timouotila

Kreikan vaalit – herätys €-alueen väärästä talouspolitiikasta?

Olemme seurailleet jännittyneinä Kreikan vaalituloksen selviämistä. Kreikkalaiset ovat tuoneet julki protestinsa ja täydellisen turhautumisensa vanhojen puolueiden kähmintään ja mädännäisyyteen äänestämällä valtaan uuden vasemmistopuolueen Syrizan.

   Tällainen vaalitulos osoittaa, että Kreikassa toimii sentään jonkinlainen demokratia. Muuten läpimädät vanhat puolueet olisivat eliminoineet Syrizan jo etukäteen tai viimeistään ääntenlaskennan yhteydessä. Niinhän toimitaan ”suvereenissa demokratiassa” ja maailman lukuisissa niin sanotuissa demokratioissa. On upeaa, että Kreikassa sentään järjestetään vaaleja eikä vain ”vaaleja”.

   Kreikka on siis läpäissyt EU:n demokratiatestin. Mutta EU:n ja varsinkin euroalueen talouden puhdistamisessa riittää urakkaa. Kreikassa ongelmana on taloudellisen ja poliittisen eliitin korruptio. Ostoskuittien tekemiseen vasta opetellaan. Veroja ei saada kerätyksi. Suurrikkaat onassikset rekisteöivät laivansa veroparatiiseihin ja vievät varansa ulkomaille turvaan. Taloudellinen kiristyspolitiikka on tarkoittanut vain tavallisen kansan kurittamista.   

   Euroopan Unionin tämä vaalitulos panee uudenlaisen tilanteen eteen. Enää tässä rahaliitossa eivät käytä valtaa vain finanssilaitokset ja banksterit vaan jopa tavalliset kansalaiset vaaliuurnilla. Se on uutta ja upeaa.

   Näihin saakka euroalueen rahapolitiikkaa on hoidettu pörssien ja pankkien ohjeiden mukaisesti ja rahapiirien etujen varmistamiseksi. Ilmankos rikkaimman yhden prosentin omistusosuus on noussut kaiken aikaa. Me 99 prosenttia olemme köyhtyneet.

 

Onko Pertti Haaparanta sittenkin oikeassa?

Mitä jos Kreikan talouskriisi onkin vain äärimmäinen oire koko euroalueen ja EU:n väärästä, kiristävästä ”kamreeritalouspolitiikasta”. Näin on väittänyt jo pitempään professori Pertti Haaparanta, mm. Kansantaloudellinen aikakauskirjassa 2/2014. Mutta häntä ei ole haluttu kuunnella.

   Kenties vähitellen alkaa olla pakko kuunnella. Haaparanta jopa väittää, että euroalueen jäsenenä Suomi on voinut harjoittaa vain väärää talouspolitiikkaa. Näin kuulimme Yle Puheen haastattelussa 26.1.

   Nyt tarvittaisiin säästöjen sijaan voimakasta elvytystä, julkisia investointeja varsinkin infrastruktuuriin, joka hyödyttää pitkälle tulevaisuuteen.  Kurjistuspolitiikalla verotulot vain vähenevät. Sitten vaaditaan taas uusia leikkauksia. Mitä jos se onkin kierre, joka vie vain syvemmälle?

   Kenties Kreikan shokkivaalit ovatkin herätys koko euroalueelle väärän talouspolitiikan painajaisunista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos kirjoituksesta!

Suomi tarvitsee oman rahan ja keskuspankin. Ilman keskuspankkirahaoitusta ei elvytys onnistu.

Suomen itsenäinen raha- ja talouspolitiikka (Suomen markka ja Suomen Pankin päätösvalta) hävitettiin valtiopetoksella ETA:an ja EY:hun liityttäessä.

