timouotila

Meille on tarjoiltu väärää, kur(j)istavaa talouspolitiikkaa

EU:ssa ja Suomessa aletaan vihdoin tunnistaa ja tunnustaa, että näihin saakka harjoitettu kur(j)istava leikkauspolitiikka ei ole oikea keino taloustaantuman voittamiseksi. Sitä on kokeiltu vuodesta vuoteen, mutta tuloksia ei näy.

   Niinpä professori Vasa Puttonen (Suomen Kuvalehti 7/2015) myöntää, että valtion terveellinen velkaantumisaste ei ole 60 vaan 100 prosenttia bruttokansantuotteesta. Poliittisen taloustieteen tutkija Lauri Holappa taas sanoo, että EU:n vakaus- ja kasvusopimukseen kirjattu 60 prosentin taso on suorastaan ”hatusta vedetty”.

   Holapan mielestä Suomessa tarvittaisiin nyt voimakkaan elvyttävää talouspolitiikkaa, joka voisi nostaa Suomen talouden kasvu-uralle. Sen jälkeen myös velkaantuminen saadaan hallintaan. Sitä paitsi Suomi on harvinaisen vähän velkaantunut maa. Valtioiden velkaantumista ei voi lainkaan verrata kotitalouksien velkaantumiseen.

   EU:ssa ja sen mukana Suomessa on siis harjoitettu kaikki nämä taantumavuodet täysin virheellistä ja vahingollista, kur(j)istavaa talouspolitiikkaa. Nytkin ennen vaaleja puolueet kiusaavat toisiaan vaatimalla niitä julkistamaan leikkauslistansa aivan kuin leikkaukset olisivat oikeaa politiikkaa.

   Meillä ei siis tarvita Ben Zyskowiczin eikä muidenkaan leikkauslistoja vaan ehdotuksia parhaiksi elvytystoimiksi. Leikkaaminen on taantumaa pitkittävää ja syventävää politiikkaa. Pitäisi elvyttää.

   Ilmeisesti kannattaisi keskittyä rakentamiseen ja liikenteeseen. Helsingin Pisara-rata voisi olla mainio sijoitus tulevaisuuteen.

   Elvytyspolitiikan siunauksista kertoo Helsingin Sanomissa 15.2. julkaistu Laura Saarikosken artikkeli, joka on otsikoitu: "Elvytys nosti USA:n taantumasta". Siinä sanotaan, että taloustieteilijä ja Obaman hallinnon entinen neuvonantaja Jared Bernstein pitää George W. Bushin aikana aloitettua ja Obaman aikana jatkunutta elvytystä tärkeimpänä syynä Yhdysvaltain talouden nousuun.

   Suomessa elvytyksen etuja on korostanut professori Pertti Haaparanta. Mutta häntä ei ole haluttu kuunnella.

   Meitä on siis johdettu harhaan. EU ja Suomen hallitukset ovat tarjoilleet vuodesta vuoteen perusteellisesti väärää talouspolitiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä kirjoitus. Hieman haluaisin täsmentää:
"EU:ssa ja sen mukana Suomessa on siis harjoitettu kaikki nämä taantumavuodet täysin virheellistä ja vahingollista, kur(j)istavaa talouspolitiikkaa."

Pitäisi tehdä ero EU-maiden ja euromaiden välille. Esim. EU-maa Ruotsilla menee hyvin. Oman valuutan ja rahapolitiikan lisäksi siellä on tehty varsin onnistunutta talouspolitiikkaa.

Kotimarkkinoita ja ostovoimaa ei Ruotsissa ole tapettu, vaan tuettu. Eläkeläisetkään eivät siellä ole leipäjonoissa ja sosiaaliturvan varassa, kuten Suomessa, jossa valtio syö ostovoimaa ja veropohjaa jatkuvilla eläkeleikkureilla.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kimmo Saarikko, #1.
Olen samaa mieltä, että tämä väärän politiikan valinta on tuntunut ennen kaikkea €-maiden piirissä. Tosin Euroopan keskuspankki on syöttänyt samaa linjaa koko EU:lle. Mm. Ruotsi on kuitenkin pysytellyt tuosta kaikesta typeryydestä etäämmällä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Timo Uotila.

