timouotila

Työn ja pääoman puolueista kilpailevat blokit

Sosialidemokraateilta Sdp:ltä katosi vaaleissa kahdeksan paikkaa ja puolue putosi kakkospaikalta neljänneksi. Vasemmioliitto menetti kaksi kansainedustajan valtakirjaa. Suomen vasemmiston ahdinko on historiallisen syvä. Joidenkin laskelmien mukaan oikeistolla on 154 paikkaa eli murskaava enemmistö Suomen eduskunnassa. Näin laskien vasemmistoon kuuluvat vain Sdp ja Vasemmistoliitto.

   Perinnäisen vasemmiston kannalta tilanne tuntuu vielä lohduttomammalta, jos ajatellaan vasemmistopuolueiden loistavaa historiaa. Jo ennen vuoden 1918 kansalaissotaa pelkästään Sdp sai eduskunnassa yksinkertaisen enemmistön. Ja vielä vuoden 1966 vaaleissa vasemmistopuolueet saivat yhdessä eduskunnassa enemmistön.

   Kaikkein kummallisinta on, että Pohjoismaissa ja läntisissä demokratioissa työväenpuolueilla eli noilla vasemmistopuolueilla on yhä edelleen suunnilleen puolet parlamentista hallussaan. Ne pystyvät muodostamaan yksinään tai joidenkin tukipuolueiden avulla enemmistöblokin ja sen pohjalta työn hallituksen.

   Miten ihmeessä Suomen työväenpuolueet ovat vajonneet näin alas? Niiden on yksinkertaisesti tunnustettava virheensä, katsottava peiliin ja tehtävä parannus. On takinkäännön aika. Ei ole moraalitonta kääntää takkia. On moraalitonta olla kääntämättä takkia, jos on aihetta. Ja nyt on aihetta.

      

Työn ja pääoman puolueet tunnistettava

Puolueet voidaan ryhmitellä toisellakin tavalla kuin oikeistoksi ja vasemmistoksi, nimittäin työn ja pääoman puolueiksi.  Työn puolueisiin kuuluvat perinteisen vasemmiston lisäksi ilman muuta Vihreät, suurin osa Perussuomalaisista ja melkoinen osa Keskustasta ja jopa Kokoomuksesta. Näillä ihmisillä on yhteiset edut eli työn etu pääoman etua vastassa.

   Varsinaisia pääoman puolueita ovat Kokoomus ja Rkp. Katsokaa vaikka mille puolueille ökyrikkaat jakelevat vaalitukiaan. Tosin noilla puolueilla on vähävaraisiakin äänestäjiä. Mutta ainahan riittää hyväntahtoisia hölmöjä.

   Olisikin lakattava puhumasta oikeistosta ja vasemmistosta ja ryhdyttävä puhumaan työn ja pääoman puolueista. Tällainen retoriikka hajottaisi vähitellen useat nykyiset puolueet. Samalla työn puolueet saisivat enemmistön ja voivat muodostaa vaali- ja hallitusblokin.

   Raja vasemmiston ja oikeiston välillä on todella epämääräinen. Siitäpä syystä se ei ole kansainvälisessä käytössä, kun puolueet etsivät yhteistyökumppaneita. 

   Maailman sivistyneissä demokratioissa eli Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa puolueblokit jakautuvat Labouriin eli työn puolueisiin ja Konservatiiveihin eli parhaiten ilmaistuna pääoman puolueisiin.

   Suomessa pelkästään Sdp:n ja Vasemmistoliiton varaan ei voida rakentaa vaali- ja hallitusblokkia. Niiden takana on nykyään vain neljännes äänestäjistä. Mukaan tarvitaan paljon muuta äänestäjäkuntaa, jotta joskus saataisiin pystyyn työn puolueiden hallitusblokki. Se on Suomelle ainoa tie pois tästä käsittämättömästä puoluemössöjärjestelmästä ja ”sekametelisoppahallituksista”. Tällainen poliittinen ”kulttuuri” ei kelpaa millekään sivistyneelle demokratialle.

 

”Sekametelisoppahallitus” oli työn puolueidelle katastrofi  

Suomi on aivan poikkeuksellinen maa siinä suhteessa, että meillä Keskusta on suurin puolue. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava puolue on kutistunut "auringonlaskun puolueena" jopa lähelle äänikynnystä. Se kuuluu "takiaispuolueena" normaalisti hallituksen porvariblokkiin.

