timouotila

Helsinki ei ole Putin – eikä Espoo Ukraina

Pääkaupunkiseudun kaupunkien Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yhdistäminen yhdeksi ainoaksi kunnaksi on ainoa oikea ja järkevä ratkaisu. Tätä kiistakysymystä ei voi verrata Ukrainan kriisiin. Helsinki ei ole Putinin Venäjä eikä Espoo ole Ukraina.

   Asuntorakentaminen, maan käyttö ja liikenne ym. ovat kysymyksiä, jotka vaativat yhtenäistä suunnittelua ja päätöksentekoa. Mutta miten saada vallankaan Espoon ja Kauniaisten äveriäs väki tämän välttämättömän ratkaisun taakse? Siinä se onkin varsinainen pulma. Tämä kysymys jakaa mielipiteitä asuinpaikan perusteella vielä jyrkemmin kuin puoluekanta.

   Asiaa hankaloittaa vielä erityisesti eduskuntavaalien läheisyys. Helsinki ja Espoo kuuluvat näet lisäksi eri vaalipiiriin. Jos Espoossa asuva ehdokas alkaa puhua yhtenäisen pääkaupungin puolesta, hän saa ankaraa takapakkia ja joutuu toteamaan äänestäjänsä entisiksi äänestäjiksi.

   Olisi toivonut, että tämä "sekametelisoppahallitus" olisi saanut edes tämän äärimmäisen tärkeän asian ainoaan oikeaan päätökseen hyvissä ajoin ennen vaaleja. Mutta utopiaahan sekin on.

   On kohtuutonta vaatia Timo Soinilta ja muilta espoolaisilta vaikuttajilta tällaista päätöstä ennen eduskuntavaaleja. Mutta niiden jälkeen ratkaisu on ilman muuta edessä.

   Ympäröivät kaupungit todellakin eroavat Helsingistä. Tämän erilaistumisen, "rusinanpoiminnan", segregaation torjunnastahan juuri onkin kysymys, kun koko alueesta tehdään yksi kaupunki ja yksi suunnittelualue.

   Enää ei saa olla mahdollista houkutella määrättyihin kuntiin parhaita veronmaksajia. Amerikkalaismallinen jyrkästi eriytynyt, ”hyviin” ja ”huonoihin” kaupunginosiin jakautunut kaupunkirakenne on kauhukuva.

   Meidän olisi otettava oppia Australiasta, jonka suurkaupungit on kaikissa mittauksissa todettu maailman parhaiksi ja turvallisimmiksi paikoiksi asua. Niissä uskaltaa jopa kävellä ulkona puolen yön jälkeen.

   Helsinkikin on ollut maailman kymmenen parhaan kaupungin listoilla. Helsinkiä kannattaa laajentaa. Meidän ei pidä vaarantaa Suomen pääkaupungin ja koko Suomen hyvää mainetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Täällä jossain äsken karuselliinkin nousseessa kirjoituksessa Uotila viittasi Australiaan ja muistaakseni Melbourneen. Mutta esimerkiksi Melbourne ei ole sellainen monoliitti, jota Uotila kaipaa - tai sitten ajatus on huonosti ilmaistu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Local_government_area...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kelvi Kämäräinen, #1.
Melbourne ei todellakaan ole monoliitti. Mutta sitä suunnitellaan ja hallitaan yhtenäisesti ja demokraattisesti. Suurkaupunkien yleiset ongelmat, ennen kaikkea paha segregaatio, on ratkaistu paremmin kuin saman kokoisissa kaupungeissa missään muualla. Sen osoittavat tieteelliset vertailut.

