timouotila

Suomen ”liittovaltiomalli” kaatoi soten ja metropolihallinnon

Suomi on itse asiassa liittovaltio. Siksi kuntauudistus ja sote ajoivat karille. Ja siksi metropolihallinnosta ei tahdo tulla mitään.

    Jos Yhdysvalloissa on viitisenkymmentä osavaltiota, Suomessa niitä on kolmisen sataa. Suomen kunnat ovat ”osavaltioita”, ei enempää eikä vähempää. Kirjoitan lainausmerkit vain tähän kohtaan, koska Suomen kunnat eivät ole ns. osavaltioita vaan oikeita osavaltioita.

   Miten niin kunnat ovat oikeita osavaltioita? Noin jotkut varmaan kysyvät. Siten niin, että kaikki järkevät ja tarpeelliset uudistukset ovat kaatuneet oikeusoppineiden juristien lausuntoihin, joiden mukaan esitykset ovat loukanneet kunnallista itsehallintoa eli Suomen osavaltioiden itsemääräämisoikeutta.

   Kuntien eli osavaltioiden vastustukseen kaatui tämän sekametelisoppahallituksen kuntauudistus ja sitten sote-uudistus. Tulevaisuuskaan ei näytä lupaavalta, koska uuden eduskunnan suurimmaksi puolueeksi on nousemassa kuntien itsenäisyyden järein puolustaja Keskusta. Sillähän on hallinnassaan suuri osa noista pienimmistä osavaltioista.

   Liittovaltio on sinänsä demokraattinen valtiomuoto. Mutta voi kysyä, toimiiko se enää Suomen tapauksessa. Se nimittäin estää kaiken kokonaisuuden kannalta tärkeän aluesuunnittelun, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen tarkoituksenmukaisella tavalla. Siinä useat syrjäseutujen kunnat ovat jarruna.

   Kuntien osavaltio-oikeudet ovat myös estäneet Suomen pääkaupungin yhtenäisen metropolisuunnittelun. Kaavoitusta, asuntorakentamista ja liikennettä ei voida kehittää järkevällä tavalla, koska osavaltiot Espoo, Vantaa ja Kauniainen panevat vastaan.

   Valtio-oppineet sanovat Suomen osavaltiojärjestelmä voidaan muuttaa, jos eduskunnasta saadaan jokin 5/6 enemmistö. Se tarkoittaa, että tarvittaisiin vallankumousta asian korjaamiseksi. Parlamentarismi ei auta tässä asiassa. Useilla kansanedustajilla on nimittäin myös määräävä asema omassa kunnassaan eli siinä Suomen osavaltiossa.

   Asiaan voidaan palata vasta eduskuntavaalien jälkeen. Espoolaiset ja vantaalaiset poliitikot eivät ennen vaaleja suostu koskemaan metropolihallintoon edes viiden metrin kepillä.

   Mutta uusi eduskunta joutuu pakostakin pikapuolin ottamaan kantaa Suomen osavaltiomosaiikin ongelmien korjaamiseen. Ne nimittäin kaatuvat muuten päälle ja kaatavat koko tämän korttitalon nimeltä Suomi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat