timouotila

Eurooppa ottaa oppia Australian venepakolaislinjasta

Vielä pari vuotta sitten Euroopassa ihmeteltiin Australian menetelmiä maahan pyrkivien venepakolaisten torjumiseksi. Australiaa moitittiin epäinhimillisistä menetelmistä. Mutta sitten Pohjois-Afrikan pakolaisia on alkanut tulvia EU:n Välimeren maihin sellaisella vauhdilla, että on jopa lähdetty opintomatkalle Australiaan oppimaan käytäntöjä pakolaisvirtojen ehkäisemiseksi ja merihätään joutuneiden pakolaisten pelastamiseksi.

   Australian pääministeri Tony Abbott kertoo, että eurooppalaiset viranomaiset ovat kysyneet neuvoa Australialta siirtolaislaivojen käännyttämisessä. Hän ei ole täsmentänyt, mitkä eurooppalaismaat ovat olleet yhteydessä Australian viranomaisiin. Abbottiin konservatiivihallituksella on käynnissä kiistanalaisen merioperaatio, jossa siirtolaislaivat käännytetään takaisin ja maihin päässeet siirtolaiset siirretään Australian ulkopuolelle Papua Uuteen-Guineaan tai Naurun saarivaltioon.

   Australia on tehnyt Papua-Uuden-Guinean kanssa sopimuksen, jonka mukaan venepakolaiset viedään Papua-Uudessa-Guineassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Turvapaikan saavat myös asutetaan Papua-Uuteen-Guineaan. Tavoitteena on vähentää venepakolaisten määrää ja ihmisten salakuljetusta Australiaan. Australialla on samanlainen sopimus Naurun kääpiövaltion kanssa. Vuosittain Australiaan on pyrkinyt pari kymmentä tuhatta venepakolaista.

   Tiukan venepakolaispolitiikan tarkoituksena on ehkäistä pakolaisveneiden kuljetusbisnestä viestittämällä, että Australiaan ei voi jäädä, vaikka onnistuisi pääsisemään rannalle.

 

Nauru ei ole naurun asia

Australia pyrkii käännyttämään pakolaisveneet kaukana avomerellä. Jos pakolaiset onnistuvat rantautumaan Austrliaan, heille ei suinkaan anneta pakolaisstatusta, vaan heidät karkotetaan Papua-Uuteen-Guineaan ja Nauruun leireille, joiden olosuhteita on luonnehdittu kammottaviksi. Tämä Naurun asia ei todellakaan ole mikään naurun asia vaan vakava ihmisoikeusongelma.

   Nyt Euroopassa pohditaan, miten pitäisi kohdella jo satoihin tuhansiin nousseita venepakolaisjoukkoja, jotka ovat rantautuneet erityisesti Italiaan. Olisiko mahdollista siirtää venepakolaiset jonnekin muualle niin kuin Australia tekee? Ongelmana on vain se, että Pohjois-Afrikka alkaa olla täynnä sotien ja terrorismin vallassa olevia alueita ja ylikuormitettuja pakolaisleirejä.

   Teoriassa myönnetään, että on väärin jättää tämä venepakolaisongelma vain Välimeren rantavaltioiden päänsäryksi. Tarvittaisiin solidaarisuutta, kun kerran EU on perustettu ihmisoikeuksien ja demokratian turvaamiseksi.

   Venepakolaisten sijoittaminen on myös Suomen hallitusneuvottelijoiden pöydällä. Nyt odotetaan, onko Suomi tässä asiassa valmis yhteisvastuuseen EU:n jäsenenä. Suomi on vastaanottanut pakolaisia suorastaan hävettävän vähän verrattuna vaikkapa Ruotsiin tai Saksaan. Kuitenkin Suomessa vinoutunut ikärakenne edellyttäisi voimakasta maahanmuuttoa.

   Suomalaisten kannattaisi myös ajatella, miten kävisi, jos maan itäraja alkaisi vuotaa ja saisimme tuhansien ja tuhansien pakolaisten joukot tänne Suomenlahden perukoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Ilkka Huotari

Eurooppa voisi ottaa vastuun pakolaisleireistä ja korjata niiden elinolot paremmalle tasolle. Tähän auttaisi, jos pakolaisongelmaa alettaisiin ratkoa siellä, missä se on, eikä asiaan tuhlattaisi Euroopassa resursseja. Eli lopetettaisiin pakolaisten/turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja korjattaisiin olot paikan päällä.