   Miksi sitten Keskusta on taas noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi? Siksi nimenomaan, että meillä on istunut täysin järjetön oikeisto-vasemmistolainen "sekametelisoppahallitus". Sellaisethan eivät kuulu lainkaan normaalien demokratioiden työkalupakkiin.

   "Sekametelisoppahallituksessa" istuneet Kokoomus ja vasemmistopuolueet ovat luonnollisesti menettäneet uskottavuuttaan eli kannatustaan. Siksi Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi.

   Nyt sitten Keskusta sai paalupaikan, jolta se pystyy määräämään, tuleeko tähän maahan keskustaoikeistolainen vai keskustavasemmistolainen hallitus. Kumpikin niistä veisi Suomea piirun verran blokkivaalijärjestelmän suuntaan. Ehtona on vain, että Kokoomus ja Sdp eivät mene samaan hallitukseen. Jos ne menevät, ne lihottavat taas Keskustaa ja pienentävät edelleen omaa kannattajapohjaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Olisi ehkä mielekkäämpää kutsua vasemmistopuoluetta äänestävää työssäkäyvää hyväntahtoiseksi hölmöksi.

Vastakkain ovat nykyään työväki ja tulonsiirtojen nettosaajat. Tulonsiirtoihin menee enemmän rahaa duunarin tuotannosta kuin omistajille. Ja jostain syystä eduskunnassa enemmistö edustajista on aina tulonsiirtojen saajien edustajia ja siis työväen "vihollisia".

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #1.
Vasemmistopuoluetta äänestävää työssäkäyvää voi kutsua hyväntahtoiseksi hölmöksi, jos vasemmistopuolueet istuvat pääomapuolueen vetämässä hallituksessa niin kuin Suomen vasemmistopuolueet tekivät 2011-2015. Siitäpä syystä ne menettivätkin suuren osan potentiaalisista äänestäjistään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Aiemmin esiin tuomani poliittisen moniuloitteisuuden lisäksi tämä on myös toinen merkittävä ilmiö demokratiassa. Osa saman elintason väestä äänestää omasta positiostaan oikealle, toiveena pitää rikastumismahdollisuutensa riskinotoissa parempina, osa taas omasta positiostaan vasemmalle, toiveenaan asemansa turvaaminen isommilta hankaluuksilta.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Mikko Nummelin, #3.
Hyvä huomio. Osa väestä tosiaan äänestää omasta positiostaan oikealle pyrkiessään "varakkaampiin ja (muka) hienompiin piireihin".
Eräät varakkaat ja hyvin menestyvät äänestävät työn puolueita, koska he näkevät liian suuret tulo- ja hyvinvointierot oikeudenmukaisuuskysymyksenä. Heille reiluus on tärkeä arvo.
Jotkut taas pelkäävät, että suuret tuloerot tekevät valtakunnasta turvattoman, jolloin siellä eläminen on epämukavaa.

Pekka Pylkkönen

Itse äänestän sosioekonomisesta asemastani oikealle ihan vain siksi että näen päivittäin ihmisiä jotka tekevät minua enemmän työtä ja ansaitsevatkin paljon minua korkeamman elintason.

Minusta se on oikeudenmukaisuuskysymys. Joillain on tapana vaatia enemmän kuin mihin ovat valmiita näkemään vaivaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Pekka Pylkkönen, #5.
Minä taas näen ympärilläni kansalaisia, jotka raatavat aamusta iltaan monissa pätkätöissä ja saavat surkeaa palkkaa, elävät nälkärajalla ja käyvät leipäjonossa.
Toisaalta näen bankstereita, jotka lurjustelevat ihmisten rahoilla ja vetävät hurjia voittoja ja bonuksia omaan taskuunsa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja sosiaaliturva joka nostaa maailmaan rahaeliittiin köyhimmänkin suomalaisen ei anna mahdollisuutta pyrkiä parempaan?

Suomalaisesta elintasosta valittajilta puuttuu täydellisesti suhteellisuudentaju.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Pekka Pylkkönen, #9.
Suomen koulutus toimii melko hyvin, mutta terveydenhoidossa on jo pahoja puutteita. Rikkaat suomalaiset elävät 10 vuotta kauemmin ja nostavat ökyeläkkeitään siten paljon pitempään kuin köyhät, joilla ei ole varaa hoitaa edes hampaitaan. Sivistysmaissa hammashoito on korvattu paljon oikeudenmukaisemmin jne jne.

