timouotila

Blokkivaaleihin heti, tältä istumalta!

Suomen ”sekametelisoppahallituskulttuuri” on tullut tiensä päähän. Viime päivät ovat osoittaneet vakuuttavasti, että varsinkaan Kokoomus ja Sdp eivät voi istua samassa hallituksessa. On viipymättä muodostettava järkevät blokit huhtikuun vaaleihin. Vieläkään ei ole liian myöhäistä.

   Blokkivaaleihin meneminen ei vaadi minkäänlaisia lakimuutoksia. Kysymys on vain Suomen pölkkypäisen ”poliittisen kulttuurin” tuomisesta sivistyneiden länsimaisten demokratioiden linjoille. Puoluejohdoilta ei vaadita mitään muuta kuin ilmoitusta siitä, millaiseen hallitukseen ja hallitusohjelmaan heidän puolueensa on valmis.  

   On kysymys äänestäjien kuluttajansuojasta. Jotta ihmiset saataisiin äänestämään, heille on kerrottava, millaista hallituspolitiikkaa on tulossa, jos äänestää jotain puoluetta.

   Blokkivaalien tärkeys on äänestäjille ollut itsestäänselvyys jo pitkään, itse asiassa kautta aikojen. On suurenmoista, jos asiaa selventäneet mielipidetiedustelut erilaisten hallituskokoonpanojen toivottavuudesta panevat puolueiden johdot myöntämään tämän tosiasian ja toimimaan sen mukaisesti. Jos niin käy, ollaan vihdoinkin oikealla tiellä.

   Olen jo useita kertoja todennut näillä palstoilla, että Keskusta on Sdp:lle vähintään sata kertaa parempi hallituskumppani kuin pääomapiirien etuja ajava Kokoomus. Hallitusyhteistyö ”ilman ideologista liimaa” on hullun hommaa.

   Nyt voimme sitten tässä maassa vihdoinkin siirtyä sivistyneiden demokratioiden vaalikäytäntöön eli blokkivaaleihin. Se tarkoittaa sitä, että Keskusta ja Sdp mahdollisesti Vihreiden, Vasemmistoliiton ja jopa Perussuomalaisten kanssa menisivät vaaleihin yhteisellä periaateohjelmalla. Tällaisen keskustavasemmistolaisen hallitusblokin "ideologisena liimana" on tavallisen työtätekevän kansan vaan ei talouseliitin etujen ajaminen.

   Demarien kannattaa muuten kiireesti blokkiutua Sipilän ja Keskustan kanssa, jotta Kokoomus ei ehdi ensin. Jos meille tulee oikeistovoimien hallitus, niin todella kylmät tullet alkavat puhaltaa tavalliselle työtätekevälle kansalle. Odotettavissa on karmeaa leikkauslinjaa. Se sopii talouseliitille, sillä leikkaukset lisäävät tuloeroja, ottavat köyhiltä ja antavat rikkaille.

   Ottakaamme sen sijaan oppia Yhdysvalloista, jossa taloustaantumasta selvittiin Bushin ja Obaman johdolla reippaalla elvytyspolitiikalla. EU:n talouspolitiikka on kaikki nämä vuodet ollut täysin väärillä raiteilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aina on vaihtoehto. Luin juuri Paavo Lipposen muistemien toisen osan, 542 sivua. (Olen tietysti lukenut sen ensimmäisenkin, 534 sivua.)

Lipponen johti maata pääministerinä niin, että hallituksessa istui puolueita vasemmistosta vihreiden kautta kokoomukseen. Ja homma toimi! Ruumiita tietysti tuli silloinkin, mutta ainahan niitä tulee.

Kaksi asiaa oli 1990-luvun lopulla toisin. 1) Lama oli jäänyt taakse ja vaihtunut nopeaan talouskasvuun. 2) Pääministeri edusti aivan toisensorttista johtajuutta kuin nuori Katainen tai kokematon Stubb.

Minulla ei olisi mitään blokkivaalia ja ideologista hallitusta vastaan, mutta ilman niitäkin voi kansakunta pärjätä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

En todellakaan voi suositella tälle maalle lipposmaista hallitusta enkä lipposmaista johtamistyyliä.

Paavo Lipponen oli ja on mielipiteiltään Kokoomuksesta oikealla. Ihmettelen vain, miten hän sai houkutelluksi hallitukseensa jopa Vasemmistoliiton. Sen silloinen vetäjä Suvi-Anne Siimes taisi myös olla mielipiteiltään paljon oikeammalla kuin puolueensa väki.

Lipposen hallituskausi on täynnä karmeita talouspoliittisia virheitä, joista jokseenkin säännöllisesti hyöty valui talouseliitille.

Lipponen sai johdettavakseen puolueen roiman vaalivoiton jälkeen. Lipposen ja hänen samanhenkisten seuraajiensa toiminnan tuloksena demarit ovat surkastuneet melkein pienpuolueeksi.

Lipposen arvostus kävi konkreettisesti ilmi viime presidentinvaaleissa.

Emme siis kerta kaikkiaan tarvitse Lipposen hallituksen tapaisia "sekametelisoppahallituksia" vaan kunnolliset blokkivaalit, joissa kansa saisi valita oman etunsa ja talouseliitin etujen väliltä.

Toimituksen poiminnat