Hesarissa, toteaa Anne Lindell.

   Tukka nousee pystyyn, jos puoletkin näistä väitteistä pitää paikkansa.

   Tämä Anne Lindell ei ole ainakaan Kremlin hyväksi toimiva trollikirjoittaja, jollaisista Suomen puolustusministeri Carl Haglund (Rkp) on puhunut viime päivinä. Toistaiseksi Lindellin tekstiä ei ole bannattu näiltä sivuilta. Siksi siinä on ilmeisen pätevää faktaa.

   Tekisin lopuksi tyhmän kysymyksen: Eikö maailmalta tosiaan löydy yhtään muuta varteenotettavaa ydinvoimalan toimittajaa kuin Kremlin Rosatom? Sen kyllä ymmärrän, että ranskalaiset valmistajat eivät tule kysymykseen…  

timouotila
Sitoutumaton Helsinki

Timo Uotila.
Minulla on historian loppututkinto Helsingin yliopistosta. Olin toimittajana Yleisradion ulkomaanlähetyksissä eli Radio Finlandissa vuoteen 2002. Valmistin suuren joukon radio-ohjelmia erityisesti kaukosiirtolaisten elämästä. Erityisesti olen seurannut Australian suomalaisten tilannetta. Olen asunut Australiassa kolme vuotta ja toimittanut siellä australiansuomalaista lehteä. Yli 20 vuoden ajan olen avustanut Australian monikielistä SBS Radiota ja Australian lehtiä. Muutaman vuoden olen myös lähettänyt ääniraportteja Kanadan LU Radiolle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu