timouotila

Blokkivaalit heti eikä vasta 2019, Alexander Stubb!

Perjantaina 10.4. koin valtavan yllätyksen. Luin nimittäin Hufvudstadsbladetin etusivulta hätkähdyttävän otsikon: "Ruotsin mallin mukaiset blokkivaalit sopivat pääministeri Alexander Stubbille"

   Jutussa kerrotaan, että pääministerimme on valmis ruotsalaismalliseen järjestelmään, jossa kaksi tai useampi puolue ennen vaaleja sopivat yhteisestä politiikasta, jota ne ovat valmiita harjoittamaan, jos saavat vaaleissa enemmistön. Näin äänestäjät tietävät, millaisen hallituksen taakse heidän äänensä menee. Sitähän vaalikarjan kuluttajansuoja edellyttäisi.

   Stubb lähtee siitä, että Kokoomus, Keskusta, Rkp ja Kristillisdemokraatit muodostaisivat porvarillisen blokin.

   Tämä ehdotus asettaa Keskustan temppelin harjalle. Vähemmän rikkaiden kansalaisten etuja ajavalle blokille sopisi sen sijaan, että Keskusta asettuisi heidän hallitusryhmäänsä. Keskustan äänestäjistä suurin osa on nimittäin enemmän tai vähemmän vähävaraista kansanosaa, ei lainkaan samanlaista talouseliittiä kuin puheenjohtajansa.

   Stubb kyllä sanoo, että näitä blokkeja ei voitaisi muodostaa enää tämän vuoden vaaleihin. Mutta kylläpähän voitaisiin. Riittää, että puoluejohtajat ilmoittavat asiasta äänestäjille. Nykyisillä tiedotusvälineillä viesti saadaan kansalle hetkessä.

   On todella surkeaa, jos mm. meikämiehen jo 2011 vaaleihin esittämä järkevä blokkivaali-idea siirtyy toteutukseen vasta vuonna 2019: http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68177-demarit-persut-vihreat-co-sosiaalisen-oikeudenmukaisuuden-hallituskoalitio

   Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on vältellyt vastaamasta kysymykseen, mitä puolueita hän olisi halukas ottamaan hallitukseensa, jos pääsee paalupaikalle Suomen ”pääministerivaaleissa”. Jotkut ovat arvelleet, että Sdp eli ”punamulta” olisi Keskustalle mieluisin vaihtoehto.

   Jos näin on, Sipilällä olisi tuhannen taalan paikka varmistaa ”punamulta” neuvottelemalla vielä ennen vaalipäivää blokki demarien Antti Rinteen kanssa. Rinteen olisi suorastaan pölkkypäistä olla tarttumatta tähän mahdollisuuteen.

   Näin ”pääministeripuolue” saisi varmistetuksi mieluisimman hallituspohjan eli ”punamullan”. Demarien ja Kokoomuksen (ja Perussuomalaisten) kamppailu kakkospaikasta menettäisi merkityksensä. Olisihan aivan pähkähullua, jos ”hopeamitalipuolue” voisi määrätä Suomen hallituksen talous- ja sosiaalipoliittisen linjan neljäksi vuodeksi eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jaahas, Timo Uotila lempilapsensa parissa, blokkivaalilla teoretisoimassa. No mikä ettei!

Ajatus on demokratian kannalta yksinkertaisuudessaan houkutteleva, mutta monipuoluejärjestelmässä poliittisesti mahdoton. Mikä olisi kristillisdemokraattien tai perussuomalaisten "kotiblokki", ja kuka saisi keskustan sitomaan kätensä ennen vaaleja?

Punamulta, siis SDP:n ja keskustan yhteishallitus, ei kahden kauppana toteutuisi missään tapauksessa, koska sataayhtä kansanedustajaa ei liittoumalle ole luvassa. Punamultablokin vastapelurina ja vaihtoehtona olisi siis kaikkien muiden puolueiden koalitio, ja kristillis-viher-ruotsalais-vasemmistoa perussuomalais-kokoomuslaisin maustein tuskin voisi pitää blokkina.

Oletko huomannut, että pohjoismais-brittiläisessä politiikassa blokit ovat murenemaan päin? Kaikenkarvaista kiilanlyöjäpuoluetta on ilmaantunut perinteikkään työväki-konservatiivit -asetelman puoliväliin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #1.
Monipuoluejärjestelmässähän niitä blokkeja juuri tarvittaisiinkin. Muuten äänestäjä on aivan ymmällä. Hän haluaisi ennen kaikkea vaikuttaa tulevan hallituksen kokoonpanoon eli tulevan talous- ja sosiaalipolitiikan suuntaan. "Sekametelisoppahallitukset" ovat joka suhteessa käyttökelvottomia.

Kristillisdemokraatit ovat selvästi konservatiivinen porvaripuolue. Perussuomalaiset ovat tyypillinen työväenpuolue (siis Labour-blokkia).

"Punamulta" ei sitoisi Keskustan käsiä vaan varmistaisi puolueen vetämälle hallitukselle "pientä ihmistä" eikä talouseliittiä palvelevan linjan. Tämän blokin kannattajiksi ilmaantuisivat viipymättä Vihreät, ja Vasemmistoliitto. Siinä olisi jo runsas eduskuntaenemmistö.