Yksinhuoltajat ja leikatun eläkeindeksin takia leipäkaupoista leipäjonoihin joutuneet kansalaiset ja monet muut voivat aivan perustellusti arvostella tätä Suomen järjestelmää.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Pekka Pylkkönen, #9.
Suomen koulutus toimii melko hyvin, mutta terveydenhoidossa on jo pahoja puutteita. Rikkaat suomalaiset elävät 10 vuotta kauemmin ja nostavat ökyeläkkeitään siten paljon pitempään kuin köyhät, joilla ei ole varaa hoitaa edes hampaitaan. Sivistysmaissa hammashoito on korvattu paljon oikeudenmukaisemmin jne jne.

Yksinhuoltajat ja leikatun eläkeindeksin takia leipäkaupoista leipäjonoihin joutuneet kansalaiset ja monet muut voivat aivan perustellusti arvostella tätä Suomen järjestelmää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Suomessa ei kukaan joka hakee hänelle lain mukaan kuuluvat tuet elä lähelläkään nälkärajaa.

Mainitse kolme banksteria jotka
"lurjustelevat ihmisten rahoilla ja vetävät hurjia voittoja ja bonuksia omaan taskuunsa"?

Olisi kiva tietää että kenestä puhutaan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #17

Pekka Pylkkönen, #17.
Kyllä tässä maassa eletään lähellä nälkärajaa. Sen voi todeta jo pitkistä leipäjonoista. Yksinhuoltajat ja taitetun indeksin uhreiksi joutuneet pienten eläkkeiden saajat ovat hyviä esimerkkejä.

En ryhdy nimeämään bankstereja. Heitä on kymmeniä, satojakin varsinkin Wall Streetilla ja veroparatiisimaiden pankeissa.

Kyllä meilläkin on lurjusteltu täällä Suomessa. Vaikkapa 1990-luvun konkurssivuosina monet pienyrittäjät menettivät kaiken, ja samaan aikaan eräät pankkihuijarit äkkirikastuivat - melkein kuin Venäjän oligarkit samoihin aikoihin..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voisiko työ- vs. pääomapuolueiden sijasta käyttää termejä jakamista vs. kakunkasvatusta painottavat puolueet?

Toimin pitkään sosialisoidulla, tuhlailevalla ja heikkolaatuisella eli tuetulla 'elinkeinoalueella'. Jos niin ei olisi säädetty, ei olisi ollut vaikeuksia keksiä, miten sen sektorin voisi saada toimimaan tehokkaammin ja laadukkaammin ilman ikäviä sivuvaikutuksia.

Se taas vaatisi yksityisen/ yksilöllisen aloitekyvyn ja uusien ideoiden hyväksymistä kisaan mukaan tasavertaisina. Mutta sellainen yritteliäisyys ei ole työpuolueiden hyväksymää yhteiskunnan parantamista, vaan ko. puolueiden vallan murentamista, joten sen ehkäisemiseksi nähdään paljon vaivaa.

Se on dynaamisuuden puutetta ja elinvoimaisuuden hyödyntämättä jättämistä eli suurta inhimillisten resurssien tuhlaamista. Se koetaan turvalliseksi ja saa yhä neuvottoman nimen 'hyvinvointivaltio', joka hiipuu, koska mm. kakun teosta ei ole huolehdittu.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Seppo Saari, #7.
Kakun jakamista ja kasvattamista voisi myös pitää puolueblokkien jakolinjana. Silloin kakun kasvattajia olisivat työläiset ja työn raskaan raatajat. Kakun jakajia olisivat osakkeenomistajat ja pörssikeinottelijat, jotka pelaavat rahapelejä ja etsivät voittoja toisten töistä.

On aivan toinen asia, että hyvinvointivaltio ja sen palvelut pitäisi saada toimimaan tehokkaammin ja oikeudenmukaisemmin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #8

Puhuin VAIN puolueista, en työläisistä enkä osakkeenomistajista tai keinottelijoista. Niistä voi ehkä tehdä oman jutun?