Jäsenyyden hyväksymiseen käytettiin kepulikonsteja, mm. ns. supistettua perustuslain säätämisjärjestystä. Seuraava oikeusministeri Jäätteenmäen vastaus kirjallinen kysymykseen (KK 408/1994 vp) on paljon puhuva:

”Supistettu perustuslain säätämisjärjestys luo­tiin alun perin siksi, että eduskunnan pieni vä­hemmistö ei voisi estää tasavallan presidenttiä ratifioimasta eduskunnan 2/3 enemmistön hy­väksymää valtiosopimusta. Perusajatuksena oli, että valtiosopimusasiat ovat lähtökohtaisesti kii­reellisiä eikä niiden käsittelyä voida siirtää seu­raavien vaalien jälkeiseen eduskuntaan. Tämän takia erillinen kiireelliseksi julistamismenettely poistettiin ja perustuslakia koskevat voimaan­saattamislait säädettiin käsiteltäviksi yhdessä eduskunnassa 2/3 enemmistöllä.”

Suomen markan hävittäminen olisi vaatinut 5/6 kiireellisyysenemmistön...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Sitaatti Jäätteenmäen vastauksesta löytyy tästä http://jormajaakkola.fi/nettikirja

Kepulikonsteihin kuului myös eduskunnan harhauttaminen tekaistulla EMU-varaumalla http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jorma Jaakkola, #2.
Noihin aikoihin oltiin kovin sinisilmäisiä. Ei osattu ajatella, miten täydellisesti rahapiirit, "se yksi prosentti", ottivat euron käsikassarakseen. Olisin toivonut, että myös tavallisella kansalla, "meillä 99 prosentilla", olisi sananvaltaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jorma Jaakkola, #1.
Kiitos selvityksestä. On hyvä tietää, millaisilla toimenpiteillä Suomi liittyi ETA:han ja EY:hyn. Tarkoittiko tämä todella sitä, että Suomi samalla luopui omasta valuutasta? Euroalueeseen liityttäessä olisi tarvittu kenties kansanäänestystä niin kuin Ruotsissa.

Itse äänestin EY:hyn liittymisen puolesta. Minusta se oli myös osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Olin myös aikoinani sitä mieltä, että Suomen oli hyvä mennä mukaan rahaunioniin. Minulle oli pettymys, että monessa mielessä eniten Suomen kaltaiset pohjoismaat jäivät ulkopuolelle.

En voinut kuvitella, miten löyhin perustein Välimeren maat, erityisesti Kreikka, pääsivät mukaan. Minulle on ollut suuri pettymys, että noiden maiden korruptiota ei ole saatu kuriin. Samoin en ole voinut hyväksyä tapaa, jolla €-alueen asioita on hoidettu ennen kaikkea pankkien ja rahalaitosten etuja ajaen. Tavallisen kansan mielipiteet ovat jääneet kovin syrjittyyn asemaan.

En voi hyväksy sitä että Kreikka saisi suuren lainojen anteeksiannon. Sen sijaan minusta on hyvä, että rahapiirit saivat nyt opetuksen siitä, miten käy, jos tavallisen kansan kärsimykset unohdetaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos kirjoituksista!

Timo Uotila kysyi:
"Tarkoittiko tämä todella sitä, että Suomi samalla luopui omasta valuutasta?"

Kyllä tarkoitti.

Eduskunnan poliittinen päätös Maastrichtin sopimuksen hyväksymisestä tehtiin kepulikonstilla jo 18.3.1992. Eduskunnassa oli tuolloin presidentti Koiviston tahdon toteuttamiseksi näytelmä, jossa vastaan äänestäneiden ainoa vaihtoehto oli painaa tyhjää. Onko tämä demokratiaa?

Mutta valtiosääntöoikeudellista päätöstä Hallitusmuodon muutoksista ei ole tehty koskaan.
Jäätteenmäkihän sanoo KK:n vastauksessa (#3), ettei eduskunnan pieni vähemmistö eli 1/6 saa estää presidenttiä ratifioioimasta sopimusta. Siis kiireellisyysenemmistö (5/6) poistettiin ja EU-sopimus oli voimaansaatettava ilman lepäämistä yli vaalien 2/3 enemmistöllä.