Tämän ovat tienneet professorit ja taloustieteen tutkijatjat ja Suomalaiset, mielestäni päättäjät brysselissä ja suomessa pitäisi laittaa vastuuseen euroopan talouden alasajosta.

Professori Vesa Puttonen on myöhäisherännyt, aikaisemmin hän on kieltänyt elvytyksen, vai oliko sana elvytys kielletty.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ari Tero, # 3.
Olen samaa mieltä. Suomen politiikan kurjistajat on saatava vastuuseen. Siihen on mahdollisuus nyt vaaleissa.

Vesa Puttonen on ilmeisesti myöhäisherännyt. Parempi sekin kuin jos olisi vääriin unelmiinsa nukahtanut. Kun huomaa olleensa väärässä, on moraalista kääntää takkia. On moraalitonta olla kääntämättä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Liikenneverkkoon satsaaminen on järkevää, mutta ensisijaisesti kannattaa satsata olemassaolevan infran ylläpitoon. Pisara-rata on lähinnä mainio esimerkki rahantuhlauksesta ja "maan tavasta".
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kalevi Kämäräinen, #5.
Olemme yhtä mieltä siitä, että liikenteeseen ja infrastruktuuriin satsaaminen olisi järkevää. En ole asiantuntija. Minulle on kerrottu kuitenkin, että Pisara-rata voisi hyödyttää koko valtakunnan raideliikennettä. Ellei niin ole, voin kääntää takkia, jos minulle perustellaan asiaa. Tämä näyttää vain olevan hanke, jossa Helsinki ja muu Suomi ovat ideologisista syistä vastakkain. Asia-argumentit jäävät useimmiten unohduksiin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Blogeissani on linkkejä selvityksiin, jotka sisältävät niitä asia-argumentteja. Liikenneviraston lykkäysnäkemyskin jo kertoo aika paljon.
http://yle.fi/uutiset/liikennevirasto_suosittelee_...
http://yle.fi/uutiset/liikenneviraston_mukaan_pisa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Kalevi Kämäräinen, #7.
Kiitos kommenteista ja linkeistä. En todellakaan ole perehtynyt kunnolla Pisara-hankkeeseen. En siis halua juuttua siihen. Haluan kannustaa Suomea asiallisiin ja tulevaisuuden kannalta tärkeisiin hankkeisiin. Niihin kannattaisi tarttua kunnolla ja vaikka velkarahalla nyt taantumakaudella. Noista investoinneista olisi arvaamattomasti hyötyä tulevalla nousukaudella. Ne siis maksaisivat itsensä takaisin.

Jos sen sijaan vain leikkaamme ja supistamme toimintoja, kansantalouden koko pienenee ja riutuu. Tuossa kehityksessä ns. julkistakin sektoria vaaditaan jatkuvasti leikkaamaan ja supistamaan. Mutta kohta taas väitetään, että se on liian suuri. Kyseessä on nk. riutumiskierre, jolle ei näy loppua. Siitä meillä on jo näinä taantumavuosina karvaat kokemukset. Olisi löydettävä parempi toimintamalli. Se on elvytys.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #8

Nimenomaan asiallisia hankkeita kannattaisikin toteuttaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Kalevi Kämäräinen, #9.
Hyvä, että olemme tästä elvyttävästä talouspolitiikan linjasta yhtä mieltä. Luotan asiantuntijoihin, kun sitten päätetään, mitkä noista konkreettisista elvytyskohteista valitaan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Ekp olisi voinut jakaa rahat suoraan euromaiden kansalaisille pankkien sijaan.
Mutta ei nyt on tärkeintä kuristaa valmiiksi henkitoreissaan makaava talous kuoliaaksi...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Janne Linna, # 11.
Olen samaa mieltä, että pankit ovat saaneet aivan liian määräävän aseman talouspolitiikassa. Yleensä kaikki ratkaisut tehdään pankkien ehdoilla. Tiedotusvälineet käyttävät "asiantuntijoinaan" etupäässä pankkien ja ylitysjohdon lobbareita.

Toimituksen poiminnat