Hyvinvointivaltion ongelmat ovat pitkälti puolueiden ns. mentaalisia tai ideologisen rajoittuneisuuden ongelmia, jotka jäykistävät/tukahduttavat tai piristävät/kannustavat reaalimaailman toimintaa.

Tätä kautta niistä voi tulla raatajien tai osakkeenomistajien, jopa kaikkien ongelmia, tai ongelmien ratkaisijoita.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #16

Seppo Saari, #16.
Puolueet ovzt tehneet virheitä, varsinkin vasemmistopuolueet, jotka ovat epäonnistuneet köyhien ja sorrettujen asioiden ajamisessa. Siitähän johtuu niiden kannatuksen romahtaminen. Kun ne samalla ovat istuneet pääomapuolueiden apupuolueina hallituksissa, katastrofin syvyydessä ei ole mitään ihmettelemistä.

Epäoikeudenmukaisuus on useimmiten sitä, että työntekijät eivät saa kakusta reilua osuutta, koska pääoman edustajat kahmivat itselleen melkein kaiken.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Kakun kasvattajia olisivat työntekijät ja omistajat. Kakun ahmijia ne jotka kuluttavat enemmän kuin tuottavat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Pekka Pylkkönen, #18.
Kakun kasvattajia ovat työntekijät. Omistajat ovat usein finanssikeinottelijoita, jotka ovat ostaneet osakkeita pikavoittojen toivossa.

Kakun ahmijoista törkeimpiä ovat keinottelijat, jotka ovat ostaneet tehtaiden osakkeita keinottelumielessä.

Hyvinvointivaltiossa on aina myös sairaita ja huono-onnisia, joille pitää järjestää jonkinlainen sosiaaliturva.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #21

Omistaminen on vain säästöön jätettyä työtä.

Olipa kerran kymmenen miestä ja autotehdas. Autotehdas pystyi valmistamaan vain yhden auton vuodessa ja joka vuosi tuli uudempi malli joka oli edellistä paljon parempi. Ensimmäisen auton halusi kiireisin ja hätäisin. Se toimi mutta oli melko surkea. Joka vuosi vuoronperään aina seuraavaksi lyhytnäköisin otti juuri valmistuneen auton. Se joka oli pyöräillyt 9 vuotta, sai lopulta palkintona kärsivällisyydestään aivan sikahienon auton. Mutta kaikki muut pääsivät ajamaan omilla autoillaan ennen häntä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #22

Pekka Pylkkönen, #22.
Onko omistaminen vain säästöön jätettyä työtä?
Jos niin on, ökyrikas sijoittaja voi väittää tekevänsä raskasta työtä loikoillessaan uimarannalla ja odotellessaan sijoitustensa kasvua samaan aikaan, jolloin orjatyöläiset raatavat nälkäpalkalla saman firman hyväksi jossskin Bangladeshissa - kunnes tehdas romahtaa heidän niskaansa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #23

Tämä on ehkä sivuseikka, mutta muistan, että jotkut tuotantotalouden peruskurssilla esitetyistä termeistä kuulostivat ärsyttäviltä ja poliittisesti asenteellisilta.

Erityisenä esimerkkinä voisi mainita termin "capital employed", jolla tarkoitetaan oikeasti sijoitettua pääomaa, mutta kirjaimellinen käännös tarkoittaisi töihin rekrytoitua pääomaa. Sijoituspääomat ovat toki yrityksille arvokkaita, mutta on omituista rinnastaa omilla rahoilla riskinotto suoraan työhön.

Kalevi Wahrman

Ei anneta kaikkea valtaa suuryhtiöille!
Kansan Äänen vappunumero 2b / 2015 on ilmestynyt.

www.kansanaani.net
Kansan Ääni on julkaisujärjestöjensä yhteinen paperilehti ja nettisaitti työn, toimeentulon, rauhan ja kansanvallan puolesta.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kalevi Wahrman, #12.
Olen täydelleen samaa mieltä siitä, että kaikkea valtaa ei saa antaa suuryhtiöille. Siitä on tarpeeksi karmeita esimerkkejä. Banksterit aloittivat lurjusteluillaan tämän lamakauden, jota on jatkunut jo vuodesta 2008.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuollaisia pylkkösiä on vaikea ymmärtää.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #14.
Niin minunkin. Yritän kuitenkin vastailla.

Toimituksen poiminnat