Ruotsissa ja Britanniassa niin kuin kaikissa blokkivaalimaissa on aina pieniä nahinoita mutta peruslinja pitää.

Jouni Peltoniemi

Blokkivaali demokratian irvikuva jossa kaikki 100 politiikan kysymystä palautetaan vain kahteen vaihtoehtoon ja uusiutuminenkin pysäytetään. Sopii ehkä ummikoille ja ruotsalaisille, mutta kyllä suomalaisen äänestäjän ymmärrys riittää pidemmälle. Enneminkin pitäisi vieläkin helpottaa uusien vaihtoehtojen esilletulemista.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jouni Peltoniemi, #3.
Eihän blokkivaalissa kysymyksiä tosiaankaan palauteta vain kahteen vaihtoehtoon, vaan blokkien sisällä vaihdetaan vilkkaasti mielipiteitä erilaisista ratkaisuista.

Blokkivaaleilla tarkoitan vain sitä, että puolueet ilmoittavat ennen vaaleja, minkä toisten puolueiden kanssa ne pyrkivät hallitukeen - elleivät saa itse eduskunnassa enemmistöä. Blokissa olevin puolueiden välillä tarvitaan riittävästi "ideologista liimaa".

Blokkivaaleilla estettäisiin Suomen kaltaisten "sekametelisoppahallitusten" syntyminen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

En oikein näe blokkiryhmille tilaa Suomessa. Vasemmisto on liian heikko, ja keskusta liian vahva. Ja sitten on vielä perussuomalaiset, joka kansainvälisen esimerkin mukaisesti kuuluu blokkien ulkopuolelle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #4.
Suomen vasemmiston heikkous johtuu juuri siitä, että Sdp ja jopa Vasemmistoliitto ovat erehtyneet mukaan kaikenlaisiin Kokoomuksen vetämiin "sekametelisoppahallituksiin". Demarien kannattajat ovat kaikonneet mm. Perussuomalaisiin.

Keskustan voimakkuus ei mitenkään estä blokkivaaleja. Päinvastoin nyt Keskustalla on mainio mahdollisuus blokkiutua joko "punamultahallitukseksi" tai porvarihallitukseksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blokkivaalit on erittäin hyvä asia - äänestäjät saavat etukäteen tietää mitä tulevat saamaan.
Aikoinaan Trondheimissa tapahtui seuraavaa:
- Kunnallisia toimintoja yksityistettiin rajusti ja kaupungin oman sairaalan talous oli rempallaan.
- Sikäläiset demarit ja kaksi heistä vasemalla olevaa puoluetta pitivät kokouksen ennen vaaleja. Kokouksessa saivat aikaan "blokin" joka lupasi pelastaa sairaalan ja lopettaa eri kunnallisten toimintojen yksityistämisen.
- Kuten arvata saattaa oli Demarien pääkonttori kauhuissaan, kun mentiin "äärivasemmistolaisten kelkkaan" - ryssä tulisi ja söisi lapset jos annetaan pikkusormi jne.
- Trondheimilaiset Demarit pitivät päänsä ja vaaleissa tämä vasemmistoblokki voitti.
- Yksityistäminen lopetettiin ja voitiin selkein luvuin osoittaa tämän toimenpiteen säästävän kansalaisten varoja.

Oslo otti tästä opikseen ja nyt käsittääkseni tällaiset "blokkilupaus"-vaalit ovat nykyisin aika yleisiä.
__________________

Meillähän vaalit tapahtuu niin, että kaikki lupaavat ja sitten kääntävät takkinsa. Kun on kuulemma "tehtävä kompromisseja." Tämä on tietenkin p-ska-puhetta, kuten vuonna 2011 nähtiin. Demarit olivat silloin todellisuudessa niskan päällä ja VAS oli temppelinharjalla:
- Demarit eivät menneet hallitukseen ilman VAS ja näin sanoi myös Vihreät. Tämän jälkeen Audimäen jengi petti kaikki - tosin ei myöskään Urpilainen halunut alkamaan vetämään hallitusneuvotteluja, vaikka olisi voinut näyttää Kataiselle ovea tämän neuvoteltuaan kuusi (6) viikkoa... Jutta olisi vain kieltäytynyt ja silloin ei olisi VAS eikä Vihreät lähteneet mukaan ja Keskusta oli jo ilmoittanut jäävänsä pois.

Kysyn vain; tapahtuuko meidän järjestelmässä kansan tahto? Onko tämä olevinaan demokratiaa?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tiedän Timo Uotila, että olen jo aiemmin linkittänyt minun kaksi viimeistä blogiani Sinun blogiisi, mutta pyydän niitä kansalaisia, jotka eivät ole tiivistettynä nähneet ketkä leikkaavat eläkeläisten oikeuksia ja pienentävät eläkkeiden ostoivoimaa, tai ketkä leikkaavat lapsilisiä jne. - katsokaa edes kuvat:
"Puolet äänestäjistä saavat 2 vuoden lisäkakun! OSA 1"
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192432-puole...
ja OSA 2:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192453-oletk...

Henry

Toimituksen poiminnat