timouotila

Sibeliuksen Finlandia päätti 1. ”suomettuneisuuden” kauden 1899

Turkin sota 1877-78 osoittaa, miten taitavasti suomalaiset häärivät noihin aikoihin Pietarin hovipiireissä. He eivät käyneet hankaliksi vaan osallistuivat uskollisesti tsaarin Venäjän imperialistisiin sotapyrintöihin slaavilaisten kansojen vapauttamiseksi Turkin ikeen alta. Niinpä siis suomalainen Johan Casimir Ehrnrooth hoiteli samoihin aikoihin Venäjän pussiin Bulgarian asioita.

   Hiukan aikaisemmin kaksi suomalaista oli Pietarin lähettäminä kuvernööreinä Alaskassa. Hiukan myöhemmin taas eräs Mannerheim johti venäläisiä sotatoimia ensimmäisessä maailmansodassa.

   Ei se turhaan seiso tuo Aleksanteri II:n patsas Suomen valtakunnan paraatipaikalla. Tsaarin saappaiden juuresta kulkevat yhä vielä juhlavieraat matkalla tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

 

Kuka sepittäisi uuden Finlandian 2014?

Autonomian ajalla 1800-luvulla luotiin se "suomettumisen kulttuuri", josta ottivat oppia presidentit Paasikivi, Kekkonen, Koivisto & Co uudella vuosisadalla. Tuon ”suomettuneen” toimintamallin  tuoreimpia ilmiöitä ovat Jokerien lätkämatsit kaukana Siperiassa ja ydinvoimalan tilaaminen Pohjanlahden perukoille Putinin putiikilta.

   Tuo 1800-luvun ”suomettunut” meno päättyi Suureen adressiin, jossa yli puoli miljoonaa suomalaista ilmaisi vastalauseensa venäläistämissuunnitelmille. Tsaari ei ottanut vastaan adressin luovuttajia. Samoihin aikoihin Jean Sibelius sävelsi protestihengen ilmaukseksi Finlandian, joka joutui Pietarin valtakoneiston mustalle listalle.

   Kuka sepittäisi Finlandian vuodelle 2014?

   On erinomaista, että Yle tarjoaa nettisivuillaan Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivänä venäjänkieliselle yleisölle pätevän selostuksen Finlandian synnystä ja ”suomettuneisuuden kauden” päättymisestä vuoden 1899 synkkiin tunnelmiin: http://yle.fi/uutiset/finlyandiya_sibeliusa_rodilas_v_toske_po_svobode/7676283       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aleksanteri II:n jalomielisyys kohdistui pelkästään suomalaisiin, joten se ei välttämättä ollut hänen pohjimmaisesta perusluonteestaan johtuvaa. Ennemminkin suomalaisten osoittamasta lojaalisuudesta keisaria kohtaan.

Esimerkiksi puolalaisia kohtaan Aleksanteri II oli hyvinkin tyly lakkauttaen jopa koko Puolan autonomian ja alistaen alueen suoraan Venäjän hallintoon yhdeksi maakunnaksi.

Ero Suomen ja Puolan välillä silloin oli juuri tuo "suomettuneisuus", jota Suomen suuriruhtinaanmaassa harjoitettiin Puolan puolestaan kapinoidessa isäntiään vastaan avoimesti. Hiukan samanlaista asetelmaa on tänä päivänäkin aistittavissa, kun vertaa Suomen ja entisten itäblokin maiden suhtautumista Putinin Venäjään.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka kirjoitti, #1:
"Ero Suomen ja Puolan välillä silloin oli juuri tuo "suomettuneisuus", jota Suomen suuriruhtinaanmaassa harjoitettiin Puolan puolestaan kapinoidessa isäntiään vastaan avoimesti. Hiukan samanlaista asetelmaa on tänä päivänäkin aistittavissa, kun vertaa Suomen ja entisten itäblokin maiden suhtautumista Putinin Venäjään."

Täsmälleen noin minäkin näen nämä asiat. Puolalaiset ja monet muut tsaarien ja Kremlin despoottien saappaan alle joutuneet kansallisuudet saavat suorastaan sokin, kun tulevat Senaatintorille, Suomen paraatipaikalle, ja näkevät, kuka siellä seisoo.

Toimituksen poiminnat