Kansa juoksutettiin EU-kansanäänestyksessä uurnille, jotta voitiin sanoa, että kansa sen päätöksen teki. Petoksen tehnyt eliitti siis meni kansan selän taakse.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

On mielenkiintoista, että Suomen EU-liittymislaki 1540-1994 kertoi asiasta jo vuonna 1994 kohdassa Alue- ja rakennepolitiikka. Sitaatti sivulta 49:

”Yhteenkuuluvuuden merkitystä korostettiin entisestään Maastrichtin sopimuksessa. Perusteena mainittiin nyt lähinnä suunnitellun talous- ja rahaliiton aiheuttamat kehityspaineet yhteisön heikoimmilla alueilla. Rakennerahastojen toiminnan ja voimavarojen vahvistamisen lisäksi päätettiin perustaa erityinen koheesiorahasto auttamaan yhteisön heikoimmin kehittyneitä maita Espanjaa, Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia saavuttamaan talous- ja rahaliiton ehdot.”

Näiden samojen ehtojen täyttämisestä on ollut kysymys myös ERVV:ssä ja EVM:ssä!

Eikä alunperinkään ei ollut tarkoitus noudattaa talous- ja rahaliiton vakaussopimusta...
Erkki Liikasen Brysselin päiväkirja kertoo:

"Keskiviikko 19.2.1992.
Lounas komission rahapolitiikasta vastaavan osastopäällikkö Jean-Francois Ponsin kanssa. Suomen devalvaatioon liittynyt ensireaktio on jäänyt taakse.
Kysyin, kuinka on ylipäätään mahdollista, että enemmistö voi täyttää talous- ja rahaunionin ratkaisevaan vaiheeseen liittyvät ehdot. Pons vastasi, ettei näin varmasti käykään. Komissiolle kuitenkin riittää, että kehityksen suunta on oikea ja että sitä tukee uskottava talousohjelma."

--

Koko ajan on siis uskoteltu, että kehityksen suunta on oikea. On ihan impivaaralaista pölhöpopulismia luulla jotakin muuta.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jorma Jaakkola, #3.
Olen täysin samaa mieltä, että meillä on uskottu sinisilmäisesti euroalueen politiikan järkevyyteen. On noudatettu pelkästään kiristävää talouspolitiikkaa. Yhdysvallat sen sijaan pääsi irti taantumasta reippaalla elvytyspolitiikalla.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Timo Uotila #8,

Jokaisen on olisi oltava samaa mieltä, sillä eihän tuo ollut edes minun mielipiteeni, vaan sitaatit Suomen liittymislaista ja Erkki Liikasen Brysselin päiväkirjoista...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kreikassa on nyt valittu parlamentti kolmeen (3) kertaan kolmea (3)vuotta lyhyemmän ajanjakson kuluessa: toukokuu 2012, kesäkuu 2012, tammikuu 2015. Ja jos Wikipediaan on uskominen, olivat nuo yllämainitut toukovaalitkin ennenaikaiset.

Onko vaalien runsaus demokratian tae, ja onko maa yksiselitteisesti sitä kansanvaltaisempi, mitä useammin siellä valitaan eduskunta? Tämäntalvisiin vaaleihin ajauduttiin, koska nyt väistynyt parlamentti ei kyennyt valitsemaan maalle presidenttiä. Näin Suomesta katsoen melko yllättävä syy! Meillä kansa olisi takajaloillaan, jos siltä vietäisiin oikeus valtionpäämiehen valintaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #4.
Olen samaa meiltä, että Kreikassa on pidetty kovin tiheään vaaleja. Syynä on ilmeisesti "vanhojen puolueiden" korruptoituneisuus, mistä on tullut yhä uusia paljastuksia.

Sen sijaan minusta on hienoa, että Kreikassa kaikesta huolimatta voitiin järjestää oikeat vaalit, jossa tavallinen kansa, "me 99 prosenttia", sai äänensä kuuluviin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kreikan valoisampi tulevaisuus on täysin epäuskottava, mikäli maassa ei jollakin tapaa käsitellä ja selvitetä 2000-luvun lähihistorinaa tapahtumineen. Syrizan johtama hallitus voisi aloittaa uskottavasti korruption vastaiset toimet vaikkapa selvittämällä Lagarden-listan henkiöiden tekemisiä ja omaisuusjärjestelyjä 2000-luvun ajalta.

