timouotila

Suomen oikea itsenäistymispäivä onkin 7.7.1807

# Suomen viimeksi elettyjen sadan vuoden ajan historia on aivan uskomaton selviytymistarina. Tsaarin valtion pääkaupungin ja vallankumouksen keskuspaikan liepeillä eli äärimmäisen hankalassa paikassa sijainnut Suomi onnistui neuvottelemaan itselleen itsenäisyyden, jolle tuli jopa Leninin tunnustus 31.12.1917. Sama ei onnistunut edes kymmenen kertaa suuremmalle Ukrainan kansalle, vaan se jäi Neuvostoliiton yhteyteen ja sai kokea mm. hirvittävän nälänhädän 1930-luvulla. Jatkoa me seuraamme päivittäin mediasta.

   Toisen maailmansodan alkuvaiheessa Suomi joutui taistelemaan talvisodassa samalla kertaa kahta hirvittävää diktaattoria Stalinia ja Hitleriä vastaan. Jatkosodassa Suomi liittoutui näistä hirviöistä toisen kanssa toista vastaan. Maailmansodan loppuvaiheessa yhdennellätoista hetkellä Suomi onnistui vielä vaihtamaan puolta ja vältti tällä tavalla Stalinin miehityksen ja orjuutuksen.

   Suomi säilyi demokratiana eikä vajonnut Moskovan vasalliksi niin kuin koko itäinen Eurooppa. Jos tämä ei ole ihmeellinen menestystarina niin ei sitten mikään. Suomen itsenäisyyttä on siis täysi syy juhlia.

 

Itsenäinen Suomi pantiin alulle jo 1807

# Oikeastaan Suomen ihme käynnistyi jo yli 200 vuotta sitten päivämäärällä 070707 siis vuonna 1807 Tilsitissä eli nykyisessä Sovetskissa, jossa Ranskan Napoleon ja Venäjän Aleksanteri I päättivät riistää uppiniskaiselta Ruotsilta sen itäisen maakunnan Suomen ja liittää sen tsaarin valtakuntaan.

   Suomi siis erotettiin sodan avulla Ruotsista, mutta se säilyi hallinnoltaan ja elämänmuodoltaan eräänlaisena ruotsalaisena maakuntana yli sata vuotta eli koko tsaarinvallan ajan. Venäläinen despotia, maaorjuus ja kaiken kattava korruptio eivät levinneet Suomeen.

   Suomi on siis kaiken aikaa ollut ruotsalainen eikä venäläinen yhteiskunta. Siitä meitä muistuttaa se, että Suomi on päinvastoin kuin Venäjä demokraattinen tasavalta, jossa järjestetään rehellisiä vaaleja ja kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

   Suomessa jopa poliisiin voi luottaa eikä ainakaan pääsääntöisesti voi lahjusten avulla edistää asiaansa. Suomi on skandinaavisten naapureidensa tavalla yksi maailman vähiten korruptoituneita valtioita. Gogolin mainiosti kuvaama venäläinen kaiken kattava korruptio ei milloinkaan levinnyt Suomeen. Se on ihmeiden ihme.

   Siksi kehottaisinkin erittäin suureen tarkkuuteen ja lahjomattoman tiukkaan valvontaan, kun venäläisten kanssa tehdään kaasuputkikauppoja, myydään oligarkeille urheiluhalleja ja ostetaan Putinin putiikilta ydinvoimaloita. Ydinonnettomuus on todella vakava asia. Mutta on vielä pahempi katastrofi, jos venäläinen korruptio päästetään leviämään Suomeen.

  

# Miksi emme siis ottaisi uudeksi itsenäisyyspäiväksi heinäkuun seitsemättä tuon meille niin onnellisen Tilsitin 070707-sopimuksen muistoksi? Silloin voisimme juhlia kansallispäiväämme iloisesti ulkoilmassa niin kuin Ruotsi kesäkuussa, Yhdysvallat ja Ranska heinäkuussa ja Australia etelän kesässä tammikuussa.

   Silloin joka kodissa voitaisiin juhlia itsenäisyyttä eikä tarvitsisi tyytyä vain katselemaan televisiosta herrojen ja narrien kättelyä. Samppakaljaakin voisimme juoda muutenkin kuin vain edusmiestemme kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Oman käsitykseni mukaan Napoleon ei välittänyt Suomesta pätkän vertaa. Häntä ei kiinnostanut kenelle Suomi kuului. Hänen intresseissään oli pakottaa Ruotsi mukaan mannermaasulkemukseen Britanniaa vastaan. Venäjää Suomi kiinnosti ja kun Suomen valtaus aluksi sujui helposti, niin Aleksanteri I ajatteli, että koko Suomi voitaisiin liittää Venäjään. Se turvaisi myös Pietarin aseman ja toisi pienen kalastajakylän edustalla olevan Viaporin, Pohjolan Gibraltarin, Venäjän merilinnoitukseksi.

Tällä perusteella voimme kiittää Suomen itsenäisyydestä niin Napoleonia, Aleksanteri I kuin myös Ruotsin huonoa sodanjohtoa. Minä kiittäisin Aleksanteri I ja hänen antamaansa hallitsijavakuutusta Porvoon valtiopäivillä 1809:

http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/kirjasto/arki...

Nikolai II aloitti Suomen venäläistämisen helmikuun manifestilla 1899 ja täten rikkoi hallitsijavakuutusta. Tämä hallitsijavakuuden rikkominen oli luultavasti ratkaiseva asia Suomen tiessä kohti itsenäisyyttä. Itsevaltainen tsaari ei sopinut Suomen hallitsijaksi, vaan Suomen kansan tuli ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja niin se lopulta teki 1917.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Petri Luosto kirjoitti, #1:
"Tällä perusteella voimme kiittää Suomen itsenäisyydestä niin Napoleonia, Aleksanteri I kuin myös Ruotsin huonoa sodanjohtoa. Minä kiittäisin Aleksanteri I ja hänen antamaansa hallitsijavakuutusta Porvoon valtiopäivillä 1809:"

Olen tästä näkemyksestä samaa mieltä. Mutta halusin löytää mahdollisimman varhaisen päivämäärän, josta Suomen ei suinkaan itsenäisyys vaan poliittinen itsenäistymiskehitys alkoi. Ruotsin sodanjohto oli todellakin huono. Mutta suomalaiset säilyttivät autonomiassaan Ruotsin valtion parhaat puolet aina vuoteen 1917, jolloin lopullinen itsenäisyys saatiin. Säästyimme venäläisyyden pahimmilta tartunnoilta yli 100 vuotta kestäneestä autonomin ajasta huolimatta.

Toimituksen poiminnat