timouotila

Metropolihallinnolle oppia Australiasta

Suomen terveen kaupungistumisen pahimpia esteitä on pääkaupunkiseudun älytön kuntarakenne. Asiaa haittaa edelleen se, että kansanedustajat istuvat myös pääkaupunkiseudun valtuustoissa, siis erittäin hankalasti kahdella tuolilla. Helsinki kuuluu kaiken lisäksi eduskuntavaaleissa eri vaalipiiriin kuin Espoo ja Vantaa.  

   Espoosta ja Uudenmaan vaalipiiristä valittujen Timo Soinin (SP) ja Alexander Stubbin (Kok.) on vaikea ryhtyä kannattamaan ainoaa järkevää kuntarakennetta eli yhtä pääkaupunkikuntaa.  Tämä on kunta- ja soteuudistuksen varsinainen kompastuskivi.      

   On suuri paradoksi, että Vihreät asuvat useimmiten suurissa kaupungeissa. Helsinki on Suomen varsinainen Vihreiden keskus. Miten tämä on mahdollista? Eikö ”viherpiipertäjien” pitäisi asua valkovuokkojen ja koiranputkien keskellä maalla?

   Eipä suinkaan, jos meidän on uskominen vihreiden kokenutta poliitikkoa Osmo Soininvaaraa, joka juuri jättäytyi eduskunnan ulkopuolelle. Soininvaara esittää vakuuttavia perusteluja jälkiteollisen kaupungin, cityn, siunauksellisuudesta. Cityssä asutaan korkeissa taloissa tiheässä. Se takaa hyvät palvelut ja monenlaisten ihmisten läheisyyden.

   Kun on monenlaisia elinkeinomahdollisuuksia, mies ja vaimo löytävät helposti töitä samalta paikkakunnalta. Tämä on monesti osoittautunut ongelmaksi, kun suuria virastoja on siirretty Helsingistä muualle.

   Soininvaaran ihanteiden mukaisesta asuinpaikasta hyvänä esimerkkinä on Australia. Tuo maa on pinta-alaltaan yli 20 kertaa suurempi kuin Suomi, mutta asukkaita on vain nelisen kertaa enemmän.

   Suurin osa australialaisista asuu muutamassa suurkaupungissa maan kaakkoiskulmassa. Nuo kaupungit ovat monien vertailujen perusteella maailman parhaita paikkoja asua. Kaiken lisäksi pieni maaseutuväestö pystyy tekemään Australiasta yhden maailman johtavista maataloustuottajista.

   Tässä olisi Keskustalle ja Juha Sipilälle ihmettelemistä.

   Voisin suositella hallitusta kokoon pykääville ”SSS-miehille” pikaista opintomatkaa Australiaan, kunhan pääsevät irti Smolnan kiireistä. Sydneyssä, Melbournessa, Bribanessa, Adelaidessa ja Perthissä viihtyvät mainiosti sekä "cityvihreät" että Australian farmarit.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jotta tämä Australian kaupunkien erinomaisuus ei jäisi vain tyhjäksi heitoksi, liitän tähän maailman kymmenen parhaan kaupungin listan. Ykkösenä on Melbourne. Kymmenen parhaan listalla on neljä Australian kaupunkia – ja kahdeksantena Helsinki:
The Economist Intelligence Unit’s (EIU) Global Liveability Ranking and Report, August 2014 is a data driven ranking based on 30 qualitative and quantitative factors spread across five areas: stability, infrastructure, education, healthcare and environment.
TOP 50 BEST CITIES TO LIVE IN 2015
Rank City Country
1 Melbourne Australia
2 Vienna Austria
3 Vancouver Canada
4 Toronto Canada
5 Adelaide Australia
6 Calgary Canada
7 Sydney Australia
8 Helsinki Finland
9 Perth Australia
10 Auckland New Zealand
Linkki:
https://www.gfmag.com/global-data/non-economic-dat...

Toimituksen poiminnat