timouotila

Suomen Labour ajettu nöyryytyksen alhoon

Vasemmisto-oppositio on esittänyt suorastaan raivoisia kommentteja Juha Sipilän hallituksen säästösuunnitelmista, joilla kurjistetaan vähävaraisimpia kansalaispiirejä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki huusi naama punaisena: "Kuinka te kehtaatte?”

   Eduskunnan uuden ja nuoren puhemiehen Maria Lohelan on ollut hankala ylläpitää jonkinlaista järjestystä eduskunnan väliaikaisissa tiloissa Sibelius-akatemiassa. Puheet ovat hukkuneet välihuutoihin.

   Hufvudstadsbladetissa 3.6. on kuva kansanedustaja Pertti Salolaisesta (Kok.), joka heristää kämmenillä korviaan kuullakseen edes jotain puhujan sanoista. Hän ei ole pitkän valtiomiesuransa aikana kokenut Suomessa koskaan tällaista – kylläkin Lontoon parlamentissa.

   Arhinmäki on oikeassa siinä. että sosiaalietuuksien leikkaukset osuvat kipeästi näiden etujen saajiin eli vähävaraisimpiin. Isotuloisilta on vaadittu vain omaehtoista pidättyväisyyttä. Mutta tiedämme ilman muuta, että ei sellainen toimi. Kyllä rikkaat sen tietävät. Siksi he sitä ehdottavatkin. He sanovat myös, että tosi rikkaita on niin vähän, ettei heiltä kertyisi kovin suuria summia budjettikonkurssin tilkkeiksi.

   Tässä on kuitenkin kysymys oikeudenmukaisuudesta ja reiluudesta. Ei vapaaehtoisuuteen vetoaminen tuota muuta kuin yhtäältä tekopyhyyttä ja toisaalta pahaa mieltä.

 

Arkkipiispa oikeudenmukaisuuden asialla  

Arkkipiispa Kari Mäkinen on täysin oikeassa siinä, että verotusta tässä tarvitaan. Verot ovat oikeudenmukaisin tapa yhteiskunnan menojen kattamiseen. Keskituloiset ovat vuodesta vuoteen maksaneet korkeimpia veroprosentteja ja omavastuita palveluista.

   Nyt olisi oikea hetki talouseliitinkin tulla mukaan talkoisiin kunnollisilla veroprosenteilla. Verokikkailu on saatava loppumaan, veroparatiisit pantava ehdottomaan boikottiin.

   Arhinmäen ja muun vasemmiston, erityisesti demarien, olisi katsottava peiliin. On erehdytty herrojen kanssa marjaan, istuttu vuosikausia pääomapuolueiden vetämissä hallituksissa. On jopa poistettu varallisuusvero. Valtakunnan talous on päästetty tuhon tielle.

   Vaaleissa Suomen Labour-blokille kävi huonommin kuin milloinkaan ennen. Vaalien jälkeiset gallupit osoittavat yhä alenevaa suuntaa. Vasemmisto on kaikkien aikojen alhossa. Muistakaamme, että 100 vuotta sitten Sdp oli Suomen ylivoimaisesti suurin puolue, joka sai jopa yksinään enemmistön eduskunnassa.

   Läntisissä demokratioissa Labour-blokki kilpailee jatkuvasti vaaleissa pääministerin paikasta.  Sivistysmaissa Labourille hopea on häpeä. Mutta meillä Sdp putosi jopa ulos palkintopallilta.

   Milloinkaan demareita ei ole nöyryytetty Suomessa niin perusteellisesti kuin 2015 vaaleissa. Ei tullut hallituspaikkoja, ei edes lohdutuspalkinnoksi toisen varapuhemiehen paikkaa. Vasemmistopuolueiden rahahanatkin sulkeutuvat. Kunniakkaassa menneisyydessä hankittuja kiinteistöjä on pantava myyntiin.

   Onneksi vika ei ole aatteessa, köyhän asian ajamisessa. Se olisi tärkeämpää kuin aikoihin. Mutta se ei suju menemällä herrojen kanssa marjaan. Onneksi oppia saisi läheltä. Antti Rinteen ja kumppanien pitäisi mennä Ruotsiin kyselemään nöyränä ja avoimin mielin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tähän ei voi kai muuta todeta, että vasemmistopuolueiden kannatus ei eduskuntavaaleissa riittänyt muuhun kuin oppositioon.

Sellaista se demoktatia on. Ei voi olla niin, että vähiten ääniä saaneet puolueet saavat oppositiossa kirjoittaa hallitusohjelman.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #1.
Olen samaa mieltä siitä, että näillä kannatuslukemilla vasemmisto ei voi sanella hallitusohjelmaa. Moitinkin vasemmistopuolueiden johdon valitsemaa väärää politiikkaa ja toimintalinjaa. Näin käy, kun mennään herrojen kanssa marjaan.

Mutta Suomen vähäosaiset tarvitsisivat puolestapuhujan. Mistä sellainen löytyisi?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puolesta puhujia kyllä riittää, tekijöistä taas on varsinainen pula.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Aimo Remes, #5.
Aivan oikein, tekijöistä on pula. Mutta ilman puhetta ei tule tekojakaan.

Nykyhallituksessa Jari Lindströmin omatunto on kyllä herännyt Labourin asialle. Saapa nähdä, pystyykö hän viemään sanojaan tekojen asteelle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Ikävä kyllä usein on niin, että he, jotka puhuvat, eivät tee. Sen sijaan he, jotka eivät turhia puhu, tekevät. Vanha pohjalainen asenne: 'Vaikka vain sana päivässä mutta pelkkää asiaa.'

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Juho Joensuu, #7.
Onhan se totta kai niin ettei pelkkä puhe riitä, tarvitaan myös tekoja. Mutta harvoin tulee tekoja ilman edeltävää puhetta.

Joskus pelkkä puhe voi panna asioita alulle. Arkkipiispa Mäkinen sanoi, ettei talouseliitin vapaaehtoinen hyväntekeväisyys auta näissä talkoissa. Asiat on hoidettava yleisillä veroilla. Se oli laittamattomasti sanottu. Se toivottavasti jää kaivertelemaan joidenkin lurjustelevien banksterien omissatunnoissa. Sellaiset tunnonvaivat voivat parhaassa tapauksessa johtaa tekoihin.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Hallitusohjelma syrjii rikkaita, Juha Sipilän hallitus on täysin unohtanut rikkaat, jotka ovat kansakunnan silmissä valmiiksi unohdettuja ja vain keskinäiseen kanssakäymiseen ja omaan suljettuun todellisuuteensa, sekä oman napansa ympärillä pyöriviä, jossa ei ole sijaa tavalliselle kansalle. Tämä on syrjintää rikkaita kohtaan, osallistua yhteiseen talkoisiin, kuka maksaa näitten rikkaitten traumat, kun köyhät osallistuvat, ja rikkaat suljetaan "poliittisella päätöksellä" osallistua yhteisiin talkoisiin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jairi Palonen, #3.
Kuvailet tämän surullisen pirullisen tilanteen mainion ironisesti parodioiden. Toivottavasti tyhmimmätkin ymmärtävät, miten epäreilu tämä tänäinen asetelma on - vaikka talouseliitti väittää aivan muuta.

Toimituksen poiminnat