"In a cruel absurdity, they sometimes have internet, but they don’t have food."

http://www.theguardian.com/global-development/2015...

Eli ruokaa ei ole vaikka netti olisikin.

Mare Nostrum -pelastusoperaatio on ihan yhtä lailla kiistanalainen. 2014: hukkuneiden ja ylityksien määrä ennätyskorkealla.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/i...

Afrikan maista tulijoita on varsinkin näistä maista: Eritrea, Mali, Nigeria, Gambia
http://www.bbc.com/news/world-europe-32387224

Ovatko nämä elintasopakolaisia, vai miksi näistä paetaan?

Tämä kaikki on varmasti EU-komissionkin tiedossa, mutta miksi asiaa ei haluta korjata?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilkka Huotari, #1.
Erittäin hyviä näkökohtia. Ongelmat olisi todellakin syytä ratkaista lähtömaissa. Sitä paitsi venepakolaisbisneksen uhreiksi joutuneet pakolaiset eivät ole kaikkein surkeimmassa asemassa olevia, koska pystyvät maksamaan kuljetuksesta.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Olen samaa mieltä ja haluaisin vielä lisätä tähän ihmetykseni että miksi kyseessä on 90% miehiä ja 10% naisia. Eikö juuri naisia ja lapsia pitäisi pelastaa ensisijaisesti.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Uffe Nordström, #3.
Erinomainen huomio. Tämä osoittaa, että venepakolaiset ovat nimenomaan noista pakolaisista rikkaimpia ja vahvimpia. Sitä paitsi kuljetuksista huolehtivat laittomat ja häikäilemättömät "yrittäjät" merikelvottomilla aluksillaan.

Tällainen venepakolaisuus olisi saatava kerta kaikkiaan loppumaan. Apu olisi toimitettava lähtömaiden hädänalaisille kiireellisyysjärjestyksessä.

Merihätään joutuneita venepakolaisia olisi tietenkin pyrittävä pelastamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Riippuu siitä millaistaväkeä siltä itärajalta vuotaisi, ensin vuotivat somalit ja nyt jatkuu jo suoraan.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Aimo Remes, #5.
Mainio huomio. Sitä kautta me saimme tosiaan vastaanottaa takavuosina mm. Neuvostoliitossa asuvia ja opiskelevia somaleja ym. Mutta neuvostomaan tavalliset kansalaiset eivät niin vain ylittäneetkään tuota rajaa.

Sama on tilanne yhä. Mutta jos Kremlin ote lipeää, mitä vain voi tapahtua. Tuossa Suomenlahden itäpohjukassa asuu väkeä yhtä paljon kuin koko Suomessa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #6

Taisi olla osa muistaakseni Siad Barren valtakoneiston evakkoja regiimin kaaduttua. Olisivat voineet työllistyä Supoon, pitkä kokemus tuloksia tuottavista kuulustelusessioista. Lasti purkautui muistaakseni Vainikkalan aesemalla ja attaseasalkkumiehet ja turkiskauluksisine takkeineen talvivaatetut lapset jatkoivat sitten rajamuodollisuuksien jälkeen Helsinkiin. Taisi olla muuttama vaimokin joukon jatkona. Venäjä (silloinen Neuvostoliitto) tyhjensi "takaressun" Suomeen. On se kumma valtio, ei osallistu humanitaariseen toimintaan missään katastrofissa, mikä vaatisi toimia. Nepalissakin oli "fasistiset" USA ja Israel jakamassa apua kärsiville ihmisille. Ukrainan valkoisten Gamaz-autosaattueiden letkoille nauravat aidalla istuvat harakatkin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Veikko Mäkitalo, #7.
Noin se muistaakseni suurin piirtein meni.
Suomen olisi mietittävä joka käänteessä kaksi kertaa, ettei käteen vain jäisi Mustapekka.

Veijo Ylä-notko

Kameroiden linssiin talutetaan raskaana oleva nainen ja pari tenavaa.
Taustalla näkyy lasti parikymppisiä miehiä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Veijo Ylä-notko, #9.
Tuo on juuri aivan liian tavallinen näky, kun venepakolaisia kuvataan. Lähtömaissa olojen pitää olla lievästi sanottuna hirvittävät, jotta lapsiperheetkin tarttuvat tähän oljenkorteen. Maailman on herättävä! Elämme jo uuden vuosituhannen vuotta 2015!

Toimituksen poiminnat