Melbournen ongelmana on ennen kaikkea joukkoliikenne. Kun kunnolliset yhteydet puuttuvat, työmatkat saattavat kestää yhteeen suuntaan parikin tuntia. Siksi keskustaan pyritään rakentamaan lisää korkeita asuintaloja. Omakotiasutus tekee liikenneongelmien ratkaisemisen melkein mahdottomaksi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mutta kaipaat Helsinki-monoliittiä tänne, kun et kehitä ajatustasi?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Kalevi Kämäräinen, #3.
Yhtenäinen ja demokraattinen suunnittelu ja hallinto ei ole mitään monoliittisuutta. Jos yhtenäisyys ja demokratia puuttuvat, seurauksena on sekava ja eriarvoinen hallinto, helposti paha segregaatio.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

Ehdotat siis Suur-Helsinkiä, joka kyllä sitten haiskahtaa juurikin Putinin Venäjältä vs. Ukraina.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Kalevi Kämäräinen, #5.
Minähän sanon nimenomaan, että Helsinki ei ole Putin. Yhtenäinen hallinto ja suunnittelu tarkoittaa demokratiaa. Putin on kaikkea muuta kuin demokraatti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #6

Niin sanot, vaikka käytännön esityksesi kertoo juuri päinvastaista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Kalevi Kämäräinen, #7.
Esitykseni kertoo demokratian ja yhtenäisen suunnittelun ja hallinnon välttämättömyydestä. Kotiseututoimintaa voidaan harjoittaa suurkunnan sisällä. Minä esimerkiksi olen Tapanila- ja Puistola Seurojen jäsen. En kuitenkaan vaadi, että Tapanila saisi oman kunnallishallinnon.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #9

Se on käynyt selväksi, että monoliittiä haluat.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #13

Kalevi Kämäräinen, #13.
Jos monoliitilla tarkoitetaan yhtenäistä, demokraattista ja oikeudenmukaista hallintoa ja aluesuunnittelua, tunnustaudun monoliitin kannattajaksi. Tämä koskee tietenkin Suomen pääkaupunkiseutua. En väitä, että juuri sama malli toimisi muualla Suomessa.

Kari Ahveninen

Tämä lause kertoo kaiken oleellisen:

"Mutta miten saada vallankaan Espoon ja Kauniaisten äveriäs väki tämän välttämättömän ratkaisun taakse?"

Helsingin hallinto on huomannut hölmöilyillään saaneensa taloutensa persiilleen, ja kun sitä kerran ei haluta korjata niin yksinkertaisesti pyritään ryöväämään verot, maksut, palvelut ja terveydenhuolto ympäristökuntien hallusta rikastuttamaan Helsinkiä.

Ratkaisu siis ei ole laisinkaan välttämätön, ei edes tarpeellinen, ja nykyinen yhteistyö riittää oikein oivallisesti hoitamaan ne välttämättömät toimet kuntien kesken.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kari Ahveninen, #8.
Helsingin talous ei ole erityisemmin hunningolla. Yhtenäisen pääkaupunkihallinnon tarve lähtee mm. rakentamisen ja liikenteen suunnittelusta.

Ympäryskunnista käydään paljolta töissä Helsingissä ja käytetään keskustan kulttuuripalveluja. Olisi oikeudenmukaista, jos todelliset menot jaettaisiin oikeudenmukaisesti ja demokraattisesti.

Kari Ahveninen

Niin, varmasti olisi oikeudenmukaista. Mutta lopputulema kuitenkin metropolihallinnosta olisi se että Helsinki määrää (ja kerää rahat) ja muut sitten vikisevät kun eivät muuta voi.