Syriza ei vielä ole vakuuttava toimissaan, sillä puoluejohtaja Tsipras lupasi, että kaikki irtisanotut virkamiehet palkataan takaisin entisiin pesteihinsä.

Mikäli Syriza ei jo hallituksen ensi metreillä ota kantaa korruption kitkentään, ovat myös tämänkin puolueen kädet tällöin kyynärpäitä myöten syvällä lahjonnassa edeltäjiensä tapaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Lauri Kiiski, #9.
Toivon hartaasti, että Syriza ottaa härkää sarvista ja panee Kreikan korruption mädättämän yhteiskunnan oikealle tielle. Se ei tietenkään ole nopea eikä helppo tehtävä.

Syriza ymmärrettävästi lupasi vaalitaistelun aikana yhtä ja toista myös Kreikan kovia kokeneille virkamiehille saadakseen heidät taakseen. Ratkaisevaa on nyt se, mitä hän ryhtyy tekemään saatuaan vallan.

Tärkeintä on, että asioista pääsevät nyt päättämään piirit, jotka eivät ole olleet mukana korruptoituneessa menossa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Olen todella ihmeissäni, että meillä ei ole keskusteltu juurikaan siitä, miten järkevää eli tarkemmin sanottuna järjetöntä EU:n talouspolitiikka on. Kriitikot on vaiennettu tehokkaasti. Kunnollisen elvytyksen vaatimukset on vaiennettu. Ainoana oikeana on pidetty taloutta kuristavaa ja kurjistavaa leikkauslinjaa. Sen kriitikkona on esiintynyt ennen kaikkea professori Pertti Haaparanta. Yle Puheessa kuultiin ma 26.1. kuitenkin jopa järjen ääntä. Haastattelun voi onneksi kuunnella vielä:
Erilainen pointti: ei leikkauksia vaan miljardiluokan elvytystä. Ei leikkauksille - elvytystä peliin. Tätä mieltä ovat kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta sekä Ilmarisen varatoimitusjohtaja, ekonomisti Jaakko Kiander (ei Ilmarisen varatoimitusjohtaja, kuten haastattelussa virheellisesti sanotaan). Molempien mielestä julkisen talouden leikkaukset pahentaisivat kysyntälamaa. Hyvin kohdennetut julkisen vallan velkarahalla toteutettavat elvytysinvestoinnit sen sijaan maksaisivat itsensä takaisin. Sakari Sirkkanen on toimittajana.
Klikkaa: http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2590593

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Minäkin olen ollut ihmeissäni siitä, miksi kriitikoiden ääntä on vaiennettu.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Talousnobelisti Paul Krugman on aiemminkin arvostellut Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja Euroopan komission muodostaman troikan tekemisiä Kreikan velkakriisissä. Uusimmassa kolumnissaan hän lataa jälleen täyslaidallisen "eliitin harhakuvitelmiksi" nimeämäänsä kuriohjelmaa kohtaan. Se on Krugmanin mielestä mennyt alusta asti pieleen. Noin kerrotaan Ylen uutisissa.

ulf fallenius

Kreikassa ei ole koskaan tehty oikeanlaista talouspolitiikkaa kuuluvat niin sanotusti toivottomaan porukkaan tässä asiassa ja sen takia voisivat erota eurosta ja Eu,sta.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ulf Fallenius, #13.
Suurrikkaat ja poliitikot ovat hallinneet Kreikan taloutta ja politiikkaa keplotteluillaan ja lurjusteluillaan. Oli suuri virhe ottaa Kreikka euroalueeseen. EU-jäsenyydenkin ehdoksi olisi pitänyt määrätä korruption karsiminen.

Nyt olisi keksittävä keino, jolla tavallisille kreikkalaisille saataisiin ihmisarvoisen elämän edellytykset. On kohtuutonta kiusata kansaa loputtomiin surkeiden johtajiensa vuoksi.

ulf fallenius

Tavallinen kansa voi voittaa loppupeleissä kuin eroavat eurosta ja Eu,sta

Toimituksen poiminnat