Helsingin talous on hitaasti mutta varmasti menossa hunningolle, tuollaisella kaupunginpidolla kuin mitä siellä nyt harrastellaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Kari Ahveninen, #11.
Demokratiassa jokaisella kansalaisella on yksi ääni. Se on päätöksenteon pohjana. Kun kyseessä on yksi pääkaupunkiseutu, on täysin luonnotonta rakentaa raja-aitoja ja harjoittaa niiden avulla "rusinanpoimintaa".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vantaalaisena olen yhdistymisen kannalla.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen, #15.
Hyvä, että ymmärrät oikein tämän ongelman. On todella kummallista, että matkalippu Puistolasta Tikkurilaan maksaa enemmän kuin Puistolasta Lauttasaareen. Asumme Tapanilassa. Kuitenkin poikamme kävi lukion (Helsinge Gymnasium) Vantaalla. Vantaalla on myös Helsingin maalaiskunnan vanha keskiaikainen kirkko, joka oli puistolalaisten kirkko minun lapsuudessani. Puistolan ja Tikkurilan välinen raja on harmillinen ja haitallinen. Samoin ovat kaikki muut Suur-Helsingin kuntarajat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri noin. Me täällä Koivukylässä pidämme Hakaniemen hallia meidän hallinamme ja minä entisenä helsinkiläisenä kaipaan esim jalkakäytäviä ja muita kaupunkilaisuuksia. Vuosaari taas on entistä Vantaata, nyt meidät on lähes erotettu merestä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #17

Sini Lappalainen, #17.
Helsinki on aivan selvästi ja kaiken aikaa ollut paljon laajempi kuin nämä keinotekoiset kuntarajat osoittavat. Siitäpä syystä nämä mielivaltaiset ja kehitystä haittaavat rajat on saatava pois. Kaupunkia on päästävä kehittämään tarkoituksenmukaisesti.

Helsinkiläiset saapuvat ulkomaanmatkoiltaan Vantaan lentokentälle ja siirtyvät ikuiseen lepoon Vantaan Honkanummelle...

Pääkaupunkiahan nuo kaikki ovat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Joo, kalliiksi tulee, mutta poliittiset streeberit saa virkoja kolmessa kunnassa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Sini Lappalainen, #19.
Niinhän se menee. Ja samalla kokonaisvaltainen suunnittelu ja päätöksenteko käy mahdottomaksi. Jokainen kunta ajattelee vain omaa etuaan eikä kokonaisuuden etua.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Espoomme ei ikinä alistu itsenäisyytensä menettämiseen. Ottakoon Helsinki vastaan vaikka kaikki muuttajat. On aivan oikein ja kohtuullista, että Helsingin eri kaupunginosat alkavat muotoutua erilaisiksi. Kehitys on Helsingin omaa syytä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erland Salo, #21.
Tuollainen jäykkä asenteellisuus on tyypillistä tälle metropolikeskustelulle. Mennään täysin takalukkoon, kun pitäisi keskustella kiihkottomasti yhteisistä asioista, Suomen pääkaupungin alueellisesta kehittämisestä.

Kysymys ei ole Helsingin eri kaupunginosien segregaatiosta vaan koko pääkaupunkiseudun haitallisesta alueellisesta eriytymisestä. Siitä Espoon pitää tulla keskustelemaan, suunnittelemaan ja päättämään helsinkiläisten kanssa. Ei ole muuta mahdollisuutta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kokoomus ilmoitti eilen, että metropolihanke stoppaa tykkänään. Se siitä siis ja sen kestävyydestä. Espoon kokoomuslaiset, rkp:läiset ja vihreät kiittävät puhumattakaan kaunialaisista.

Espoo ei ikinä alennu keskustelemaan kenenkään kanssa ellei taata Espoon etujen lisääntyvän.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erland Salo, #23.
Tämä pääkaupunkiseudun kaupunkikuntien kiistely on kuin pahimmanlaatuinen perinnönjakokiista. Kauna, epäluulo ja omaneduntavoittelu on vallannut mielet. Eihän näin voi jatkua. Tässä tarvitaan puolueetonta selvitysmiestä, valtiovallan väliintuloa - ja kansanäänestystä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kun seurailen, miten katkerasti, mustasukkaisesti ja puolueellisesti pääkaupunkiseudun kunnat puolustavat "ikuisia rajojaan ja etupiirejään" täällä demokratiassa nimeltä Suomi, ymmärrän turhankin hyvin Ukrainan hallituksen ja Itä-Ukrainan separatistien leppymättömät rajakiistat...

Voi surkeus, tällaisiako me ihmiset olemme sekä idässä että lännessä, pohjoisessa ja etelässä?

Toimituksen poiminnat